Jump to content

Wędliny dojrzewające i podsuszane.........


witt

Recommended Posts

Od dłuższego czasu, bo bardzo mnie to interesuje, śledzę dyskusje i wypowiedzi expertów w dziedzinie dojrzewania wędlin sposobem domowym.

W styczniu tego roku zacząłem od polędwicy i breasoli Redzeda z ligawy. Wybrałem ten czas, bo jeszcze nie mam dojrzewalni, jest dopiero w planie.

A oto wynik dzisiejszego krojenia:

post-86407-0-38027800-1573057711_thumb.jpg

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

No to gratulacje :clap:  Wygląd zachęca do jedzenia. Dojrzewałeś te elementy od stycznia? Jak dla bresaoli to trochę przydługawo. Fajny kolor, więc i smak pewnikiem fajny. Mnie się nie udało jeszcze wołowiny tak długo dojrzewać (zawsze ktoś ją wcześniej zje). Będąc niedawno na Bałkanach zakupiłem (i skonsumowałem na miejscu bo unijne przepisy zabraniają wwożenia produktów zwierzęcych z poza Unii bez odpowiednich zezwoleń) dojrzewającą wołowinę. Miała fajną konsystencję i w sumie smak, może trochę za słony, lecz po rozkrojeniu po jakimś czasie robiła się ciemna. Twoja wygląda super.

Lubię sobie wędzić 😁

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję Ci za uznanie, smak ma jak dla mnie bardzo dobry, zapach również.

Ja peklowałem ligawę 4 tygodnie w woreczku vacuum z przyprawami. Waga początkowa ligawy była 1150 g.

Dodałem w sumie:

39,1 g peklosoli/soli 50/50,

9,2 g czarnego pieprzu,

5,52 g cukru trzcinowego,

2,76 g czosnku w proszku,

3 g suszonego rozmarynu.

Po tym czasie peklowania, wymyłem mięsko w czerwonym wytrawnym winie. 

Następnie zapakowałem do kątnicy( w moim przypadku było w pończosze 4 warstwy) i wisiała w pomieszczeniu o temp. 10 - 12 °C , wilgotność ok. 80% przez 2 miesiące. Pokryła się ładną białą pleśnią ( w pomieszczeniu stoi również kiszona kapusta w beczce).

Po 2 miesiącach wyjąłem z pończochy i natarłem mieszanką ziół:

20 ziaren jałowca

2 g czosnku w proszku

2 g kolendry

2 g gorczycy

2 g pieprz czarny ziarnisty

6 szt. goździków w całości

Jałowiec, kolendra, gorczyca, pieprz i goździki były mielone młynkiem do mielenia kawy.

Następnie mięsko zostało zapakowane do woreczka vacuum i leżało do dzisiaj w lodówce o temperaturze 5 °C. Waga spadła do 790 g.

To był spadek wagi o ok. 32 % do początkowej.

 

Z polędwicą było podobnie, tylko inny zestaw przypraw.

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Boczek rolowany, dojrzewający.

 

Pięć miesięcy dojrzewania etapami, bo raz próżniowo w lodówce, a następnie w pończosze w temperaturze 10-12 °C i wilgotności 65-75%.

W smaku pikantny poprzez przyprawy, a tłuszczyk bardzo mięciutki, powiedziałbym: nie trzeba gryźć.

 

 

post-86407-0-15446700-1590131986_thumb.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.