Lish Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zauważyłem, że ser nie topi się na pizzy, a ktoś pisał, że tak. W czym może być problem? dodam, że użyłem sera z biedronki i mleka 3% z kartonu. Następnym razem postaram się zdobyć świeże mleko, zrobić twaróg i dopiero serek Cytuj www.hangover.art.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-195693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Poprawka zaliczona. Błąd poprzedniej produkcji polegał moim zdaniem na zbyt krótkim gotowaniu twarogu w mleku. Poprzednio przerwałem gotowanie gdy uzyskałem coś a'la guma do żucia, teraz dopiero gdy guma zamieniła się w drobniutkie grudki (gotowałem około 10 min.). Kwestia uzyskania dziur :grin: . Poprostu należy sodę dodać na samym końcu i w momencie spienienia przelać do formy (nie smażyć dalej bo pęcherze znikną). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-195710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Człowiek As Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 25 Lutego 2012 Witajcie.Poczytałem, postanowiłem zrobić wyżej opisany ser.Proszę o podpowiedź, gdzie zrobiłem błąd.- zagotowałem 1l mleka- rozdrobniłem w innym pojemniku twaróg w ilości 1kg - półtłusty,- dodałem go do gotującego się 1l mleka mieszając,- zrobiła się gumowa kulka, więc zwiększyłem ogień i ser rozpuścił się, powstały drobne granulki,- przecedziłem na sitku i tetrze po ok 10min. gotowaniu, nie wyciskałem, jedynie przewracałem ser,- rozpuściłem w innym garnku masło 125g, po przestygnięciu dodałem ser (jeszcze gorący), sól (1 łyżeczka) i łyżeczkę octu,- powstała gęsta guma, którą mieszałem z wysiłkiem, wiedziałem, że już coś jest nie tak. Nie było to płynne, tylko gumiaste. Nic nie dało dodanie żółtka i sody, ciągle mi się przypalało.- wyłożyłem do formy, smak może być, ale coś poszło nie tak.Proszę o wskazówki, bo chciałbym dziś jeszcze raz spróbować.Czy po odcedzeniu wylewam serwatkę? Bo tak zrobiłem, jest to produkt uboczny.Może powinienem dać 2x więcej mleka?Dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam serdecznie! Cytuj Nie czuję bólu ani zmęczeniawww.piotrowicz.art.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-204038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 25 Lutego 2012 Cześć Giluś znaczy Cześć Człowieku Asie ! Niestety nie robiłam tego sera więc, nie pomogę, przepraszam za post nie na temat. Jedyne co mi przychodzi na myśl na temat sera to może nieodpowiedni czas gotowania twarogu z mlekiem. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-204039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Człowiek As Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 25 Lutego 2012 Siema Asiek!Wciągnęłaś mnie w produkcję serów, masakra Właśnie robię topiony, ale póki co czekam na pomoc forumowiczów Dzięki za uwagę, może ktoś podpowie coś więcej? Pozdrawiam! Cytuj Nie czuję bólu ani zmęczeniawww.piotrowicz.art.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-204045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Człowiek As Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 25 Lutego 2012 Już wiem jaki zrobiłem błąd.Przed chwilką robiłem serek topiony i widziałem, jak topi się twaróg.Wczoraj spanikowałem i wyjąłem masę do formy, a powinienem na wolnym ogniu rozpuścić, dodać sodę i byłoby super. Zresztą zaraz się przekonam Pozdrawiam! Cytuj Nie czuję bólu ani zmęczeniawww.piotrowicz.art.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-204101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleczka Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 25 Lutego 2012 Witajcie.Poczytałem, postanowiłem zrobić wyżej opisany ser.Proszę o podpowiedź, gdzie zrobiłem błąd.- zagotowałem 1l mleka- rozdrobniłem w innym pojemniku twaróg w ilości 1kg - półtłusty,- dodałem go do gotującego się 1l mleka mieszając,- zrobiła się gumowa kulka, więc zwiększyłem ogień i ser rozpuścił się, powstały drobne granulki,- przecedziłem na sitku i tetrze po ok 10min. gotowaniu, nie wyciskałem, jedynie przewracałem ser,- rozpuściłem w innym garnku masło 125g, po przestygnięciu dodałem ser (jeszcze gorący), sól (1 łyżeczka) i łyżeczkę octu,- powstała gęsta guma, którą mieszałem z wysiłkiem, wiedziałem, że już coś jest nie tak. Nie było to płynne, tylko gumiaste. Nic nie dało dodanie żółtka i sody, ciągle mi się przypalało.-WitamJa jak gotuje ser to daje zawsze wiecej mleka i po zagotowaniu gotuje około 10 min (nigdy nie patrze czas "na oko"). Ja natomiast ser robie tak:na 1 kg sera biorę 13dkg masła "rozkręcam" mikserem, dodaję 2 żółtka,( ukręcam) ,1 łyżeczkę sody i soli dodaję odlany na sitko ser, wlewam 1 łyżeczkę octu i na najwyższych obrotach ukręcam mikserem. Po połączeniu się wszystkich składników wylewam do pojemniczków po maśle roślinnym. Wcześniej też smażyłam w garnku i udało mi się przypalić i dlatego robie tylko ukręcany.Proszę sprawdzić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-204106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Człowiek As Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 25 Lutego 2012 Witam.Dzięki za pomysł, zobaczę po Twojemu Druga próba udana Pozdrawiam. Cytuj Nie czuję bólu ani zmęczeniawww.piotrowicz.art.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-204131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mila Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Witam,spróbowałam zrobić ser wg przepisu z tego wątku.Powiedzcie mi co zrobiłam źle to nie wyszło mi nic :/A to miała być pierwsza próba zrobienia sera. Do zagotowanego mleka dodałam twaróg tłusty rozdrobniony widelcem.Gotowało się to razem ok 15 min.Przecedziłam na sitku twaróg, może odrobinkę za mocno.Na patelni miałam roztopione przestygnięte masło.Dodałam do masła i zaczęłam smażyć jeszcze bez dodatku sody, soli ani niczego. No i kicha.Ser ani trochę się nie stopił, nie ciągnął.Po prostu usmażyłam grudki białego sera który zrobił się suchy i twardy i nijak mu było do jakiegokolwiek zlepienia się. Tylko się zrobił koloru brązowego na koniec. Ostatecznie zawartość patelni popłynęła w WC. Powiedzcie proszę co zrobiłam źle, bo nie chcę tak spektakularnej porażki znów mieć przy następnym podejściu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-213578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maślanka Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Pierwszy przepis jaki wykorzystałam z tego forum to przepis na żółty ser wyszedł pyszny choć dziurki ma skromne .http://i50.tinypic.com/acgcjk.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-223408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Witam po raz pierwszy na tym forum. Po raz pierwszy również robiłam dzisiaj ser żółty. Porażka. Przestrzegałam proporcji, składników (twaróg był tłusty, dobrej jakości, ładnie się kruszył), procesu, ale grudki sera ani przez moment nie rozpuściły się, nie ciągnęły. Wyszło dość suche. Masło się oddzieliło. Pachnie ślicznie, bardzo apetycznie (dodałam proszku czosnkowego), ale nie jest to ser żółty, tylko twarożek w maśle. Włożyłam to do foremki i zjem jakie by nie było. Ale to nie jest na pewno żółty ser. A wyszło zaledwie 0,5 kg.Gdybym przynajmniej wiedziała, co zrobiłam źle, to próbowałabym dalej. A tak to wolę jednak kupić, bo za pół kg kiepskiego efektu musiałam zapłacić ponad dwadzieścia zł i włożyć sporo pracy, a za taką cenę, to już można kupić dobrej jakości ser.Może ktoś mi podpowie, jaka jest przyczyna porażki? jaki twaróg sklepowy najlepiej użyć do produkcji sera? Pozdrawiam. Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-223699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Z wyglądu tak wyszedł mi ten ser (zdjęcie komórką, więc słabe) Może nie widać jego kruchości i grudek, ale ser wygląda i smakuje jak polenta z kaszki kukurydzianej. Nie czuć nawet, że to jest produkt z mleka Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-223808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 21 Czerwca 2012 To znowu ja. Dzisiaj znowu podjęłam próbę zrobienia tego sera. No i d... Kupiłam inny twaróg tym razem, półtłusty, z innej firmy. Resztę robiłam tak samo, ale krócej odsączałam twarożek. No rodzaj twarogu ma tutaj znaczenie, bo wczoraj od początku do konca był jakby w suchych grudkach, zupełnie się nie "kleił", nie rozpuszczał. Dzisiejszy od razu, jak wrzuciłam do wrzącego mleka, zaczął być bardziej gumiasty. Jednak koniec konców, zbijał się nieco w jedną bryłę, nie tak suchy już, ale mimo wszytsko nie wyszła z tego jedna gumowa konsystencja, tylko te grudki lepiej trzymające się kupy niż wczoraj. Też nie rozumiem, co macie na myśli, pisząc, że jak masa serowa podejdzie do góry po wsypaniu octu i sody, to od razu wylewać do foremki. Ale u mnie nic nie podchodzi do zadnej góry nie ma reakcji po połączeniu sody z octem w tym serze, a poza tym masa nie jest płynna! żeby ją przelewać. Jest to papka do przełożenia łyżką. Nie rozumiem, co takiego robię źle, że zamiast sera żółtego, wychodzi kaszka. Niech mnie ktoś oświeci... Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-223855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 22 Czerwca 2012 po usmażeniu dużo grudek białego ....... Być może należy go dłużej podsmażyć tylko na samym maśle Dobrze myślisz. Smażyć trzeba dłużej aby wszystkie grudki się dobrze rozpuściły. Następnym razem będzie lepiej. :grin: Im dłużej smażyłam, tym ser (grudkowo-granulkowy, a nie płynny ciągnący się) stawał się coraz bardziej suchy, a masło się odzielało z chwili na chwilę coraz bardziej, aż musiałać zlać jego część po przełożeniu do formy. Drugą wersję postanowiłam smażyć krócej i masło się nie oddzielało, ale ser wyszedł strasznie tłusty, szklisty. Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-223923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Tutaj się chyba już nikt nie wypowiada. A ja zwariuję przez ten ser. Trzecie dziś podejście robiłam i wyszedł gorzej niż dwa poprzednie. Doczytałam cały wątek i postanowiłam zastosować rady doświadczonych, jak to, że sodę dałam na samym koncu... no i rzeczywiscie ser się zburzył, przerzucialm do foremki, ale jak wystygł, to wywaliłam do kosza. Czuć było sodę i gorycz z niej wynikającą. Aha, odsączony serek, przed smażeniem, zmiksowałam, żeby nie było tych grudek, ale to nic nie dało, bo grudy były nadal i tak samo nadal ser się nie rpzuszczał, pozostawał jakby suchy. Efekt koncowy, to odzielające się masło, szklisty kolor, grudy, smak sody i gorycz. Jestem bliska załamania. Przecież widzę, że na zdjęciach Wasze sery niektóre wyglądają pięknie, są gładkie, mają dziury... Więc czemu nic mi nie wychodzi A próbuję za każdym razem inny twaróg i inne mleko. Nie wiem już, o co chodzi Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-224017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 22 Czerwca 2012 jami poczekaj jak pojawi się EAnna to może Ci coś pomoże w tej kwestii choć wiem ,że nie jest entuzjastką tej wersji sera. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-224031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 23 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 23 Czerwca 2012 jami poczekaj jak pojawi się EAnna to może Ci coś pomoże w tej kwestii choć wiem ,że nie jest entuzjastką tej wersji sera. Oo, dzięki za odzew. Jednak ktoś tu zagląda na to forum Zdaję sobie sprawę, że produkcja tego sera nie jest "profesjonalna", ale w tym właśnie cały urok - że można zrobić bez podpuszczki i na szybko. Trudno zabierać się za produkcje serów podpuszczkowych, jak sie nie potrafi zrobić nawet takiej prościzny. Poza tym nie mam obecnie dostępu do świeżego mleka "od krowy". A lepsza jest podpuszczka (mikrobiologiczna) w proszku czy w płynie? Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-224077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Kolejna próba sera, z jeszcze innego mleka i twarogu (za wskazówkami osób tego wątku, poszłam do biedronki tym razem) nadal tak samo nieudana. Za kazdym razem dzieje się niemal to samo - twaróg się nie rozpuszcza, nie ciągnie, a jak za długo podgrzewam, to masło sie oddziela i jest jeszcze gorzej. Ale uśmiałam się po tym, jak dałam ten mój "wyrób serowy" spróbować mojemu przyjacielowi, który ma nader wybredne kubki smakowe i nie tknie byle czego. Otóż byłam pewna, że splunie tym "serem" do kosza, podczas gdy on wpadł w zachwyt i był przekonany, że dałam mu do ust jakiś b.drogi, wyszukany ser Nie zmienia to jednak faktu, że efekt jest kompletnie nie ten, który być powinien, nie ma znaczenia, ze komuś smakuje. Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-224473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Jami , jeżeli jeszcze podejmiesz kolejną próbę wykonania tego serka,to po rozdrobnieniu twarogu , przełóż go do naczynia z gotującym mlekiem i po krótkiej chwili ( ja to robię tuż po owarzeniu mleka ) odcedź wszystko niezbyt dokładnie, zostawiając odrobinę serwatki.Następnie przełóż masę do roztopionego masła i dalej jak w przepisie. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-224484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedź. Ale w taki sposób robię. Za pierwszym razem odcedziłam może zbyt dokładnie, ale kolejne staram się odcedzać krótko, żeby twarozek był mokry. Niestety, nie działa to u mnie. Nie wiem, gdzie błąd. Złych naczyń używam? zwykłych metalowych, dobrej jakości. Dzisiaj spróbuję smażyć w garnku umieszczonym w gotującej wodzie w drugim garnku, a nie na ogniu. Przymierzam się też do zrobienia twarogu, ale z mleka sklepowego, niestety. Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-224487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 25 Czerwca 2012 w tym właśnie cały urok - że można zrobić bez podpuszczki i na szybko.Jak widać, nie zawsze można :sad: Prawdopodobnie Twój ser miał za wysokie pH, czyli był za mało kwaśny. Dopiero odpowiednio kwaśny ser staje sie topliwy. Ale przekwaszony również traci tę cechę. Masa serowa będzie elastyczna i topliwa przy ph 5.0-5.4. Dlatego robienie serów tylko pozornie jest łatwe Sklepowe sery wytrącane są chemicznie, przy pomocy kwasu mlekowego. Ponieważ robione są z pasteryzowanego mleka, pozbawione są bakteri, które kwaszą domowe sery i zwiększaja kwasowość sera w funkcji czasu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-224656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Jami robiłam ten ser już kilka razy ,tylko z solą i sodą bez masła ewentualnie ciut przypraw za każdym razem robię z białgo sera /półtłustego,trójkąt pilos/i mleka w plastikowej butelce również tej samej firmy z lidla za każdym razem wychodziło mi bez problemu natomiast mój brat próbował juz parokrotnie z innego nabiału ale za każdym razem porażka.Może uda Ci się kupić taki zestaw nabiału. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-224664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Jak widać, nie zawsze można :sad: Prawdopodobnie Twój ser miał za wysokie pH, czyli był za mało kwaśny. Dopiero odpowiednio kwaśny ser staje sie topliwy. Ale przekwaszony również traci tę cechę. Masa serowa będzie elastyczna i topliwa przy ph 5.0-5.4. Dlatego robienie serów tylko pozornie jest łatwe Sklepowe sery wytrącane są chemicznie, przy pomocy kwasu mlekowego. Ponieważ robione są z pasteryzowanego mleka, pozbawione są bakteri, które kwaszą domowe sery i zwiększaja kwasowość sera w funkcji czasu.Bynajmniej nie uważam, że robienie serów jest łatwe, wręcz przeciwnie i jestem zdumiona, że jest w ogóle możliwe w domowych warunkach...Masz ogromną wiedzę, dziękuję, że się nią dzielisz. Dla mnie takie objaśnienia są cenne. Uczę się od zera. Jami robiłam ten ser już kilka razy ,tylko z solą i sodą bez masła ewentualnie ciut przypraw za każdym razem robię z białgo sera /półtłustego,trójkąt pilos/i mleka w plastikowej butelce również tej samej firmy z lidla za każdym razem wychodziło mi bez problemu natomiast mój brat próbował juz parokrotnie z innego nabiału ale za każdym razem porażka.Może uda Ci się kupić taki zestaw nabiału.Dzięki za wskazówkę, przy najbliższej okazji przetestuję nabiał z lidla Ostatnia moja próba była robiona na wodzie (mniejszy gar w większym) i serek zdecydowanie wyszedł lepiej, choć nadal nie topił się, tylko pozostał w formie twarożkowej "zlepki".Teraz mam przerwę uczeniu się sera. Bardzo się zniechęciłam do mleka i twarogu ze sklepu po tym, jak próbowałam zrobić twaróg z mleka z butelki. I zatęskniłam za wsią. Marzy mi się własna krowa i dwie kury :grin: Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-225120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 4 Lipca 2012 Jami robiłam ten ser już kilka razy ,tylko z solą i sodą bez masła ewentualnie ciut przypraw za każdym razem robię z białgo sera /półtłustego,trójkąt pilos/i mleka w plastikowej butelce również tej samej firmy z lidla za każdym razem wychodziło mi bez problemu natomiast mój brat próbował juz parokrotnie z innego nabiału ale za każdym razem porażka.Może uda Ci się kupić taki zestaw nabiału.))) Wreszcie sukces! Po tylu przetestowanych twarogach, zahaczyłam dziś w końcu o lidl. Kupiłam to mleko w butelce 2%, twaróg nie pamiętałam, o jakiej zawartości tłuszczu ma być, więc wzięłam tłusty. Ser zrobiłam wg przepisu z tego wątku. I dożyłam wreszcie chwili, w której zobaczyłam topniejący twaróg! Problem miałam taki, że trudno było mieszać tą bryłę sera, była na tyle zwarta i twarda, ze jedynie ją ugniatałam, jak mogłam. Na koniec zółtko z sodą i gotowe. Sera wyszło znacznie wiecej objętościwo, niż w próbach z innymi twarogami. Nie wiem jeszcze, jak będzie smakował po wystygnieciu, ale na ile wyskrobałam garnek - super. To jest właśnie to, co już podchodzi pod żółty ser Dziękuję, Nemo! A następnym razem zrobię wg Twego przepisu, bez masła i ser półtłusty, wersja light Ale, mam pytanie. Żółtko można pominąć, ser bedzie biały. Masło można pominąć, ser będzie chudszy. Ale po co daje się sodę do sera z pominięciem octu?? jaki ona ma wpływ na ser? w połączeniu z octem ser pęcznieje, zwiększa objętość i robią się dziury. A co robi sama soda i po co ją się daje? Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/9/#findComment-226398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.