jacekw21 Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Października 2019 Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm-policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm-mięso z golonki 600 g / 2,5 mm mielimy dwa razyRozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 19 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-pieprz biały 1 g /kg-kolendra mielona 1 g/kg-czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg-gorczyca ziarno 3-4 g /kg-jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru-woda 500 ml do szynki i policzków-200 ml do golonki i błon z policzków WYKONANIE:Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy do golonki i razem będziemy mielić na 2,5 mm. Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca w osobnych pojemnikach peklujemy w temp.4-6 st.dwa dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, czosnek dajemy do 500 ml wody i całość wlewamy do miski z szynką i policzkami dodajemy resztę przypraw i mieszamy dokładnie . Następnie do zmielonej golonki i błon z policzków dajemy 200 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Teraz całość mięsa łączymy ze sobą i bardzo staranie wyrabiamy . Napełniamy jelita dość ściśle i dajemy do osadzania na 2 godz w temp. pokojowej. Następna czynność to osuszanie w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temp.45-50 st. bez dymu na żarze. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie . Osobiście wędziłem wiśnią,śliwą i olchą .Wędzimy do koloru jaki nas zadowala u mnie wędzenie trwało około 3 godz. wędziłem w temp. 50-60 st. Po wędzeniu kiełbasę parzymy w wodzie o temp. 75-80 st.do momenty osiągnięcia temp w środku 68-70 st. Po parzeniu kiełbasę hartujemy w zimnej wodzie około 5 min.SMACZNEGO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Października 2019 Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych Chudzieńka jestem... ale wygląd na smaczną mam... Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/#findComment-642919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2019 Uwielbiam policzki wp.a'la gulasz .... ciekawi mnie smak tej kiełbaski . Policzki są bardzo klejące więc kiełbaska musi być super sklejona. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/#findComment-642922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eeuforiaa Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Kwietnia Witam jestem nowa na forum. Golonka w kiełbasie brzmi smakowicie, muszę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam eeuforiaa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/#findComment-1007465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2 godziny temu, eeuforiaa napisał(a): Golonka w kiełbasie brzmi smakowicie Golonki jest w tym wyrobie około 6% i ma niewielki wpływ na smak. Służy tu (i w wielu innych kiełbasach) innemu celowi - jest klejem spajającym farsz. Może zaś zainteresować Ciebie https://ips4.wedlinydomowe.pl/topic/3942-maggiczna-golonka-wieprzowa-beiota/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/#findComment-1007490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Kwietnia A może bardziej powinna zainteresować akademia dziadka.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16518-kie%C5%82basa-z-szynki-i-policzk%C3%B3w-wieprzowych/#findComment-1007491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.