Maxell Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Listopada 2009 No i to wyjaśnia sprawę. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1623-kie%C5%82basa-krakowska/page/2/#findComment-86665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Listopada 2009 Przy następnym wykonaniu , wstawię pod kiełbasę miskę z wodą, pewnie wydajność wzrośnie. :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1623-kie%C5%82basa-krakowska/page/2/#findComment-86666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Listopada 2009 PePe, Jako miłośniczka kiełbasy krakowskiej podsuszanej pozwolę sobie zabrać głos. Z prezentowanego przekroju nie wynika, aby suszenie było nadmiernie przyśpieszone. Gdyby tak było, kiełbasa na obrzeżach byłaby wyraźnie ciemniejsza. Twoja jest tylko nieznacznie ciemniejsza. Dlatego podzielam opinię kol. BonAira o ewentualnej pomyłce w oszacowaniu wydajności. Według technologii wykonania suszymy tak długo aż kiełbasy osiągną wydajność 67% w stosunku do wagi kiełbasy przed wędzeniem. Potem powinno być trzecie wędzenie, które w efekcie jeszcze tę wydajność zredukuje. Zatem Twoje stwierdzenie: W moim przypadku był to stosunek wagi kiełbasy przed wędzeniem do wagi kiełbasy po obsuszeniutraktuję jak zwykłą pomyłkę. wprowadziłem tylko małą modyfikację, tzn. słoninę pokroiłem w mniejszą kostkę (5x5mm)Sądząc po przekroju ilość dodanej słoninki była mniejsza niż 10% podane w przepisie. czy się mylę? Również praktykuję krojenie słoniny na kosteczki 0,5x0,5 cm. Prezentują się znakomicie i podkreślają charakter retro tej wędlinki. Podsumowując; kiełbaska wyszła Ci wspaniale, już samym widokiem wzbudza pożądanie :tongue: , gratuluję udanego wyrobu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1623-kie%C5%82basa-krakowska/page/2/#findComment-86687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Listopada 2009 Witajcie! EAnno-dziękuję bardzo za gratulacje , co do słoniny to faktycznie dodałem troszkę mniej niż 10%, na 3,800kg mięsa dodałem 330g słoniny, widać jej mało na przekroju, ale wierz miw innym miejscu było jej trochę więcej :smile: Co do wydajności - to tu nie ma żadnej pomyłki,po obsuszeniubyło tego 49% i dlatego nie wędziłem jej trzeci raz.(coby wydajność jeszcze nie zmalała ) :grin: Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1623-kie%C5%82basa-krakowska/page/2/#findComment-86712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Listopada 2009 Nie martw się. :grin: Zostało Ci i tak samo najlepsze. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1623-kie%C5%82basa-krakowska/page/2/#findComment-86715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Listopada 2009 PePe, proszę nie odbierz mnie źle, gdyż Twoja krakowska wygląda wręcz wzorcowo, że pozazdrościć! Przekrój jest doskonały, nie widać na nim ciemniejszej warstwy ("skorupki"), sugerującej jak piszesz szybkie oszuszenie zewnętrznej warstwy wyrobu. Jednak pozwolę sobie pozostać przy swoim, że musiał tutaj wkraść się jakiś błąd w pomiarze. Kiełbaska ze zdjęcia moim zdaniem wygląda na 60%-70%. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1623-kie%C5%82basa-krakowska/page/2/#findComment-86752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Listopada 2009 BonAir zmusiłeś mnie Bracie do przewertowania mojego "magicznego brulionu" z zapiskamii znalazłem opis produkcji mojej krakowskiej suchej.Przedtem podałem dane z głowy terazcytuję z brulionu "Mięso kl I - 2071 g krojone mięso kl II -1034 g mielone na 10 wołowina pręga 537 g mielona na 4 słonina 330 g krojona w kostkę 5x5mm peklosól 17 g/kgObsadzano 3 godz w temp. pokojowejPrzyprawy dodano proporcjonalnie wg. przepisu ze strony głównej Wędlin DomowychWędzono 4 godz. Pieczono około 1,5 godz do osiągnięcia w batonie 68st., po wyciągnięciutemp. podniosła się do 70st.Po wystudzeniuna powietrzu na drugi dzień wędzono w zimnym dymie 3 godz.Następnie suszono 15 dni Kiełbasa zbyt sucha, troszkę więcej soli, słonina w kiełbasie miała smak smalcu." I to jest dokładna relacja z produkcji jaką zapisałem w zeszycie.nie zależy mi na tym żeby kogoś oszukiwać bo i po co. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1623-kie%C5%82basa-krakowska/page/2/#findComment-86765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Listopada 2009 Ja zrobiłem w/g przepisu Dziadka z małą modyfikacją : Tłuszcz przepuściłem przez sitko 3 bo rodzinka ma alergię na duże kawałki tłuszczu w kiełbasie :wink: ps. Osłonka fibrus fi 65 od Miro zaje.... sta!!! :grin: Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1623-kie%C5%82basa-krakowska/page/2/#findComment-90023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.