witt Posted November 6, 2019 Report Share #1 Posted November 6, 2019 (edited) Od dłuższego czasu, bo bardzo mnie to interesuje, śledzę dyskusje i wypowiedzi expertów w dziedzinie dojrzewania wędlin sposobem domowym.W styczniu tego roku zacząłem od polędwicy i breasoli Redzeda z ligawy. Wybrałem ten czas, bo jeszcze nie mam dojrzewalni, jest dopiero w planie.A oto wynik dzisiejszego krojenia: Edited November 6, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted November 6, 2019 Report Share #2 Posted November 6, 2019 No to gratulacje Wygląd zachęca do jedzenia. Dojrzewałeś te elementy od stycznia? Jak dla bresaoli to trochę przydługawo. Fajny kolor, więc i smak pewnikiem fajny. Mnie się nie udało jeszcze wołowiny tak długo dojrzewać (zawsze ktoś ją wcześniej zje). Będąc niedawno na Bałkanach zakupiłem (i skonsumowałem na miejscu bo unijne przepisy zabraniają wwożenia produktów zwierzęcych z poza Unii bez odpowiednich zezwoleń) dojrzewającą wołowinę. Miała fajną konsystencję i w sumie smak, może trochę za słony, lecz po rozkrojeniu po jakimś czasie robiła się ciemna. Twoja wygląda super. Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 6, 2019 Author Report Share #3 Posted November 6, 2019 (edited) Dziękuję Ci za uznanie, smak ma jak dla mnie bardzo dobry, zapach również.Ja peklowałem ligawę 4 tygodnie w woreczku vacuum z przyprawami. Waga początkowa ligawy była 1150 g.Dodałem w sumie:39,1 g peklosoli/soli 50/50,9,2 g czarnego pieprzu,5,52 g cukru trzcinowego,2,76 g czosnku w proszku,3 g suszonego rozmarynu.Po tym czasie peklowania, wymyłem mięsko w czerwonym wytrawnym winie. Następnie zapakowałem do kątnicy( w moim przypadku było w pończosze 4 warstwy) i wisiała w pomieszczeniu o temp. 10 - 12 °C , wilgotność ok. 80% przez 2 miesiące. Pokryła się ładną białą pleśnią ( w pomieszczeniu stoi również kiszona kapusta w beczce).Po 2 miesiącach wyjąłem z pończochy i natarłem mieszanką ziół:20 ziaren jałowca2 g czosnku w proszku2 g kolendry2 g gorczycy2 g pieprz czarny ziarnisty6 szt. goździków w całościJałowiec, kolendra, gorczyca, pieprz i goździki były mielone młynkiem do mielenia kawy.Następnie mięsko zostało zapakowane do woreczka vacuum i leżało do dzisiaj w lodówce o temperaturze 5 °C. Waga spadła do 790 g.To był spadek wagi o ok. 32 % do początkowej. Z polędwicą było podobnie, tylko inny zestaw przypraw. Edited April 28, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted November 7, 2019 Report Share #4 Posted November 7, 2019 Pięknie się prezentują zapewne są smaczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 7, 2019 Author Report Share #5 Posted November 7, 2019 (edited) Są smaczne, dziękuję Jacku, ale to jest jeszcze raczkowanie.Muszę się jeszcze bardzo dużo uczyć.....Pozdrowienia Edited November 7, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted November 8, 2019 Report Share #6 Posted November 8, 2019 Bardzo ladne!!! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 8, 2019 Author Report Share #7 Posted November 8, 2019 Bardzo ladne Dzięki Karolu. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted May 22, 2020 Author Report Share #8 Posted May 22, 2020 Boczek rolowany, dojrzewający. Pięć miesięcy dojrzewania etapami, bo raz próżniowo w lodówce, a następnie w pończosze w temperaturze 10-12 °C i wilgotności 65-75%.W smaku pikantny poprzez przyprawy, a tłuszczyk bardzo mięciutki, powiedziałbym: nie trzeba gryźć. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.