witt Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Od dłuższego czasu, bo bardzo mnie to interesuje, śledzę dyskusje i wypowiedzi expertów w dziedzinie dojrzewania wędlin sposobem domowym.W styczniu tego roku zacząłem od polędwicy i breasoli Redzeda z ligawy. Wybrałem ten czas, bo jeszcze nie mam dojrzewalni, jest dopiero w planie.A oto wynik dzisiejszego krojenia: Edytowane 6 Listopada 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Listopada 2019 No to gratulacje Wygląd zachęca do jedzenia. Dojrzewałeś te elementy od stycznia? Jak dla bresaoli to trochę przydługawo. Fajny kolor, więc i smak pewnikiem fajny. Mnie się nie udało jeszcze wołowiny tak długo dojrzewać (zawsze ktoś ją wcześniej zje). Będąc niedawno na Bałkanach zakupiłem (i skonsumowałem na miejscu bo unijne przepisy zabraniają wwożenia produktów zwierzęcych z poza Unii bez odpowiednich zezwoleń) dojrzewającą wołowinę. Miała fajną konsystencję i w sumie smak, może trochę za słony, lecz po rozkrojeniu po jakimś czasie robiła się ciemna. Twoja wygląda super. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-645304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Dziękuję Ci za uznanie, smak ma jak dla mnie bardzo dobry, zapach również.Ja peklowałem ligawę 4 tygodnie w woreczku vacuum z przyprawami. Waga początkowa ligawy była 1150 g.Dodałem w sumie:39,1 g peklosoli/soli 50/50,9,2 g czarnego pieprzu,5,52 g cukru trzcinowego,2,76 g czosnku w proszku,3 g suszonego rozmarynu.Po tym czasie peklowania, wymyłem mięsko w czerwonym wytrawnym winie. Następnie zapakowałem do kątnicy( w moim przypadku było w pończosze 4 warstwy) i wisiała w pomieszczeniu o temp. 10 - 12 °C , wilgotność ok. 80% przez 2 miesiące. Pokryła się ładną białą pleśnią ( w pomieszczeniu stoi również kiszona kapusta w beczce).Po 2 miesiącach wyjąłem z pończochy i natarłem mieszanką ziół:20 ziaren jałowca2 g czosnku w proszku2 g kolendry2 g gorczycy2 g pieprz czarny ziarnisty6 szt. goździków w całościJałowiec, kolendra, gorczyca, pieprz i goździki były mielone młynkiem do mielenia kawy.Następnie mięsko zostało zapakowane do woreczka vacuum i leżało do dzisiaj w lodówce o temperaturze 5 °C. Waga spadła do 790 g.To był spadek wagi o ok. 32 % do początkowej. Z polędwicą było podobnie, tylko inny zestaw przypraw. Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-645319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Listopada 2019 Pięknie się prezentują zapewne są smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-645339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2019 (edytowane) Są smaczne, dziękuję Jacku, ale to jest jeszcze raczkowanie.Muszę się jeszcze bardzo dużo uczyć.....Pozdrowienia Edytowane 7 Listopada 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-645341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Listopada 2019 Bardzo ladne!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-645405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Listopada 2019 Bardzo ladne Dzięki Karolu. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-645406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Maja 2020 Boczek rolowany, dojrzewający. Pięć miesięcy dojrzewania etapami, bo raz próżniowo w lodówce, a następnie w pończosze w temperaturze 10-12 °C i wilgotności 65-75%.W smaku pikantny poprzez przyprawy, a tłuszczyk bardzo mięciutki, powiedziałbym: nie trzeba gryźć. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16577-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-i-podsuszane/#findComment-667401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.