Dziękuję Ci za uznanie, smak ma jak dla mnie bardzo dobry, zapach również.
Ja peklowałem ligawę 4 tygodnie w woreczku vacuum z przyprawami. Waga początkowa ligawy była 1150 g.
Dodałem w sumie:
39,1 g peklosoli/soli 50/50,
9,2 g czarnego pieprzu,
5,52 g cukru trzcinowego,
2,76 g czosnku w proszku,
3 g suszonego rozmarynu.
Po tym czasie peklowania, wymyłem mięsko w czerwonym wytrawnym winie.
Następnie zapakowałem do kątnicy( w moim przypadku było w pończosze 4 warstwy) i wisiała w pomieszczeniu o temp. 10 - 12 °C , wilgotność ok. 80% przez 2 miesiące. Pokryła się ładną białą pleśnią ( w pomieszczeniu stoi również kiszona kapusta w beczce).
Po 2 miesiącach wyjąłem z pończochy i natarłem mieszanką ziół:
20 ziaren jałowca
2 g czosnku w proszku
2 g kolendry
2 g gorczycy
2 g pieprz czarny ziarnisty
6 szt. goździków w całości
Jałowiec, kolendra, gorczyca, pieprz i goździki były mielone młynkiem do mielenia kawy.
Następnie mięsko zostało zapakowane do woreczka vacuum i leżało do dzisiaj w lodówce o temperaturze 5 °C. Waga spadła do 790 g.
To był spadek wagi o ok. 32 % do początkowej.
Z polędwicą było podobnie, tylko inny zestaw przypraw.
Użytkownik witt edytował ten post 28 kwi 2020 - 10:23