Mlex Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Wczorajszy wyrób. Bez filozofii. Bez parzenia. Może coś a'la myśliwska ? Szybka i dobra. Tradycyjna. Zdecydowanie bardziej trwała od parzonych. I krucha. 2 kg karkówki2kg boczkuPeklosól 22g/1kg (lub mniej jak kto woli)Pieprz mielony w moździerzu 2g /kgJałowiec roztarty (na oko, ok 4g na całość)Rozmaryn roztarty ok 3g/całośćCzomber roztarty ok 3g/ całośćCzosnek 5 ząbkówBez dodatku wody! Peklowanie 24h, potem mielenie na sitku 8-10mm i po wymieszaniu z przyprawami na 12 h do lodówki. Nabijanie w jelita, osadzanie 1h, osuszanie 20min w wędzarce. Wędzenie w temp. 60-65st przez 3,5h i dopiekanie z dymem przez ok 30-40 min w temp. 85-95 st. do osiągnięcia 68-70st. wewnątrz kiełbasy. Drewno wiśniowe bez kory. Wędzarka beczka 200l . Wysłane z mojego LG-H870S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Czerwca 2019 No i malina. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-633365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Czerwca 2019 (edytowane) Peklowanie 24h, potem mielenie na sitku 8-10mm i po wymieszaniu z przyprawami na 12 h do lodówkiMięso na kiełbasę peklujemy 48 godzin.Zmielone i przyprawione nadziewamy w jelita i rozwieszamy na kije w celu usadzenia i osuszenia. W jakim celu takie mięso zostawiasz 12 godzin w lodówce?Nie mniej jednak , wędlina bardzo ładna. Edytowane 17 Czerwca 2019 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-633366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Peklowanie 24h, potem mielenie na sitku 8-10mm i po wymieszaniu z przyprawami na 12 h do lodówkiMięso na kiełbasę peklujemy 48 godzin.Zmielone i przyprawione nadziewamy w jelita i rozwieszamy na kije w celu usadzenia i osuszenia. W jakim celu takie mięso zostawiasz 12 godzin w lodówce?Nie mniej jednak , wędlina bardzo ładna. 12h w lodowce głównie dlatego, bo farsz ładnie przechodzi przyprawami, a i proces peklowania nadal trwa jakby nie patrzeć? Peklowanie kawałków mięs 48h, a nawet ciut dłuższe, stosuję do wyrobów wędzonych przez kilka dni na zimno i przeznaczonych do długiego lezakowania np. surowa wędzona, która potem dojrzewa. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-633367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Mięso na kiełbasę peklujemy 48 godzin. Robilem juz kielbase bez poprzedniego peklowania miesa, zmielilem dodalem przypraw i peklosoli wymieszalem i do lodowki na ( nie pamietam) ale ok.20h.Nastepnie nabijanie ,osadzanie i wedzenie/podpiekanie.Czesc kielbas sparzylem i ponownie wedzilem ,ale zimnym dymem. Oba produkty byly smaczne zrobione z jednego surowca,a jednak roznie smakowaly Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-633368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Czerwca 2019 (edytowane) Robilem juz kielbase bez poprzedniego peklowania miesa, zmielilem dodalem przypraw i peklosoli wymieszalem i do lodowki na ( nie pamietam) ale ok.20h. Też słyszałem, że dużo osób tak robi i sobie chwalą. Ja jednak do tego typu wyrobu pekluję mięso min. 24h a potem dopiero mielę, doprawiam i odstawaim na kilkanaście godzin. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-633369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Bardzo ładna ????w szczególności kolor. Pozdrawiam Przemek Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-633475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Wczorajszy wyrób. Bez filozofii. Bez parzenia. Może coś a'la myśliwska ? Szybka i dobra. Tradycyjna. Zdecydowanie bardziej trwała od parzonych. I krucha. 2 kg karkówki 2kg boczku Peklosól 22g/1kg (lub mniej jak kto woli) Pieprz mielony w moździerzu 2g /kg Jałowiec roztarty (na oko, ok 4g na całość) Rozmaryn roztarty ok 3g/całość Czomber roztarty ok 3g/ całość Czosnek 5 ząbków Zrobiłem mieszankę z przypraw:pieprz 12 gjałowiec 5 grozmaryn 4 gczomber 4 gZmieliłem w młynku udarowym do kawy. Razem 25 g starczy na 5 kg kiełbasy- karkówkę (2 kg) pokroiłem w kostkę i zapeklowałem : 38 g peklosoli- boczek tłusty (1kg) pokroiłem w cienkie paski i też zapeklowałem : 19 g peklosoliPo 48 godzinach, w sobotę wieczorem zmielę karkówkę na sitku 10 dwuramiennym nożykiem w maszynce nr 5 -zelmerek , a boczek lekko zmrożony przez sitko nr 8. Dodam 15 g przygotowanej przyprawy i gnieciony przez praskę czosnek 9 g. Dokładnie wyrobię i zostawię w lodówce do rana.W niedziele nadziewanie w jelita 32 mm ręczną maszynką nr 5, suszenie w wędzarni 50 st. C, wędzenie 3,5 godz. i pieczenie 82-85 st.C do osiągnięcia tmp. 68 - 70 st.C.Jutro wieczorem będę mielił i doprawiał przyprawami Kiełbasę Chłopską wg Szczepana. Też niewiele bo raptem 2,5 kg. To będzie drugie podejście do tej kiełbasy, bo jest rewelacyjna. Będę wdzięczny za sugestie i wskazanie błędów w moim kiełbasianym planie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-648522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Brakuje mi tu osadzania przed osuszaniem w wędzarce... Te 2h by się przydały, aby osadzić. Choćby godzinę z braku laku. Boczek będzie lekko zmrożony przez mieleniem - ale mam nadzieję, że peklowany będzie jednak w temperaturze dodatniej, a nie w zamrażarce? Trzeba też uważać, aby surowce za tłuste nie były, inaczej przy podpiekaniu w wędzarce może podejść tluszczem i po ostygnięciu będą nieestetyczne zacieki tłuszczu pod osłonką (flakiem). Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-648606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.