Skocz do zawartości

Na zakwasie...


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

W tym wątku będą wypieki na zakwasie. Dziś na zakwasie żytnim, jeden tzn Szkodnik (przepis Marka Szkudlarka) czysto pszenny, drugi chleb polski z domieszką żytniej w niewielkiej ilości 499d2917204a612195a2c7c4cacab7d4.jpgb694aaeb81cca9b251d9d6a670b28a46.jpg49789ce37dca693fa3eee46b12ee61d5.jpg052bdd64501d45bde45805177c857b2b.jpgfcbc33569ca004bdd03cc07473786ffc.jpg9b5e323e384533c6b4a9ccd958a72c28.jpgcbffac4407293bcc3a69a73cc7641bec.jpgf214277afa1ffcf0afeb26d04c81207f.jpg2410ff34c6f17fa6cded8a2269792836.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16372-na-zakwasie/
Udostępnij na innych stronach

Marek ma kilka filmików, ja akurat ten z kwiatem robiłam wg tego

 

https://youtu.be/WOUTPzXywPA

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 16 sie 2019 - 17:00]

 

Marek ma kilka filmików, ja akurat ten z kwiatem robiłam wg tego

 

https://youtu.be/WOUTPzXywPA

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Natomiast ten pierwszy https://www.mojewypieki.com/przepis/polski-chleb-na-zakwasie

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16372-na-zakwasie/#findComment-638068
Udostępnij na innych stronach

Ładny chlebek i napewno smaczny.

 

Wysłane z mojego A5_Pro przy użyciu Tapatalka

Kochana to na zakwasie żytnim piekłam te chleby. I tak apropo z żytniego możesz sobie wyprowadzić pszenny. Dokarm 20 g zakwasu 50 g mąki pszennej i 50 g wody, a później karm tylko pszenną i będziesz miała pszenny zakwas :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16372-na-zakwasie/#findComment-638073
Udostępnij na innych stronach

Ale zapoczątkować jest najlepiej tak jak to pisze Efffa :thumbsup: . Matkę robimy z zakwasu żytniego, i dopiero z niego wyprowadzamy zakwas pszenny. Zakwas jest wtedy mocny, i daje gwarancję dobrego wyrastania pieczywa :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16372-na-zakwasie/#findComment-638077
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak dam łyżkę zakwasu żytniego i 50g wody oraz 50g mąki pszennej to będę miał silniejszy zakwas niż na samej pszennej. Dlaczego?

Silniejszy niż wyhodowany od zera, kilka razy pokarmisz i będziesz miał pszenny, tak silny jak swój żytni. Jak masz z kolei słaby żytni to też z takim pszennym szału nie będzie.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16372-na-zakwasie/#findComment-638146
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.