Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Końcówka od takiego długopisu też była ćwiczona, daje radę :)

fe3efa71e26da133b9b38fd7a67c5cae.jpg

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

Podrzućcie linka gdzie można nabyć siatkę na ruszt i jakiej wielkości oczka do zrębek kl08. Nie mam możliwości spawania.

Drut 4 mm właśnie dojechał, jak podasz średnicę i raster rusztu mogę wyspawać.
2c30f80f0cead8bc6162b533ee6af71e.jpg

Ja do zrębek kl 8 mam raster ok 13-14 mm i się sprawdza, tylko przed napełnianiem DG zrębkami kładę na ruszt kawałek ręcznika papierowego. 

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

Podrzućcie linka gdzie można nabyć siatkę na ruszt i jakiej wielkości oczka do zrębek kl08. Nie mam możliwości spawania

Ja wykorzystałem siatkę przeplataną, karbowaną o oczkach ok. 2 cm. Nie sprawdzała się. Wiórki klasy 8-10, podczas zasypywania DG przelatywały przez nią. Nie mając dostępu do siatki o mniejszych otworach, wyciąłem z tej samej siatki drugi identyczny okrąg. Siatki nałożyłem na siebie. Obracając koncentrycznie jedną wobec drugiej zmniejszyłem rozmiar oczek. Aby zapobiec przekręcaniu się siatek, ścisnąłem je ze sobą dwoma cienkim pętelkami z drutu. Jak będę miał dostęp do migomatu, zostaną zespawane.

To była siatka podobna lub identyczna, jak ta w linku : https://allegro.pl/oferta/siatki-siatka-karbowana-krepowana-20-x-20-mm-2-5-10234877048?reco_id=e5ccbfe2-a2a0-11eb-ab5d-40a6b71d1f70&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Edytowane przez Belizariusz

Siatki nałożyłem na siebie. Obracając koncentrycznie jedną wobec drugiej zmniejszyłem rozmiar oczek. Aby zapobiec przekręcaniu się siatek, ścisnąłem je ze sobą dwoma cienkim pętelkami z drutu.

Nie mogę już edytować  posta. Wrzucam zdjęcie rusztu w popielniku. Zaznaczam, że testowałem ruszt b. krótko, przez ok. pół godziny. Nie potrafię więc na 100 % potwierdzić jego skuteczności podczas długiego dymienia. W przyszłym tygodniu chcę wypróbować nowy DG, więc napisze coś więcej na temat tego, jak się sprawdził.

post-96658-0-77448700-1619023162_thumb.jpg

Edytowane przez Belizariusz
Wyszedł niestety za gęsty

Wyszedł niestety za gęsty

Otwory mają różne, dość przypadkowe rozmiary. Przez niektóre zrębki klasy 8 podczas zasypywania przelatują, na innych się blokują. Podczas ostatniego wędzenia nie używałem tego rusztu, lecz takiego, jaki stosuję w moim małym DG. Jak wiesz sprawdzał się do czasu, kiedy rura dymowa była drożna. 

Rozmawiamy o konkretnym, pokazanym na zdjęciu. Ruszt w DG ma zatrzymać niezwęglone zrębki, a przepuścić popiół i mocno zwęglone resztki zrębek bez konieczności grzebania i rusztowania w samym DG. Przez mój ruszt zrzucone z góry zrębki przelatują. Ale jak położę na nim wcześniej kawałek ręcznika papierowego, zasypuję i pięknie się klinują. A potem już działa to jak trzeba.

• 1 rok później...

Cześć,

Gdzies tu na forum znalazłem kiedyś link

Bardzo mi się spodobało to rozwiązanie.

Wie ktoś coś może więcej o budowie niż tylko widać na filmie?

Lub może chociaż domyśla się jak są rozwiazane niektóre kwestie?

Powietrze w pierwszej wersji bylo regulowane poprzez zwiększanie otworu, później jest zainstalowana pompka od dołu ale jak to jest w środku? To powietrze dmucha w żar od dołu? Raczej nie..

Rura na zrembki/ trociny zwęża się na dole, czemu to służy? Czy jest jakiś ruszt?

I jak z tym żarnikiem/ podgrzewaczem czy to jest załączane co jakiś czas dla podtrzymania żaru, czy tylko do rozpalania...

Byłbym wdzieczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Może zdjęcia..