andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 24 Listopada 2008 Witam Mój problem jedynie polega na tym, ze serek w zasadzie można by rzec nie ma smaku To teraz masz sprawę prawie rozwiązaną , za każdym następnym razem dokładaj więcej przypraw . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-46945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 24 Listopada 2008 W sumie logiczny wniosek, ze też sam na niego nie wpadłem - ale wstyd :blush: Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-46958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 W oczekiwaniu na zakończenie peklowania wędzonekpostanowiłem zastosować próbę serową GABI po raz pierwszyi zauroczony postami i opisami smaków, zrobiłem x 2właśnie zakończyłem zapałnianie salaterek, dość dużychjedną zrobiłem z dodatkiem kminku bo tylko mnie podchodzi ten smaktroszkę zmieniłem przepis mieszając dodatki razem i nie zdążyłem w czasiewykipiało, to wiadoma rzecz, o 3 sekundy za szybko, ale na efekt trzeba poczekaćjak robiłem próbę smakową po lekkim stężeniu to jakby mało słone, dawałem wegetęale lepiej że mało jakby miało być prze...Po konsystencji stwierdzam że dziurek nie modę sę spodziewać a raczej gródekale poczekamy zobaczymyjak wyjdzie źle to się nie odzywam lepiejale jestem dobrej myśli bo wiem co będę konsumowałNie wytrzymam idę skosztować bo już godzinę się chłodzido jutra pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-64015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Obawy były bez podstawnewyszło rewelacyjniesmakowało jeszcze lepiejdzięki za przepispozdrawiamjarek.f Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-64382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 dzięki za przepisProszę bardzo. Smacznego . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-64396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 13 Lutego 2010 Witam wszystkich serdecznie właśnie dzisiaj zrobiłem serek topiony smarowny z różnymi dodatkami i wyszedł wspaniały, robie z przepisu z forum. Przeczytałem ten temat dwa razy i czegoś tu nie rozumiem, po co gotować ser w mleku a pożniej go odcedzać, przekładać do masła itd. Z przepisu na serek topiony smarowny wiem, że twardość serka zależy od ilości dodanej sody. A może czegoś mimo to nie doczytałem ? Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-99765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 13 Lutego 2010 W oczekiwaniu na zakończenie peklowania wędzonek postanowiłem zastosować próbę serową GABI po raz pierwszy i zauroczony postami i opisami smaków, zrobiłem x 2 właśnie zakończyłem zapałnianie salaterek, dość dużych jedną zrobiłem z dodatkiem kminku bo tylko mnie podchodzi ten smak troszkę zmieniłem przepis mieszając dodatki razem i nie zdążyłem w czasie wykipiało, to wiadoma rzecz, o 3 sekundy za szybko, ale na efekt trzeba poczekać jak robiłem próbę smakową po lekkim stężeniu to jakby mało słone, dawałem wegetę ale lepiej że mało jakby miało być prze... Po konsystencji stwierdzam że dziurek nie modę sę spodziewać a raczej gródek ale poczekamy zobaczymy jak wyjdzie źle to się nie odzywam lepiej ale jestem dobrej myśli bo wiem co będę konsumował Nie wytrzymam idę skosztować bo już godzinę się chłodzi do jutra pozdrawiamGratulacje, szkoda tylko, że Twój post to "ledwo" trzy zdania, które czyta się ... bardzo trudno :rolleyes: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-99772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 14 Lutego 2010 Gratulacje, szkoda tylko, że Twój post to "ledwo" trzy zdania, które czyta się ... bardzo trudno :rolleyes:Sorrki poprawię się. Faktycznie trudno się czyta bo napisane było w kwietniu. Czasem też trudno się pisze. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-99886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaniSch Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Czas odświeżyć watek :lol: . Popełniłam serek, troszkę masła nie chciało się połączyć z twarogiem- czyżby było go za dużo :question: Dla kolorku- kurkuma. http://img229.imageshack.us/img229/9968/dscn5542.th.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img101.imageshack.us/img101/4637/dscn5543i.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam Dani Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-114811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 17 Czerwca 2010 DaniSch, Ja nie dodaję kurkumy ani niczego co zabarwia ser bo myślę, że żółtka wystarczą.Jeśli chodzi o smak dla mnie wystarczy sól w odpowiedniej ilości.Ten ser jest u mnie w lodówce cały czas, robię go systematycznie, smakuje wszystkim kto go próbował. Zdjęcie nie jest najnowsze ale nie ma sensu fotografować za każdym razem. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-114838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 18 Czerwca 2010 troszkę masła nie chciało się połączyć z twarogiem- czyżby było go za dużoNie piszesz ile masła dałaś, ja daję na ser z 1 kg twarogu ok.120-130g.No i chyba troszkę za krótko topiłaś, co? Następny będzie już znakomity. Pozdrawiam. [ Dodano: Pią 18 Cze, 2010 09:14 ] Myślę, że może też zależeć od tego, jakie masło. Teraz różne wynalazki są. Można też z margaryną. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-114848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Witam ! chciałem zrobić ser topiony z zakupinego twarogu półtłustego.Postawiłem miskę w szafce po trzech dniach wygląda to tak jak na zdjęciu.Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim,skąd ten truskawkowy kolorek? :shock: Cytuj Staram się pisać poprawnie po polsku Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-115716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 26 Czerwca 2010 feder, No cóż, tak bywa. Te niespodzianki z kupowanych w sklepach produktach bywaję niestety, nie tylko w serach. Dużo już o tym było i na forum i w prasie, czy telewizji. Dlatego sama robię co tylko się da i uczę się ciągle czegoś nowego. Nie zrażaj się, próbuj dalej. Ten ser już się nie nada ale inne mogą być super.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-115729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek17 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 14 Września 2010 a mi nie wyszedł pewnie wina kupnego twarogu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-124453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 29 Października 2010 Właśnie wyjąłem z lodówki ser i nawet jestem zadowolony . Raczej trzymałem się przepisu , dodałem tylko łyżeczkę kminku . W całości wygląda tak : http://i56.tinypic.com/2i6dmdg.jpg Przekrój natomiast prezentuje się tak : http://i53.tinypic.com/6xriqa.jpg Jak smakuje ? Wyśmienicie - mój dzieciak nie może przestać jeść i to mnie cieszy najbardziej Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-129791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 29 Października 2010 boggi, Gratuluję, bardzo ładny ser i nie dziwię się, że Twoje dziecko nie przestaje go pałaszować. :thumbsup: Ono wie co je, bo ten ser wyglądem zachęca do "pożarcia" a Ty wiesz z czego jest zrobiony. Ja też dzisiaj robiłam, zresztą u mnie w domu jest on na porządku dziennym, gdyż serów w sklepie nie kupuję już od dość dawna.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-129792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 29 Października 2010 anerka, dziekuję za ciepłe słowa , to jest mój pierwszy ser a ja jako dysgraf i dys coś tam nie potrafię a raczej nie przywiązuje wagi do dekoracji , dlatego fotka zrobiona jest na surowo w foremce aluminiowej . Muszę jeszcze popracować nad dekorowaniem , bo w dużej mierze to właśnie oczy jedzą najpierw Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-129793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 29 Października 2010 Właśnie wyjąłem z lodówki ser i nawet jestem zadowolony . To serek musi być bardzo smaczny skoro dziecko tak zajada :grin: Muszę przyznać że mnie samej ślinka cieknie :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-129813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 29 Listopada 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=43929#43929 Do gotującego się mleka kruszymy twaróg. Mieszamy ostrożnie żeby grudki sera się całkiem nie rozpuściły. Następnie ser odcedzamy ( nie za mocno), na ściereczce lub gęstym sicie.Jak długo gotować twaróg z mlekiem i czy po odcedzeniu twarogu mleko wylewamy czy mieszamy później z odcedzonym po gotowaniu i z dodatkiem składników twarogiem? :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 29 Listopada 2010 Pod wpływem kwasu mlekowego zawartego w twarogu nastąpi wytrącenie się białek z mleka. Prawdopodobnie należy gotować do momentu uzyskania plastycznej masy i pokazania się serwatki. Warunkiem jest dość kwaśny twaróg. czy po odcedzeniu twarogu mleko wylewamy wylewamy, jeśli tego nie zrobisz to, będziesz musiał odparować prawie litr wody. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 29 Listopada 2010 Jak długo gotować twaróg z mlekiem i czy po odcedzeniu twarogu mleko wylewamy czy mieszamy później z odcedzonym po gotowaniu i z dodatkiem składników twarogiem? Ja "gotuję" ok. 10 minut na zmniejszonym płomieniu,do uzyskanie takiej kosystencji o której pisał Bagno, odcedzam ser na sitku nie wygniatając go zbytnio, niech raczej sam ocieknie.Następnie kruszę na patelnię na której rozgrzany jest tłuszcz, dodana sól i ocet. Sodę mieszam z żółtkiem i wlewam na samym końcu i tu uwaga: trzeba energicznie zamieszać bo szybko rośnie i przelać natychmiast do przygotowanego naczynia / u mnie plastikowe pojemniki przelane przedtem wodą/. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 29 Listopada 2010 Pojutrze zrobię ser na szybko a"la Gabi :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 30 Listopada 2010 No to zakupiłem w tesco 1 kg sera półtłustego, jakas dolina albo mazurski, jakiś taki 470g sztuka, no i mleczko 2% świeże mlekowity, chyba sie nada... Jutro z samego rana wezme sie za wyrób Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 30 Listopada 2010 Bagno, anerka, dzięki wielkie :smile: Ile taki ser można przechowywać w warunkach "lodówkowych" ?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 30 Listopada 2010 Ile taki ser można przechowywać w warunkach "lodówkowych" ?? :smile: Zbujaszku , aż go nie zjesz . :grin: Ja go też pewnie z raz robiłem . 2 tyg śmiało . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/5/#findComment-134565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.