Skocz do zawartości

Na surowo


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

Metka z samego boczku, z prażoną domową cebulką - mąż chciał, mąż ma :D

 

boczek (udział tłuszczu wedle preferencji, na zamówienie męża baaardzo tłusty)

 

Na kg mięsa:

20 g peklosoli

20 g prażonej cebulki (nie mylić z suszoną)

3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 g papryki mielonej (słodka lub ostra, lub mix)

 

Boczek pokrojony w kostkę, zapeklowany 48 h, zmielony razem z prażoną cebulką na 4 mm, dodana reszta przypraw i wymieszane.

 

Odstawione aby nabrało smaku. Do bieżącego zużycia nie bawić się w osłonki tylko schować do pudełka z pokrywą, te maleństwa zawędrują do teściów więc są w osłonkach

 

PS Deska od córci w prezencie :D

post-93537-0-39817900-1564156345_thumb.jpeg

post-93537-0-86245600-1564156362_thumb.jpeg

post-93537-0-90714100-1564156378_thumb.jpeg

post-93537-0-25900300-1564156402_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

oo takie to ja lubie 
a dacie wiarę, że ja nie? Mężowi robię bo on surowiznę je, jak robię kiełbasy to on robi test smaku a przy okazji podkładając pół bochenka chleba do posmarowania surowizną  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

oo takie to ja lubie 
a dacie wiarę, że ja nie? Mężowi robię bo on surowiznę je, jak robię kiełbasy to on robi test smaku a przy okazji podkładając pół bochenka chleba do posmarowania surowizną  

 

Bo to chłop na schwał ...  Jak ma do czego to i pół bochenka znika ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób mężowi z peklowanego wędzonego,nieparzonego podgardla.Gwarantuje ,że będzie zadowolony. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób mężowi z peklowanego wędzonego,nieparzonego podgardla.Gwarantuje ,że będzie zadowolony.

Jak będę wędzić to wrzucę też podgardle i zrobię :) często też mu robię z boczku wędzonego tak na szybko, nawet nie w maszynce tylko w malakserze jak nie chce mi się montować maszynki. A ten boczuch mi został z kuraka faszerowanego to zapeklowałam.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wiepszowiny surowej nigdy nie jadlam surowej , dopiero jak zrobilam metke z boczku , 

takiego miesa na mielone to probuje i wypluwam , najczesciej jednak odwazam sol ..a reszta to tak na tzw.oko :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak masz ochotę to tą metkę możesz nadziać w osłonkę białkową i jeszcze raz podwędzić zimnym dymem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wiepszowiny surowej nigdy nie jadlam surowej , dopiero jak zrobilam metke z boczku ,

takiego miesa na mielone to probuje i wypluwam , najczesciej jednak odwazam sol ..a reszta to tak na tzw.oko :)

Ja mam standardzik i odważam, przy nowych kombinacjach męża wołam. A jak nie ma go w zasięgu to podsmażam albo jak Ty, próbuję ale tylko "liznieciem". Moje psy ze mną lubią kucharzyć w takiej sytuacji, bo zawsze im to "sprobowane" skapnie :D

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 26 lip 2019 - 19:46]

Jak masz ochotę to tą metkę możesz nadziać w osłonkę białkową i jeszcze raz podwędzić zimnym dymem.

Taką z wędzonego towaru? Takie lubię i zjem, wędliny wędzone zimnym dymem też uwielbiam i surowe mi nie przeszkadza. Wyjątek stanowią zupełne surowizny, w tym tatar włącznie

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moj pies nie je wiepszowiny ...a pozatym on jest z bardzo wysublimowanym smakiem..dzis siedzial bo robilam kacze piersi ale peklowane wiec  nie dostal  :) musial zadowolic sie swoja przekaska kacza :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moj pies nie je wiepszowiny ...a pozatym on jest z bardzo wysublimowanym smakiem..dzis siedzial bo robilam kacze piersi ale peklowane wiec nie dostal :) musial zadowolic sie swoja przekaska kacza :)

Moje mają taki wysublimowany smak, że najbardziej lubią śmieci zjadać i to, czego im nie wolno. Ale 10 g wyplutego mięsa na 40 kg wagi krzywdy im nie zrobi.. Chyba...

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moj to sobie nie podaruje jak robie tatara ..ale wiepszowina wogole go nie interesuje ,,,kielbasy wisza jak si eosuszaja a on moze pod nimi lezec i nie ruszy...ale zostaw sernik na talerzu to zniknie w mig :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie lubię i zjem, wędliny wędzone zimnym dymem też uwielbiam i surowe mi nie przeszkadza. Wyjątek stanowią zupełne surowizny, w tym tatar włącznie

 

 

Surowe najlepsze :) a bez tatara nie wyobrażam sobie życia.

 

 

jak robię kiełbasy to on robi test smaku

 

 

Ja zawsze smakuje farsz, chłopy tak mają widocznie :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Takie lubię i zjem, wędliny wędzone zimnym dymem też uwielbiam i surowe mi nie przeszkadza. Wyjątek stanowią zupełne surowizny, w tym tatar włącznie

 

Surowe najlepsze :) a bez tatara nie wyobrażam sobie życia.

 

jak robię kiełbasy to on robi test smaku

 

Ja zawsze smakuje farsz, chłopy tak mają widocznie :)

Nie tylko chłopy, moja mama też próbuje i zajada :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tatara to bym mogla i codziennie ,,na kolacja to na 2 osoby ½ kg miesa to nie za duzo  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.