Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewające i podsuszane.........


Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu, bo bardzo mnie to interesuje, śledzę dyskusje i wypowiedzi expertów w dziedzinie dojrzewania wędlin sposobem domowym.

W styczniu tego roku zacząłem od polędwicy i breasoli Redzeda z ligawy. Wybrałem ten czas, bo jeszcze nie mam dojrzewalni, jest dopiero w planie.

A oto wynik dzisiejszego krojenia:

post-86407-0-38027800-1573057711_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/
Udostępnij na innych stronach

No to gratulacje :clap:  Wygląd zachęca do jedzenia. Dojrzewałeś te elementy od stycznia? Jak dla bresaoli to trochę przydługawo. Fajny kolor, więc i smak pewnikiem fajny. Mnie się nie udało jeszcze wołowiny tak długo dojrzewać (zawsze ktoś ją wcześniej zje). Będąc niedawno na Bałkanach zakupiłem (i skonsumowałem na miejscu bo unijne przepisy zabraniają wwożenia produktów zwierzęcych z poza Unii bez odpowiednich zezwoleń) dojrzewającą wołowinę. Miała fajną konsystencję i w sumie smak, może trochę za słony, lecz po rozkrojeniu po jakimś czasie robiła się ciemna. Twoja wygląda super.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-645304
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Ci za uznanie, smak ma jak dla mnie bardzo dobry, zapach również.

Ja peklowałem ligawę 4 tygodnie w woreczku vacuum z przyprawami. Waga początkowa ligawy była 1150 g.

Dodałem w sumie:

39,1 g peklosoli/soli 50/50,

9,2 g czarnego pieprzu,

5,52 g cukru trzcinowego,

2,76 g czosnku w proszku,

3 g suszonego rozmarynu.

Po tym czasie peklowania, wymyłem mięsko w czerwonym wytrawnym winie. 

Następnie zapakowałem do kątnicy( w moim przypadku było w pończosze 4 warstwy) i wisiała w pomieszczeniu o temp. 10 - 12 °C , wilgotność ok. 80% przez 2 miesiące. Pokryła się ładną białą pleśnią ( w pomieszczeniu stoi również kiszona kapusta w beczce).

Po 2 miesiącach wyjąłem z pończochy i natarłem mieszanką ziół:

20 ziaren jałowca

2 g czosnku w proszku

2 g kolendry

2 g gorczycy

2 g pieprz czarny ziarnisty

6 szt. goździków w całości

Jałowiec, kolendra, gorczyca, pieprz i goździki były mielone młynkiem do mielenia kawy.

Następnie mięsko zostało zapakowane do woreczka vacuum i leżało do dzisiaj w lodówce o temperaturze 5 °C. Waga spadła do 790 g.

To był spadek wagi o ok. 32 % do początkowej.

 

Z polędwicą było podobnie, tylko inny zestaw przypraw.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-645319
Udostępnij na innych stronach

Są smaczne, dziękuję Jacku, ale to jest jeszcze raczkowanie.

Muszę się jeszcze bardzo dużo uczyć.....

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-645341
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo ladne

Dzięki Karolu.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-645406
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Boczek rolowany, dojrzewający.

 

Pięć miesięcy dojrzewania etapami, bo raz próżniowo w lodówce, a następnie w pończosze w temperaturze 10-12 °C i wilgotności 65-75%.

W smaku pikantny poprzez przyprawy, a tłuszczyk bardzo mięciutki, powiedziałbym: nie trzeba gryźć.

 

 

post-86407-0-15446700-1590131986_thumb.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-667401
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.