Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy wszystko od przeznaczenia.

Jeśli boczek ma być wędzony i parzony to proponuję peklowanie na sucho lub mokro więcej informacji znajdziesz na stronie głównej w rozdziale peklowanie obydwie metody są skuteczne chociaż dla jednego kawałka preferowałbym peklowanie mokre.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/164-peklowanie-s%C5%82oniny-boczku/#findComment-781
Udostępnij na innych stronach

Wedzenie narazie odpada-na wiosne bede budowac wedzarnie.Myslałem raczej o zapeklowaniu na mokro,nastepnie o suszeniu.Pamietam z dziecinstwa jak babcia taka słoninke nacierała papryka,kroiła sie jak masło.Pychotka.Jak coś takiego uzyskac z surowej słoniny?.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/164-peklowanie-s%C5%82oniny-boczku/#findComment-782
Udostępnij na innych stronach

.. a, możespróbujesz zrobić to http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=32.

Wogóle możliwości jest masa tylko trzeba się zdecydować co chcesz zrobić.

Ja bym chudszy kawałek upiek:ł natrzeć czosnkiem rozdrobnionym, zmielonym owocem kolendra i majerankiem

po pewnym czasie piec, a tłusty na smalec lub natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i jeszcze czymś tam... po tygodniu lub dłużej konsumować.

Nie wiem, jak twoja babcia robiła tą słoninkę, lecz smaki z dzieciństwa trudno się odtwarza.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/164-peklowanie-s%C5%82oniny-boczku/#findComment-786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.