Skocz do zawartości

Ser żółty na szybko.


Rekomendowane odpowiedzi

2 tyg śmiało .

Dzięki Andrzeju, dzięki :smile: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-134566
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

a tu mój serek, wszystko OK, tylko trochę siadł po wystudzeniu...

 

http://img716.imageshack.us/img716/3118/dscf6588l.jpghttp://img339.imageshack.us/img339/6240/dscf6593v.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-134638
Udostępnij na innych stronach

Ile taki ser można przechowywać w warunkach "lodówkowych" ??

Wiesz co, ja ostatnio miałam chyba miesiąc /zbyt dużo zrobiłam/ i nic się nie stało ale trzeba kontrolować ,żeby nie pojawiła się pleśń.Jednak teraz nie robię aż tyle i dwa tygodnie na pewno można spokojnie przechowywać w lodówce, nie martwiąc się, że się zepsuje..
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-134656
Udostępnij na innych stronach

Wiesz co, ja ostatnio miałam chyba miesiąc

Dzięki anerciu dzięki :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-134730
Udostępnij na innych stronach

Ja też zrobiłem wczoraj wieczorem ser z przepisu Gabi. Rano degustacja, rewelacyjny.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135097
Udostępnij na innych stronach

zbig3133 Bardzo apetycznie wygląda Twój serek :clap:

 

Jak to się stało że ja jeszcze nie robiłam tego serka :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135112
Udostępnij na innych stronach

Jak to się stało że ja jeszcze nie robiłam tego serka

Witaj halusiu,

pewnie masz tak dużo robty z kiełbasami, wędzonkami, że serek pozostawiłaś na wolniejszą chwilę :smile:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135120
Udostępnij na innych stronach

Witam ,

 

właśnie jestem w trakcie przygotowań do wykonania tego serka i mam pytanie .

Jakiej patelni użyć do podgrzewania twarogu na maśle aby nie było problemu

z wylaniem do formy aluminiowej?

Mam do dyspozycji patelnię pokrytą teflonem oraz z nierdzewki - z podwójnym dnem

( rondel ).

Osobiście myślę ,że teflonowa ale ta z podwójnym dnem też ( ew. przypalanie )

Która Waszym zdaniem bardziej się nada?

A może to bez znaczenia.....?

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135143
Udostępnij na innych stronach

Przypalić nie przypalisz, bo to ogrzewasz do temperatury topnienia - nie gotuj przypadkiem...

A aluminiową formę lepiej zastąp szklaną miską - aluminium nie jest zbyt "zdrowe".

Przed wlaniem do niej roztopionego sera zmocz miskę szklaną zimną wodą - ser później elegancko z niej w całości "wychodzi". No chyba że wyszedł Ci zbyt "lewny" - to wtedy masz smarowidełko na chlebek.

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135152
Udostępnij na innych stronach

do formy aluminiowej

Ja wylewam ten serek do pudełka po maśle roślinnym lub podobnym,

lekko natłuszczonym. Mam wtedy gotowy produkt w zamkniętym pudełku.

z którego bardzo łatwo go wyjąć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135153
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie ,

 

 

I tak stałem się serowarem.... :smile:

Wszystko odbyło się tak szybko ,że zdążyłem "cyknąć" jedynie przygotowane produkty oraz sprzęty w których to robiłem.

 

 

Ser nie wyszedł lejący , raczej bardzo ścisły musiałem go łyżką drewnianą do foremki wykładać . Widać nierozpuszczone grudki twarogu , ale nie mogłem nic na to poradzić bo zrobiła mi się jednolita bryła którą ganiałem łyżką po patelni. Gnieść się obawiałem ,że zrobi się jeszcze bardziej zbity i taki wyłożyłem do foremki.

 

 

Na zdjęciu widać ,że trochę siadł... :cry:

A co do foremek aluminiowych uznałem ,że skoro piekarze używają ich do wypieku ciast , to w moim przypadku temp. na pewno była niższa .

Przekrój pokażę jak serek wystygnie i i nada się do publicznego wglądu. :lol:

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135165
Udostępnij na innych stronach

A co do foremek aluminiowych uznałem ,że skoro piekarze używają ich do wypieku ciast , to w moim przypadku temp. na pewno była niższa .

 

A czy ci piekarze sami też z takich foremek jedzą czy tylko w nich sprzedają? :devil:

 

Gratuluję pierwszego sera i pasowania na serowara :smile: Byle tak dalej...

Smacznego :thumbsup:

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135173
Udostępnij na innych stronach

Ładnie wygląda, z opisu chyba wszystko OK to i smak będzie rewelka :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135183
Udostępnij na innych stronach

Widać nierozpuszczone grudki twarogu , ale nie mogłem nic na to poradzić bo zrobiła mi się jednolita bryła którą ganiałem łyżką po patelni. Gnieść się obawiałem ,że zrobi się jeszcze bardziej zbity i taki wyłożyłem do foremki.

Można spokojnie rozgnieść grudki sera, tylko na małym ogniu go topić.Może zbyt mocno wygniotłeś go przed topieniem ,dlatego może być twardy albo po prostu taki twaróg. Mi również wychodzi różnie.W kazdym razie to Twój ser, wygląda ładnie. Gratuluję.

 

[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 15:06 ]

Jeśli chodzi o pojemnik, nie smaruję tłuszczem tylko płuczę wodą.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135411
Udostępnij na innych stronach

Może zbyt mocno wygniotłeś go przed topieniem ,dlatego może być twardy albo po prostu taki twaróg.

Chyba błąd popełniłem w trakcie owarzania twarogu w mleku. Już wtedy powstała mi bardzo zwarta bryła a dodatkowo mocno go odsączyłem.

 

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135428
Udostępnij na innych stronach

Może to nie to co bym chciał ale jak na pierwsza próbe zabawy z mlekiem to nie jest chyba źle :grin:

Daleko mi do wielkich mistrzów ale jestem młody i mam czas na nauke od was :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135499
Udostępnij na innych stronach

Może to nie to co bym chciał

Dobrze jest.... początki zawsze są trudne. Jesteś młody, wszystko przed Tobą .

Jak dla mnie serek super :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135502
Udostępnij na innych stronach

Może to nie to co bym chciał

A co byś chciał? Bardzo ładny ser a smak musisz ocenić sam . Moim zdaniem udany. :clap:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135504
Udostępnij na innych stronach

jak na pierwsza próbe zabawy z mlekiem to nie jest chyba źle

Jest super - ja bym tylko odrobinę kminku dodał - ale co kto lubi :smile:

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-135520
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj wykonałem poraz pierwszy-żólty ser.

Produkcja nie całkiem udana,trochę białych grudek.

Kroi się bardzo ładnie,i w smaku bardzo dobry. :thumbsup:

Mam nadzieję że następny wyjdzie lepiej.

 

Jeszcze mam pytanie, :rolleyes: czy można użyć sera mielonego :question:

 

http://img513.imageshack.us/img513/9303/ser002.jpg

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-142969
Udostępnij na innych stronach

trochę białych grudek

Może zbyt krótko topiłeś,trzeba było także rozgnieść grudki sera w trakcie smażenia. Jeśli chodzi o mielenie, nie widzę sensu ale można.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-142973
Udostępnij na innych stronach

Topiłem około 10 minut,ale zaczeło mi szybko gęstnieć,więc musiałem dać dodatki i uciekać z nim do foremkl

Ser po zagotowaniu w mleku,odcedziłem ,nie wygniatałem.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/6/#findComment-142983
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.