Skocz do zawartości

Miód pitny


RedPutron

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopie pij nie gadaj :D

A poważnie to sprawdziłem właśnie w książce Hanny Lis i Pawła Lis "Kuchnia Słowian"

cyt. " brzeczka półtoraka i dwójniaka zawiera dużo cukru, nawet do 60%, a proces fermentacji przebiega w takich warunkach bardzo powoli, niekiedy nawet dziesięć lat" i drugi cyt.: "Czwórniak dopiero po roku przelewa się z dębowej beczki do mniejszych naczyń"

... czyli myślę że z miodem jest jak z winem, im starszy tym szlachetniejszy

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poltorak i dwojniak - przyjmuje sie ze czasookres rozwiniecia pelnego bukietu smakowo-zapachowego to 4-5 lat minimum

Trojniak to ok 1.5 do 2 lat . Czworniak to ok 10 m-cy do roku. (obecne czasy, obecne szczepy drozdzy, rodzaje i czystosc miodu)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2898-miody-pitne/?hl=miody+pitne

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pitny półtorak
Potwierdzam IM  starszy tym lepszy - i nie straszne mu leżakowanie piwniczne nawet 50 lat

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daj do piwnicy jak masz cierpliwość.

A z kupnych nie domowej roboty to wg. mnie tylko APIS lublin.

Wielokrotnie próbowałem na różnych jarmarkach, imprezach historycznych miody i przeważnie dali spróbować dobry a w kupionej butelce szajs.

Gdybym nie robił w domu od lat to bym nie wiedział jak powinien smakować a tak czuc karmel i spiryt....

Ale to moje zdanie. i z a pisem nie mam nic wspólnego.

Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.