rrutkowski Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Witajcie . Od kilku miesiecy eksperymentuje z domowymi wyrobami. Wędzę szyneczki u zaprzyjaznionego rybaka. Problem w tym że mimo chęci nie zawszy wychodzi jak trzeba. Mimo wszystko fajna zabawa , jak się robi dla siebie to i troche za słone może być albo za suche . Generalnie brak mi wprawy i rezultat bywa różny. W lipcu wyprawiam wesele , klimat ma być bardzo biesiadny i brakuje właśnie swojskich wędzonek. Może jest ktoś chętny kto pomoże w peklowaniu i wędzeniu ? W ostateczności kupię kilka kilo za odpowiednią gratyfikację + weselną pyszną wódeczkę ( apropo również własnego wyrobu) Za wszelka pomoc będe bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1622-domowe-w%C4%99dzonki-na-weselny-st%C3%B3%C5%82/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Może jest ktoś chętny kto pomoże w peklowaniu i wędzeniu ? W ostateczności kupię kilka kilo za odpowiednią gratyfikację + weselną pyszną wódeczkę ( apropo również własnego wyrobu)W peklowaniu może pomóc http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 i wiele innych postów o peklowaniu. Tak naprawdę, to nikt nie wie skąd jesteś bo Wędzę szyneczki u zaprzyjaznionego rybaka o niczym nie świadczy. Napisz gdzie mieszkasz to może będzie łatwiej oraz w jaki sposób peklujesz mięso na wędzonki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1622-domowe-w%C4%99dzonki-na-weselny-st%C3%B3%C5%82/#findComment-35927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrutkowski Opublikowano 24 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Jestem z Trójmiasta. Ale moge oczywiście gdzieś dojechać ( rozsądna odległość ) . Co do sposobu to korzystam z Waszych przepisów i porad. Problem w tym ze nie czuje sie na siłach robic kilka / kilkanascie kilo wedlin na uroczystosc . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1622-domowe-w%C4%99dzonki-na-weselny-st%C3%B3%C5%82/#findComment-35951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Postaw balonik na mapie i sie rozejrzyj, masz blisko Ciebie już "zaprawionych w masarskim boju" Napewno pomogą. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1622-domowe-w%C4%99dzonki-na-weselny-st%C3%B3%C5%82/#findComment-35952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrutkowski Opublikowano 24 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Dziekuję za radę . Właśnie poszła PW do jednego z kolegów. Pozdrawiam R.R Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1622-domowe-w%C4%99dzonki-na-weselny-st%C3%B3%C5%82/#findComment-35953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam ! Temat zostal utworzony podczas mojej nieobecności na forom bo wlaśnie zajmowalem się tym co chcę Wam pokazać. Pierwszy raz w życiu robilem calom tylną szynkę korzystając z przepisu i rad Szczepana - a oto wyniki mojej pracy: http://images25.fotosik.pl/236/18d94cecec243f55m.jpg http://images32.fotosik.pl/299/b8093d1b80f5a26cm.jpg http://images34.fotosik.pl/300/8ca02504d142d9dam.jpg http://images34.fotosik.pl/300/49e6494237f150ddm.jpg http://images32.fotosik.pl/299/2a9e10ded4e60dfbm.jpg A teraz trochę szczególów: solanka 10 litrów wody 70 dkg soli i przyprawy peklowanie - cztery dni, ociekanie - przez noc, wędzenie 6 godz parzenie 6,5 godz pozostale wyroby peklowane w solance zrobionej w ten sam sposób Kielbasa to : kielbasa chlopska, kielbasa szczepana, szynkowa szczepana, część wędzonai parzona a część pieczona na koniec wędzenia. Smaku nie da się opisać: smak, sloność, kolor poprostu rewelka.Wszystko zostalo wręcz pożarte a po dużej szynce to na tacy leżala tylko wyssana kość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1622-domowe-w%C4%99dzonki-na-weselny-st%C3%B3%C5%82/#findComment-36021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam. To tylko pogratulować... też mi ślinka pociekła na widok zdjęć... Pozdrawiam. adwoakt Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1622-domowe-w%C4%99dzonki-na-weselny-st%C3%B3%C5%82/#findComment-36048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.