jacekw21 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Czerwca 2019 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE :Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8.-1 kl szynka 2 kg / szarpak-2 kl boczek bez skóry 2 kg /10 mm-2 kl karkówka 2 kg / 10 mm-podgardle bez skóry,gruczołów 0,5 kg 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-prklosól 17 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-papryka słodka 2 g/kg-czosnek świeży wyciśnięty przez prask 5 g/kg-cebula prażona 5 g/kg-szczypiorek suszony 0,5 g/kg-gorczyca ziarno 2 g/kg-koper nać suszona 0,5 g/kg-ziele angielskie 0,5 g/kg-woda 350 ml-jelita wieprzowe 24/26 mm WYKONANIE:Cały surowiec tniemy w kostkę 3,4 cm i peklujemy. Surowiec który będzie mielony na siatce 10 mm dajemy do jednego pojemnika, szynkę do drugiego. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy aby przyprawy równomiernie się rozłożyły. Chowamy do lodówki w temp 4-6 st. na 48 godz. Po tym czasie rozdrabniamy dodajemy wodę i mieszamy dosłownie przez chwilę aby szynka i woda rozłożyła się z resztą surowca nie wyrabiamy do kleistości. Jelita napełniamy średnio nie za ściśle nie za luźno. OSUSZANIEW temp. 35-45 przy dużym ruchu powietrza do momenty aż powierzchnia będzie całkowicie sucha. WĘDZENIE 2-2,5 godz. w temp 55-60 stopni PODPIEKANIE Temperatura 80-90 stopni do momentu uzyskania 70 stopni w środku kiełbaski. Następnie studzimy i chowamy do lodówki .SMACZNEGO.Kiełbaska jest smaczna polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Czerwca 2019 No i pięknie. Smakowita kiełbaska Tylko te rzodkiewki takie niedowędzone Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lipca 2019 Tylko te rzodkiewki takie niedowędzone To fakt tego nie przypilnowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry_64 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Października 2019 Jacek przyprawy dajesz do szynki czy do mięsa mielonego na 10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Zawsze dodaję przyprawy dopiero w trakcie mieszania, sądzę, że Jacek dodaje proporcjonalnie. Edytowane 3 Października 2019 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Października 2019 Jacek przyprawy dajesz do szynki czy do mięsa mielonego na 10? W tej kiełbasce przyprawy dałem do mięsa krojonego nie mielonego z powodów oczywistych aby po mieleniu było jak najmniej mieszania [Dodano: 03 paź 2019 - 09:04] Zawsze dodaję przyprawy dopiero w trakcie mieszania, Ja też tak robię w tej zastosowałem podobny sposób jak w kabanosach co robię przyprawy do mięsa krojonego aby po rozdrabnianiu było jak najmniej mieszania .Wiadomo im dłużej będziemy mieszać masa mięsna będzie bardziej kleista a to dla kruchej nie idzie w parze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Października 2019 Z opisu wynika że peklujesz mięso z przyprawami. Czy tak należy to robić? Cebulę prażoną sie kupuje czy robi (praży samemu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Października 2019 Z opisu wynika że peklujesz mięso z przyprawami. Czy tak należy to robić? Cebulę prażoną sie kupuje czy robi (praży samemu)? W tej kiełbasce przyprawy dałem do mięsa krojonego nie mielonego z powodów oczywistych aby po mieleniu było jak najmniej mieszania a też tak robię w tej zastosowałem podobny sposób jak w kabanosach co robię przyprawy do mięsa krojonego aby po rozdrabnianiu było jak najmniej mieszania .Wiadomo im dłużej będziemy mieszać masa mięsna będzie bardziej kleista a to dla kruchej nie idzie w parze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Października 2019 Skąd szczypiorek suszony i jaki ma wpływ na smak (czy jest wyczuwalny). Czy można z niego zrezygnować? Czy można zamiast podpiekać to sparzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 6 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2019 Skąd szczypiorek suszony i jaki ma wpływ na smak (czy jest wyczuwalny). Czy można z niego zrezygnować? Czy można zamiast podpiekać to sparzyć? Szczypiorek ze sklepu internetowego możesz go pominąć a czy wyczuwalny każda przyprawa coś tam zawsze wnosi do wyrobu a czy można parzyć nikt CI nie zabroni ale do kruchej wydaje mi sie podpiekanie bardziej pasuje.[Dodano: 06 paź 2019 - 20:49] Z opisu wynika że peklujesz mięso z przyprawami. Czy tak należy to robić? Cebulę prażoną sie kupuje czy robi (praży samemu)? Tak peklowałem w tej kiełbasce mięso razem z przyprawami .Cebulę prażoną kupiłem w sklepie miała być suszona ale mi się skończyła .A skąd cebula w kiełbasie bardzo lubię eksperymenty i lubię kombinować ze składem mięsa jak i przyprawami .Lubię szukać nowych smaków Zresztą widać po moich kiełbasach że są inne niż większość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.