jacekw21 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Czerwca 2019 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE :Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8.-1 kl szynka 2 kg / szarpak-2 kl boczek bez skóry 2 kg /10 mm-2 kl karkówka 2 kg / 10 mm-podgardle bez skóry,gruczołów 0,5 kg 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-prklosól 17 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-papryka słodka 2 g/kg-czosnek świeży wyciśnięty przez prask 5 g/kg-cebula prażona 5 g/kg-szczypiorek suszony 0,5 g/kg-gorczyca ziarno 2 g/kg-koper nać suszona 0,5 g/kg-ziele angielskie 0,5 g/kg-woda 350 ml-jelita wieprzowe 24/26 mm WYKONANIE:Cały surowiec tniemy w kostkę 3,4 cm i peklujemy. Surowiec który będzie mielony na siatce 10 mm dajemy do jednego pojemnika, szynkę do drugiego. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy aby przyprawy równomiernie się rozłożyły. Chowamy do lodówki w temp 4-6 st. na 48 godz. Po tym czasie rozdrabniamy dodajemy wodę i mieszamy dosłownie przez chwilę aby szynka i woda rozłożyła się z resztą surowca nie wyrabiamy do kleistości. Jelita napełniamy średnio nie za ściśle nie za luźno. OSUSZANIEW temp. 35-45 przy dużym ruchu powietrza do momenty aż powierzchnia będzie całkowicie sucha. WĘDZENIE 2-2,5 godz. w temp 55-60 stopni PODPIEKANIE Temperatura 80-90 stopni do momentu uzyskania 70 stopni w środku kiełbaski. Następnie studzimy i chowamy do lodówki .SMACZNEGO.Kiełbaska jest smaczna polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16239-kie%C5%82basa-krucha-podpiekana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Czerwca 2019 No i pięknie. Smakowita kiełbaska Tylko te rzodkiewki takie niedowędzone Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16239-kie%C5%82basa-krucha-podpiekana/#findComment-634043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lipca 2019 Tylko te rzodkiewki takie niedowędzone To fakt tego nie przypilnowałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16239-kie%C5%82basa-krucha-podpiekana/#findComment-634156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry_64 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Października 2019 Jacek przyprawy dajesz do szynki czy do mięsa mielonego na 10? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16239-kie%C5%82basa-krucha-podpiekana/#findComment-642197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Zawsze dodaję przyprawy dopiero w trakcie mieszania, sądzę, że Jacek dodaje proporcjonalnie. Edytowane 3 Października 2019 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16239-kie%C5%82basa-krucha-podpiekana/#findComment-642209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Października 2019 Jacek przyprawy dajesz do szynki czy do mięsa mielonego na 10? W tej kiełbasce przyprawy dałem do mięsa krojonego nie mielonego z powodów oczywistych aby po mieleniu było jak najmniej mieszania [Dodano: 03 paź 2019 - 09:04] Zawsze dodaję przyprawy dopiero w trakcie mieszania, Ja też tak robię w tej zastosowałem podobny sposób jak w kabanosach co robię przyprawy do mięsa krojonego aby po rozdrabnianiu było jak najmniej mieszania .Wiadomo im dłużej będziemy mieszać masa mięsna będzie bardziej kleista a to dla kruchej nie idzie w parze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16239-kie%C5%82basa-krucha-podpiekana/#findComment-642213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Października 2019 Z opisu wynika że peklujesz mięso z przyprawami. Czy tak należy to robić? Cebulę prażoną sie kupuje czy robi (praży samemu)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16239-kie%C5%82basa-krucha-podpiekana/#findComment-642431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Października 2019 Z opisu wynika że peklujesz mięso z przyprawami. Czy tak należy to robić? Cebulę prażoną sie kupuje czy robi (praży samemu)? W tej kiełbasce przyprawy dałem do mięsa krojonego nie mielonego z powodów oczywistych aby po mieleniu było jak najmniej mieszania a też tak robię w tej zastosowałem podobny sposób jak w kabanosach co robię przyprawy do mięsa krojonego aby po rozdrabnianiu było jak najmniej mieszania .Wiadomo im dłużej będziemy mieszać masa mięsna będzie bardziej kleista a to dla kruchej nie idzie w parze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16239-kie%C5%82basa-krucha-podpiekana/#findComment-642452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Października 2019 Skąd szczypiorek suszony i jaki ma wpływ na smak (czy jest wyczuwalny). Czy można z niego zrezygnować? Czy można zamiast podpiekać to sparzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16239-kie%C5%82basa-krucha-podpiekana/#findComment-642464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 6 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2019 Skąd szczypiorek suszony i jaki ma wpływ na smak (czy jest wyczuwalny). Czy można z niego zrezygnować? Czy można zamiast podpiekać to sparzyć? Szczypiorek ze sklepu internetowego możesz go pominąć a czy wyczuwalny każda przyprawa coś tam zawsze wnosi do wyrobu a czy można parzyć nikt CI nie zabroni ale do kruchej wydaje mi sie podpiekanie bardziej pasuje.[Dodano: 06 paź 2019 - 20:49] Z opisu wynika że peklujesz mięso z przyprawami. Czy tak należy to robić? Cebulę prażoną sie kupuje czy robi (praży samemu)? Tak peklowałem w tej kiełbasce mięso razem z przyprawami .Cebulę prażoną kupiłem w sklepie miała być suszona ale mi się skończyła .A skąd cebula w kiełbasie bardzo lubię eksperymenty i lubię kombinować ze składem mięsa jak i przyprawami .Lubię szukać nowych smaków Zresztą widać po moich kiełbasach że są inne niż większość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16239-kie%C5%82basa-krucha-podpiekana/#findComment-642468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.