Skocz do zawartości

Ser żółty na szybko.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Mój problem jedynie polega na tym, ze serek w zasadzie można by rzec nie ma smaku :(

To teraz masz sprawę prawie rozwiązaną , za każdym następnym razem dokładaj więcej przypraw .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-46945
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

W sumie logiczny wniosek, ze też sam na niego nie wpadłem - ale wstyd :blush:

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-46958
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

W oczekiwaniu na zakończenie peklowania wędzonek

postanowiłem zastosować próbę serową GABI po raz pierwszy

i zauroczony postami i opisami smaków, zrobiłem x 2

właśnie zakończyłem zapałnianie salaterek, dość dużych

jedną zrobiłem z dodatkiem kminku bo tylko mnie podchodzi ten smak

troszkę zmieniłem przepis mieszając dodatki razem i nie zdążyłem w czasie

wykipiało, to wiadoma rzecz, o 3 sekundy za szybko, ale na efekt trzeba poczekać

jak robiłem próbę smakową po lekkim stężeniu to jakby mało słone, dawałem wegetę

ale lepiej że mało jakby miało być prze...

Po konsystencji stwierdzam że dziurek nie modę sę spodziewać a raczej gródek

ale poczekamy zobaczymy

jak wyjdzie źle to się nie odzywam lepiej

ale jestem dobrej myśli bo wiem co będę konsumował

Nie wytrzymam idę skosztować bo już godzinę się chłodzi

do jutra pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-64015
Udostępnij na innych stronach

Obawy były bez podstawne

wyszło rewelacyjnie

smakowało jeszcze lepiej

dzięki za przepis

pozdrawiam

jarek.f

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-64382
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Witam wszystkich serdecznie

 

właśnie dzisiaj zrobiłem serek topiony smarowny z różnymi dodatkami i wyszedł wspaniały, robie z przepisu z forum.

 

Przeczytałem ten temat dwa razy i czegoś tu nie rozumiem, po co gotować ser w mleku a pożniej go odcedzać, przekładać do masła itd.

 

Z przepisu na serek topiony smarowny wiem, że twardość serka zależy od ilości dodanej sody.

 

A może czegoś mimo to nie doczytałem ?

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-99765
Udostępnij na innych stronach

W oczekiwaniu na zakończenie peklowania wędzonek

postanowiłem zastosować próbę serową GABI po raz pierwszy

i zauroczony postami i opisami smaków, zrobiłem x 2

właśnie zakończyłem zapałnianie salaterek, dość dużych

jedną zrobiłem z dodatkiem kminku bo tylko mnie podchodzi ten smak

troszkę zmieniłem przepis mieszając dodatki razem i nie zdążyłem w czasie

wykipiało, to wiadoma rzecz, o 3 sekundy za szybko, ale na efekt trzeba poczekać

jak robiłem próbę smakową po lekkim stężeniu to jakby mało słone, dawałem wegetę

ale lepiej że mało jakby miało być prze...

Po konsystencji stwierdzam że dziurek nie modę sę spodziewać a raczej gródek

ale poczekamy zobaczymy

jak wyjdzie źle to się nie odzywam lepiej

ale jestem dobrej myśli bo wiem co będę konsumował

Nie wytrzymam idę skosztować bo już godzinę się chłodzi

do jutra pozdrawiam

Gratulacje, szkoda tylko, że Twój post to "ledwo" trzy zdania, które czyta się ...

bardzo trudno :rolleyes:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-99772
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje, szkoda tylko, że Twój post to "ledwo" trzy zdania, które czyta się ...

bardzo trudno :rolleyes:

Sorrki poprawię się.

Faktycznie trudno się czyta bo napisane było w kwietniu.

Czasem też trudno się pisze.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-99886
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Czas odświeżyć watek :lol: .

Popełniłam serek, troszkę masła nie chciało się połączyć z twarogiem- czyżby było go za dużo :question: Dla kolorku- kurkuma.

http://img229.imageshack.us/img229/9968/dscn5542.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img101.imageshack.us/img101/4637/dscn5543i.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam Dani
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-114811
Udostępnij na innych stronach

DaniSch, Ja nie dodaję kurkumy ani niczego co zabarwia ser bo myślę, że żółtka wystarczą.Jeśli chodzi o smak dla mnie wystarczy sól w odpowiedniej ilości.Ten ser jest u mnie w lodówce cały czas, robię go systematycznie, smakuje wszystkim kto go próbował. Zdjęcie nie jest najnowsze ale nie ma sensu fotografować za każdym razem. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-114838
Udostępnij na innych stronach

troszkę masła nie chciało się połączyć z twarogiem- czyżby było go za dużo

Nie piszesz ile masła dałaś, ja daję na ser z 1 kg twarogu ok.120-130g.No i chyba troszkę za krótko topiłaś, co? Następny będzie już znakomity. Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Pią 18 Cze, 2010 09:14 ]

Myślę, że może też zależeć od tego, jakie masło. Teraz różne wynalazki są. Można też z margaryną.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-114848
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam ! chciałem zrobić ser topiony z zakupinego twarogu półtłustego.Postawiłem miskę w szafce po trzech dniach wygląda to tak jak na zdjęciu.Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim,skąd ten truskawkowy kolorek? :shock:
Staram się pisać poprawnie po polsku
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-115716
Udostępnij na innych stronach

feder, No cóż, tak bywa. Te niespodzianki z kupowanych w sklepach produktach bywaję niestety, nie tylko w serach. Dużo już o tym było i na forum i w prasie, czy telewizji. Dlatego sama robię co tylko się da i uczę się ciągle czegoś nowego. Nie zrażaj się, próbuj dalej. Ten ser już się nie nada ale inne mogą być super.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-115729
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Właśnie wyjąłem z lodówki ser i nawet jestem zadowolony .

Raczej trzymałem się przepisu , dodałem tylko łyżeczkę kminku .

W całości wygląda tak :

http://i56.tinypic.com/2i6dmdg.jpg

 

Przekrój natomiast prezentuje się tak :

http://i53.tinypic.com/6xriqa.jpg

 

Jak smakuje ? Wyśmienicie - mój dzieciak nie może przestać jeść i to mnie cieszy najbardziej

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-129791
Udostępnij na innych stronach

boggi, Gratuluję, bardzo ładny ser i nie dziwię się, że Twoje dziecko nie przestaje go pałaszować. :thumbsup: Ono wie co je, bo ten ser wyglądem zachęca do "pożarcia" a Ty wiesz z czego jest zrobiony. Ja też dzisiaj robiłam, zresztą u mnie w domu jest on na porządku dziennym, gdyż serów w sklepie nie kupuję już od dość dawna.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-129792
Udostępnij na innych stronach

anerka, dziekuję za ciepłe słowa , to jest mój pierwszy ser a ja jako dysgraf i dys coś tam nie potrafię a raczej nie przywiązuje wagi do dekoracji , dlatego fotka zrobiona jest na surowo w foremce aluminiowej .

Muszę jeszcze popracować nad dekorowaniem , bo w dużej mierze to właśnie oczy jedzą najpierw :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-129793
Udostępnij na innych stronach

Właśnie wyjąłem z lodówki ser i nawet jestem zadowolony .

To serek musi być bardzo smaczny skoro dziecko tak zajada :grin:

 

Muszę przyznać że mnie samej ślinka cieknie :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-129813
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=43929#43929

 

Do gotującego się mleka kruszymy twaróg. Mieszamy ostrożnie żeby grudki sera się całkiem nie rozpuściły. Następnie ser odcedzamy ( nie za mocno), na ściereczce lub gęstym sicie.

Jak długo gotować twaróg z mlekiem i czy po odcedzeniu twarogu mleko wylewamy czy mieszamy później z odcedzonym po gotowaniu i z dodatkiem składników twarogiem? :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134433
Udostępnij na innych stronach

Pod wpływem kwasu mlekowego zawartego w twarogu nastąpi wytrącenie się białek z mleka. Prawdopodobnie należy gotować do momentu uzyskania plastycznej masy i pokazania się serwatki. Warunkiem jest dość kwaśny twaróg.

czy po odcedzeniu twarogu mleko wylewamy

wylewamy, jeśli tego nie zrobisz to, będziesz musiał odparować prawie litr wody.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134435
Udostępnij na innych stronach

Jak długo gotować twaróg z mlekiem i czy po odcedzeniu twarogu mleko wylewamy czy mieszamy później z odcedzonym po gotowaniu i z dodatkiem składników twarogiem?

Ja "gotuję" ok. 10 minut na zmniejszonym płomieniu,do uzyskanie takiej kosystencji o której pisał Bagno, odcedzam ser na sitku nie wygniatając go zbytnio, niech raczej sam ocieknie.Następnie kruszę na patelnię na której rozgrzany jest tłuszcz, dodana sól i ocet. Sodę mieszam z żółtkiem i wlewam na samym końcu i tu uwaga: trzeba energicznie zamieszać bo szybko rośnie i przelać natychmiast do przygotowanego naczynia / u mnie plastikowe pojemniki przelane przedtem wodą/.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134449
Udostępnij na innych stronach

No to zakupiłem w tesco 1 kg sera półtłustego, jakas dolina albo mazurski, jakiś taki 470g sztuka, no i mleczko 2% świeże mlekowity, chyba sie nada... Jutro z samego rana wezme sie za wyrób :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134508
Udostępnij na innych stronach

Bagno, anerka, dzięki wielkie :smile:

 

Ile taki ser można przechowywać w warunkach "lodówkowych" ?? :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134552
Udostępnij na innych stronach

Ile taki ser można przechowywać w warunkach "lodówkowych" ?? :smile:

 

 

Zbujaszku , aż go nie zjesz . :grin: Ja go też pewnie z raz robiłem . 2 tyg śmiało .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134565
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.