Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 30 Listopada 2010 2 tyg śmiało .Dzięki Andrzeju, dzięki :smile: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-134566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 1 Grudnia 2010 a tu mój serek, wszystko OK, tylko trochę siadł po wystudzeniu... http://img716.imageshack.us/img716/3118/dscf6588l.jpghttp://img339.imageshack.us/img339/6240/dscf6593v.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-134638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Ile taki ser można przechowywać w warunkach "lodówkowych" ?? Wiesz co, ja ostatnio miałam chyba miesiąc /zbyt dużo zrobiłam/ i nic się nie stało ale trzeba kontrolować ,żeby nie pojawiła się pleśń.Jednak teraz nie robię aż tyle i dwa tygodnie na pewno można spokojnie przechowywać w lodówce, nie martwiąc się, że się zepsuje.. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-134656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Wiesz co, ja ostatnio miałam chyba miesiącDzięki anerciu dzięki :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-134730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Ja też zrobiłem wczoraj wieczorem ser z przepisu Gabi. Rano degustacja, rewelacyjny. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 4 Grudnia 2010 zbig3133 Bardzo apetycznie wygląda Twój serek :clap: Jak to się stało że ja jeszcze nie robiłam tego serka :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Jak to się stało że ja jeszcze nie robiłam tego serkaWitaj halusiu, pewnie masz tak dużo robty z kiełbasami, wędzonkami, że serek pozostawiłaś na wolniejszą chwilę :smile: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Witam , właśnie jestem w trakcie przygotowań do wykonania tego serka i mam pytanie .Jakiej patelni użyć do podgrzewania twarogu na maśle aby nie było problemu z wylaniem do formy aluminiowej?Mam do dyspozycji patelnię pokrytą teflonem oraz z nierdzewki - z podwójnym dnem( rondel ). Osobiście myślę ,że teflonowa ale ta z podwójnym dnem też ( ew. przypalanie )Która Waszym zdaniem bardziej się nada?A może to bez znaczenia.....? pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 4 Grudnia 2010 ta z podwójnym dnemTak jest. Powodzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Dziękuję Anerka , zabieram się do roboty. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Przypalić nie przypalisz, bo to ogrzewasz do temperatury topnienia - nie gotuj przypadkiem...A aluminiową formę lepiej zastąp szklaną miską - aluminium nie jest zbyt "zdrowe".Przed wlaniem do niej roztopionego sera zmocz miskę szklaną zimną wodą - ser później elegancko z niej w całości "wychodzi". No chyba że wyszedł Ci zbyt "lewny" - to wtedy masz smarowidełko na chlebek. Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 4 Grudnia 2010 do formy aluminiowejJa wylewam ten serek do pudełka po maśle roślinnym lub podobnym, lekko natłuszczonym. Mam wtedy gotowy produkt w zamkniętym pudełku. z którego bardzo łatwo go wyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Witam ponownie , I tak stałem się serowarem.... :smile: Wszystko odbyło się tak szybko ,że zdążyłem "cyknąć" jedynie przygotowane produkty oraz sprzęty w których to robiłem. Ser nie wyszedł lejący , raczej bardzo ścisły musiałem go łyżką drewnianą do foremki wykładać . Widać nierozpuszczone grudki twarogu , ale nie mogłem nic na to poradzić bo zrobiła mi się jednolita bryła którą ganiałem łyżką po patelni. Gnieść się obawiałem ,że zrobi się jeszcze bardziej zbity i taki wyłożyłem do foremki. Na zdjęciu widać ,że trochę siadł... A co do foremek aluminiowych uznałem ,że skoro piekarze używają ich do wypieku ciast , to w moim przypadku temp. na pewno była niższa . Przekrój pokażę jak serek wystygnie i i nada się do publicznego wglądu. :lol: pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 4 Grudnia 2010 A co do foremek aluminiowych uznałem ,że skoro piekarze używają ich do wypieku ciast , to w moim przypadku temp. na pewno była niższa . A czy ci piekarze sami też z takich foremek jedzą czy tylko w nich sprzedają? :devil: Gratuluję pierwszego sera i pasowania na serowara :smile: Byle tak dalej... Smacznego :thumbsup: Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Ładnie wygląda, z opisu chyba wszystko OK to i smak będzie rewelka :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Widać nierozpuszczone grudki twarogu , ale nie mogłem nic na to poradzić bo zrobiła mi się jednolita bryła którą ganiałem łyżką po patelni. Gnieść się obawiałem ,że zrobi się jeszcze bardziej zbity i taki wyłożyłem do foremki.Można spokojnie rozgnieść grudki sera, tylko na małym ogniu go topić.Może zbyt mocno wygniotłeś go przed topieniem ,dlatego może być twardy albo po prostu taki twaróg. Mi również wychodzi różnie.W kazdym razie to Twój ser, wygląda ładnie. Gratuluję. [ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 15:06 ] Jeśli chodzi o pojemnik, nie smaruję tłuszczem tylko płuczę wodą. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Może zbyt mocno wygniotłeś go przed topieniem ,dlatego może być twardy albo po prostu taki twaróg. Chyba błąd popełniłem w trakcie owarzania twarogu w mleku. Już wtedy powstała mi bardzo zwarta bryła a dodatkowo mocno go odsączyłem. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Może to nie to co bym chciał ale jak na pierwsza próbe zabawy z mlekiem to nie jest chyba źle :grin: Daleko mi do wielkich mistrzów ale jestem młody i mam czas na nauke od was :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 5 Grudnia 2010 kruszyna..piękny serek :clap: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Może to nie to co bym chciał Dobrze jest.... początki zawsze są trudne. Jesteś młody, wszystko przed Tobą . Jak dla mnie serek super :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Może to nie to co bym chciał A co byś chciał? Bardzo ładny ser a smak musisz ocenić sam . Moim zdaniem udany. :clap: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 5 Grudnia 2010 jak na pierwsza próbe zabawy z mlekiem to nie jest chyba źle Jest super - ja bym tylko odrobinę kminku dodał - ale co kto lubi :smile: Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Wczoraj wykonałem poraz pierwszy-żólty ser. Produkcja nie całkiem udana,trochę białych grudek. Kroi się bardzo ładnie,i w smaku bardzo dobry. :thumbsup: Mam nadzieję że następny wyjdzie lepiej. Jeszcze mam pytanie, :rolleyes: czy można użyć sera mielonego :question: http://img513.imageshack.us/img513/9303/ser002.jpg Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-142969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 23 Stycznia 2011 trochę białych grudekMoże zbyt krótko topiłeś,trzeba było także rozgnieść grudki sera w trakcie smażenia. Jeśli chodzi o mielenie, nie widzę sensu ale można. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-142973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Topiłem około 10 minut,ale zaczeło mi szybko gęstnieć,więc musiałem dać dodatki i uciekać z nim do foremklSer po zagotowaniu w mleku,odcedziłem ,nie wygniatałem. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-142983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.