sapertoruń Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Marca 2006 Witam!Czy ktoś moze mi poradzic jak dobrze zapeklować tłusty boczek,a moze wyciąc go i zrobic osobno słoninke?Jest tego w jednym kawałku lekko ponad 2 kg.p.sprosze o wyrozumiałosc :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/164-peklowanie-s%C5%82oniny-boczku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Marca 2006 Zależy wszystko od przeznaczenia.Jeśli boczek ma być wędzony i parzony to proponuję peklowanie na sucho lub mokro więcej informacji znajdziesz na stronie głównej w rozdziale peklowanie obydwie metody są skuteczne chociaż dla jednego kawałka preferowałbym peklowanie mokre. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/164-peklowanie-s%C5%82oniny-boczku/#findComment-781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sapertoruń Opublikowano 7 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Marca 2006 Wedzenie narazie odpada-na wiosne bede budowac wedzarnie.Myslałem raczej o zapeklowaniu na mokro,nastepnie o suszeniu.Pamietam z dziecinstwa jak babcia taka słoninke nacierała papryka,kroiła sie jak masło.Pychotka.Jak coś takiego uzyskac z surowej słoniny?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/164-peklowanie-s%C5%82oniny-boczku/#findComment-782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sapertoruń Opublikowano 7 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Marca 2006 A moze doradzicie mi cos innego z tego zrobić,dodam fotki tego kawałka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/164-peklowanie-s%C5%82oniny-boczku/#findComment-783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sapertoruń Opublikowano 7 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Marca 2006 czemu sie nie wkleja?? :mellow:JPEG 12 Kb?????nierozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/164-peklowanie-s%C5%82oniny-boczku/#findComment-784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Marca 2006 .. a, możespróbujesz zrobić to http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=32.Wogóle możliwości jest masa tylko trzeba się zdecydować co chcesz zrobić.Ja bym chudszy kawałek upiek:ł natrzeć czosnkiem rozdrobnionym, zmielonym owocem kolendra i majerankiem po pewnym czasie piec, a tłusty na smalec lub natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i jeszcze czymś tam... po tygodniu lub dłużej konsumować.Nie wiem, jak twoja babcia robiła tą słoninkę, lecz smaki z dzieciństwa trudno się odtwarza.Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/164-peklowanie-s%C5%82oniny-boczku/#findComment-786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.