Guru79 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2019 Witam.Wędzarka skrzyniowa z generatorem dymu, grzałką 1.5kW i termostatem.. Od pewnego czasu kiełbasę którą włożę do wędzenia (niezależnie czy gruba czy kabanosy) jest niejednolicie zabarwiona.Wygląda to tak jakby na części kiełbasy w ogóle nie było wędzenia, moce, naprawdę mocne przebarwienia. Nie ma wpływu ilość jaką włożę do wędzarni, czy 12kg czy 5 kg jest tak samo.Próbowałem mokre + osuszanie w wędzarki z dobrym przepływem powietrza, suchę (skórka pergaminowa)...Jest tak samo... Podpowiedzcie co może być nie tak bo wstyd rodzinie taką wędlinę dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Listopada 2019 (edytowane) Daj zdjęcia wędzarni z zewnątrz i w środku. Edytowane 11 Listopada 2019 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2019 Przekładać wędliny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guru79 Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2019 Przekładam wędliny w czasie wędzenia - więc to nie to.Zdjęcia wędzarni:http://mediatechpp.nazwa.pl/image0.jpeghttp://mediatechpp.nazwa.pl/image1.jpeghttp://mediatechpp.nazwa.pl/image0.jpghttp://mediatechpp.nazwa.pl/image0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Moim skromnym zdaniem wina w zbyt słabym przepływie i odprowadzeniu dymu , kisi się nie wędzi.Te dwa otwory w górnej części nie są w stanie odprowadzić dymu a pompa tłoczy , dym zamiast swobodnie opuszczać komorę to kłębi się i dusi .Ile te otwory mają 2x fi 60? Edytowane 16 Listopada 2019 przez eland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2019 Moim skromnym zdaniem wina w zbyt słabym przepływie i odprowadzeniu dymu , kisi się nie wędzi. Też mi tak się wydaje widząc tą wędzarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Listopada 2019 Może też być wada jelit.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Listopada 2019 Może też być wada jelit..Jaka to wada? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guru79 Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Listopada 2019 Tak otwory 60... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Listopada 2019 O ile wędzonki szybciej nabierają koloru u góry to wiadomo - różnica temperatur . Można je powiesić o 15 cm niżej i podczas wędzenia odwrócić na kijach i hakach tak by to co było u góry znalazło się na dole .O powiększeniu otworów odpływowych pisali koledzy . Całą winę ponoszą wymiary wędzarni ( za mała na taką ilość dymu ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.