Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajszy wyrób. Bez filozofii. Bez parzenia. Może coś a'la myśliwska :)? Szybka i dobra. Tradycyjna. Zdecydowanie bardziej trwała od parzonych. I krucha.

 

2 kg karkówki

2kg boczku

Peklosól 22g/1kg (lub mniej jak kto woli)

Pieprz mielony w moździerzu 2g /kg

Jałowiec roztarty (na oko, ok 4g na całość)

Rozmaryn roztarty ok 3g/całość

Czomber roztarty ok 3g/ całość

Czosnek 5 ząbków

Bez dodatku wody!

 

Peklowanie 24h, potem mielenie na sitku 8-10mm i po wymieszaniu z przyprawami na 12 h do lodówki. Nabijanie w jelita, osadzanie 1h, osuszanie 20min w wędzarce. Wędzenie w temp. 60-65st przez 3,5h i dopiekanie z dymem przez ok 30-40 min w temp. 85-95 st. do osiągnięcia 68-70st. wewnątrz kiełbasy. Drewno wiśniowe bez kory. Wędzarka beczka 200l :).920a238606e8ab3a0b6259b605135749.jpg9571c6bc6c8233ab787cfc22a2ed458e.jpg

 

Wysłane z mojego LG-H870S przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie 24h, potem mielenie na sitku 8-10mm i po wymieszaniu z przyprawami na 12 h do lodówki

Mięso na kiełbasę peklujemy 48 godzin.

Zmielone i przyprawione nadziewamy  w jelita i rozwieszamy na kije w celu usadzenia i osuszenia.  W jakim celu takie mięso zostawiasz 12 godzin w lodówce?

Nie mniej jednak , wędlina bardzo ładna. 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-633366
Udostępnij na innych stronach

 

Peklowanie 24h, potem mielenie na sitku 8-10mm i po wymieszaniu z przyprawami na 12 h do lodówki

Mięso na kiełbasę peklujemy 48 godzin.

Zmielone i przyprawione nadziewamy w jelita i rozwieszamy na kije w celu usadzenia i osuszenia. W jakim celu takie mięso zostawiasz 12 godzin w lodówce?

Nie mniej jednak , wędlina bardzo ładna.

12h w lodowce głównie dlatego, bo farsz ładnie przechodzi przyprawami, a i proces peklowania nadal trwa jakby nie patrzeć? :)

Peklowanie kawałków mięs 48h, a nawet ciut dłuższe, stosuję do wyrobów wędzonych przez kilka dni na zimno i przeznaczonych do długiego lezakowania np. surowa wędzona, która potem dojrzewa.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-633367
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso na kiełbasę peklujemy 48 godzin.

 

Robilem juz kielbase bez poprzedniego peklowania miesa,

 

zmielilem dodalem przypraw i peklosoli wymieszalem i do lodowki na ( nie pamietam) ale ok.20h.

Nastepnie nabijanie ,osadzanie i wedzenie/podpiekanie.

Czesc kielbas sparzylem i ponownie wedzilem ,ale zimnym dymem.

 

Oba produkty byly smaczne zrobione z jednego surowca,a jednak roznie smakowaly

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-633368
Udostępnij na innych stronach

Robilem juz kielbase bez poprzedniego peklowania miesa,

 

zmielilem dodalem przypraw i peklosoli wymieszalem i do lodowki na ( nie pamietam) ale ok.20h.

 

Też słyszałem, że dużo osób tak robi i sobie chwalą. Ja jednak do tego typu wyrobu pekluję mięso min. 24h a potem dopiero mielę, doprawiam i odstawaim na kilkanaście godzin.

 

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-633369
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 

 

Wczorajszy wyrób. Bez filozofii. Bez parzenia. Może coś a'la myśliwska ? Szybka i dobra. Tradycyjna. Zdecydowanie bardziej trwała od parzonych. I krucha. 2 kg karkówki 2kg boczku Peklosól 22g/1kg (lub mniej jak kto woli) Pieprz mielony w moździerzu 2g /kg Jałowiec roztarty (na oko, ok 4g na całość) Rozmaryn roztarty ok 3g/całość Czomber roztarty ok 3g/ całość Czosnek 5 ząbków
 

Zrobiłem mieszankę z przypraw:

pieprz 12 g

jałowiec 5 g

rozmaryn 4 g

czomber 4 g

Zmieliłem w młynku udarowym do kawy. Razem 25 g starczy na 5 kg kiełbasy

- karkówkę (2 kg) pokroiłem w kostkę i zapeklowałem : 38 g peklosoli

- boczek tłusty (1kg) pokroiłem w cienkie paski i też zapeklowałem : 19 g peklosoli

Po 48 godzinach, w sobotę wieczorem zmielę karkówkę na sitku 10 dwuramiennym nożykiem w maszynce nr 5 -zelmerek , a boczek lekko zmrożony przez sitko nr 8. Dodam 15 g przygotowanej  przyprawy i gnieciony przez praskę  czosnek 9 g. Dokładnie wyrobię i zostawię w lodówce do rana.

W niedziele nadziewanie w jelita 32 mm ręczną maszynką nr 5, suszenie w wędzarni 50 st. C, wędzenie 3,5 godz. i pieczenie  82-85 st.C do osiągnięcia tmp. 68 - 70 st.C.

Jutro wieczorem będę mielił i doprawiał przyprawami Kiełbasę Chłopską wg Szczepana. Też niewiele bo raptem 2,5 kg. To będzie drugie podejście do tej kiełbasy, bo jest rewelacyjna. 

Będę wdzięczny za sugestie i wskazanie błędów w moim kiełbasianym planie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-648522
Udostępnij na innych stronach

Brakuje mi tu osadzania przed osuszaniem w wędzarce...

Te 2h by się przydały, aby osadzić. Choćby godzinę z braku laku.

Boczek będzie lekko zmrożony przez mieleniem - ale mam nadzieję, że peklowany będzie jednak w temperaturze dodatniej, a nie w zamrażarce?

Trzeba też uważać, aby surowce za tłuste nie były, inaczej przy podpiekaniu w wędzarce może podejść tluszczem i po ostygnięciu będą nieestetyczne zacieki tłuszczu pod osłonką (flakiem).

 

 

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16219-prosta-w%C4%99dzona-i-podpiekana/#findComment-648606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.