Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Niejednolicie owędzone wędliny.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guru79

Guru79

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 11 lis 2019 - 15:50

Witam.

Wędzarka skrzyniowa z generatorem dymu, grzałką 1.5kW i termostatem..

 

Od pewnego czasu  kiełbasę którą włożę do wędzenia (niezależnie czy gruba czy kabanosy) jest niejednolicie zabarwiona.

Wygląda to tak jakby na części kiełbasy w ogóle nie było wędzenia, moce, naprawdę mocne przebarwienia.

 

Nie ma wpływu ilość jaką włożę do wędzarni, czy 12kg czy 5 kg jest tak samo.

Próbowałem mokre + osuszanie w wędzarki z dobrym przepływem powietrza, suchę (skórka pergaminowa)...Jest tak samo...

 

Podpowiedzcie co może być nie tak bo wstyd rodzinie taką wędlinę dać :(



#2 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 553 postów

Napisano 11 lis 2019 - 17:35

Daj zdjęcia wędzarni z zewnątrz i w środku.

Użytkownik jacekw21 edytował ten post 11 lis 2019 - 17:36


#3 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14208 postów

Napisano 11 lis 2019 - 18:37

Przekładać wędliny.

#4 Guru79

Guru79

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 16 lis 2019 - 12:41

Przekładam wędliny w czasie wędzenia - więc to nie to.

Zdjęcia wędzarni:

image0.jpegimage1.jpeg

image0.jpg

image0.jpg



#5 eland

eland

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • Miejscowośćwejherowo

Napisano 16 lis 2019 - 14:17

Moim skromnym zdaniem wina w zbyt słabym przepływie i odprowadzeniu dymu , kisi się nie wędzi.

Te dwa otwory w górnej części nie są w stanie odprowadzić dymu a pompa tłoczy   , dym  zamiast swobodnie opuszczać komorę to kłębi się i dusi .Ile te otwory  mają  2x fi 60?


Użytkownik eland edytował ten post 16 lis 2019 - 14:26


#6 jacekw21

jacekw21

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 553 postów

Napisano 16 lis 2019 - 17:22

Moim skromnym zdaniem wina w zbyt słabym przepływie i odprowadzeniu dymu , kisi się nie wędzi.

Też mi tak się wydaje widząc tą wędzarnie 



#7 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 909 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 16 lis 2019 - 21:32

Może też być wada jelit..



#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14208 postów

Napisano 16 lis 2019 - 22:03

Może też być wada jelit..

Jaka to wada?

#9 Guru79

Guru79

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćMyszków

Napisano 16 lis 2019 - 22:52

Tak otwory 60...

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3451 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 19 lis 2019 - 23:41

O ile wędzonki szybciej nabierają koloru u góry to wiadomo - różnica temperatur .

 

Można je powiesić o 15 cm niżej i podczas wędzenia odwrócić na kijach i hakach tak by to co było u góry znalazło się na dole .

O powiększeniu otworów odpływowych pisali koledzy . 

 

Całą winę ponoszą wymiary wędzarni ( za mała na taką ilość dymu ) .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych