Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie na grillu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 adko

adko

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 24 sie 2019 - 21:46

Cześć

 

czy ktoś z was próbował wędzić na grillu ?

 

Ja mam właśnie 3 wędzenie za sobą i mam pytanie.

 

Jaką powinienem utrzymywać temperaturę ?

Dziś osuszałem około 1 godziny w temperaturze ok 50stopni z minimalną ilością dymu, a później zadymiałem przez 5 godzin w okolicach 60-70 stopni. Na koniec 30 minut w temperaturze około 110 stopni.

Wydaje mi się, że wszystko wyszło zbyt mało uwędzone.

Załączony plik  20190824_195429.jpg   71,75 KB   14 Ilość pobrań



#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3115 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 25 sie 2019 - 06:29

Jak dla mnie :

-kolor oki

-temperatura wędzenia za wysoka raczej 50-60 stopni

-temperatura na koniec za wysoka bardziej 90 stopni

-co miało na celu ostatni etap ? pieczenie ?  bo 30 minut to mało. Upiekło się jeżeli już bo wysoko temp wędzeni. Szynki lepiej sparzyć , polędwice  sparzyć lub na surowo , polędwiczki na surowo .Pieczenie to chyba najlepiej do boczków i karczków

Jak na pierwszy razy  i do tego na griilu b ładnie Ci wyszło :thumbsup:  


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 25 sie 2019 - 06:30


#3 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 25 sie 2019 - 08:41

Temperatura osuszania powinna być raczej wyższa 70-80 st. Pamiętaj że po parzeniu wędzonki będą nieco ciemniejsze.
Ja akurat lecę z kiełbasą na mojej grillo-wędzarni. Osuszam z pomocą bukietów.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
62bd26a82587ce01d1d24b3328bc3503.jpgdbe91227a2317f62103e1d0ed8c09d91.jpg

Użytkownik Prz3mk0 edytował ten post 25 sie 2019 - 08:44


#4 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 390 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 25 sie 2019 - 08:52

Temperatura osuszania powinna być raczej wyższa 70-80 st. Pamiętaj że po parzeniu wędzonki będą nieco ciemniejsze.
Ja akurat lecę z kiełbasą na mojej grillo-wędzarni. Osuszam z pomocą bukietów.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
 

Polecam przeczytać skład brykietu - choć i tak skład na etykiecie może czasami nie do końca "mówić" prawdę  :facepalm:

https://www.wprost.p...-do-grilla.html



#5 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 25 sie 2019 - 09:03

Temperatura osuszania powinna być raczej wyższa 70-80 st. Pamiętaj że po parzeniu wędzonki będą nieco ciemniejsze.
Ja akurat lecę z kiełbasą na mojej grillo-wędzarni. Osuszam z pomocą bukietów.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Polecam przeczytać skład brykietu - choć i tak skład na etykiecie może czasami nie do końca "mówić" prawdę :facepalm:
https://www.wprost.p...-do-grilla.html
Weź też pod uwagę że często takie badania są sponsorowane przez lobbystów. W wiadomym celu.
Poza tym "wprost" nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem.

A jak ktoś nie jest pewny to może szukać węgla z pewniejszych źródeł bezpośrednio od producentów.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#6 adko

adko

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 25 sie 2019 - 10:17

Po parzeniu faktycznie wszystko jest rewelacyjne!!

Próbowałem wyrobów przed parzeniem i szynka była strasznie gumowa typowy kapeć :)

Po parzeniu jest krucha i soczysta

Polędwica jest ok i bez parzenia, trochę bardziej słona (zostawiłem 1 kawałek), ale mi bardziej smakuje parzona.

 

Natomiast polędwiczka to jest niebo w gębie. Zrobiłem jedną na próbę, ale już wiem, że to był strzał w 10!

Rozpływa się  w ustach

 

 

Co do temperatury to nie wiem czy mój termometr trochę nie przekłamuje bo grill jest półokrągły i termometr jest w górnej części, a tam jest zawsze najcieplej.



#7 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 390 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 25 sie 2019 - 11:20

 

 

Temperatura osuszania powinna być raczej wyższa 70-80 st. Pamiętaj że po parzeniu wędzonki będą nieco ciemniejsze.
Ja akurat lecę z kiełbasą na mojej grillo-wędzarni. Osuszam z pomocą bukietów.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Polecam przeczytać skład brykietu - choć i tak skład na etykiecie może czasami nie do końca "mówić" prawdę :facepalm:
https://www.wprost.p...-do-grilla.html
Weź też pod uwagę że często takie badania są sponsorowane przez lobbystów. W wiadomym celu.
Poza tym "wprost" nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem.

A jak ktoś nie jest pewny to może szukać węgla z pewniejszych źródeł bezpośrednio od producentów.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

 

Badania robili naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego a nie redaktor "WPROST".

Faktem bezspornym jest, iż obecnie na tym forum nie ma najmniejszego sensu się odezwać w jakimkolwiek temacie, gdyż każda próba zwrócenia uwagi na dowolny temat jest traktowana jako osobisty atak na piszącego a moim celem było tylko i wyłącznie zwrócić uwagę WSZYSTKICH czytających na ewentualne szkoldliwe składniki brykietów - NIE BYŁO MOIM CELEM WSKAZYWAĆ, iż używasz złego brykietu lub robisz cokolwiek źle.

W smutnym kierunku idzie to forum w smutnym.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 25 sie 2019 - 11:39



Badania robili naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego a nie redaktor "WPROST".
Faktem bezspornym jest, iż obecnie na tym forum nie ma najmniejszego sensu się odezwać w jakimkolwiek temacie, gdyż każda próba zwrócenia uwagi na dowolny temat jest traktowana jako osobisty atak na piszącego a moim celem było tylko i wyłącznie zwrócić uwagę WSZYSTKICH czytających na ewentualne szkoldliwe składniki brykietów - NIE BYŁO MOIM CELEM WSKAZYWAĆ, iż używasz złego brykietu lub robisz cokolwiek źle.
W smutnym kierunku idzie to forum w smutnym.


Wybacz za porywczość.
Ja też nie twierdzę że to sam fałsz. Pisze jak jest często w dzisiejszych czasach. Za pieniądze można wszystko.

Z resztą co nie jest dzisiaj szkodliwe? Peklosól - rakotworcza, drewno do wędzenia może było cięte piłą łańcuchowa - do smarowania łańcucha idzie olej, mięso ze świń które są faszerowane antybiotykami, woda z kranu z rur alupex które wbrew pozorom cały czas się rozkładają a cząsteczki plastiku my wchłaniamy....
Można wymieniać w nieskończoność

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych