Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Nooo Paaanie, pięknie 👏👍 ......  musisz mieć duży apetyt lub  liczną rodzinę😉

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050493
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, MariuszB napisał(a):

  lub  liczną rodzinę😉

To zapieks na  dwie osoby ( porcja to połowa zapiesa ,pół awokado,2x połowa pomidora,burrata,mała czerwona cebulką,świeżo grubo mielony pieprz,papryka słodka)) tylko tak na fotce  ,,groźnie"?wygląda🙂

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050494
Udostępnij na innych stronach

Tak wonioła na strychu kiełbaska żech musioł spróbować sznita z nią  jeszcze dzisioj.,,Kiełbasa tak  konkretno  że nawet wygiel przy niej wypado blado"

 

20251127_184521.thumb.jpg.19fd0d73572868c54bf49edd11073046.jpg20251127_184331.thumb.jpg.095b78a4c6c30f641b41bbcd1f534b04.jpg20251127_184325.thumb.jpg.68a087af048d3eb7b8796d63a167d1af.jpg20251127_184320.thumb.jpg.f04cb380dd65648e9b3a47799132d3a1.jpg20251127_183746.thumb.jpg.e93bea50e820ace2d986991a83718448.jpg

Edytowane przez bilu72
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050521
Udostępnij na innych stronach

W dniu 23.11.2025 o 11:49, bilu72 napisał(a):

Frajer boczuś kanapkowy w asyście małosolnych.

20251123_114002.jpg

20251123_113909.png

20251123_113840.png

Czy gdzieś znajdę przepis jak robiłeś ten boczek? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050600
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, KarKan napisał(a):

Czy gdzieś znajdę przepis jak robiłeś ten boczek? 

Nie mam przepisu,robię na spontana.

Boczek dobrej jakości,ten był nie zbyt dobry co widać po skórze,nakłuj boczek nożem lub nakłuwaczem do mięsa i zamarynuj w przyprawach wg.własnego uznania od strony mięsa i odstaw na 24 godz.Po zamarynowaniu wytrzyj do sucha skórę posmaruj octem i osusz  w Airfrayer temp.80-90 st.C około 30-40 min ja mam nadmuch z tyłu więc nie wiem jak to będzie wyglądać przy innych typach.Po osuszeniu smaruję skórę olejem i posypuję solą,piekę w temp.205st.C do czasu aż skóra zrobi się chrupiąca.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050624
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Czyżby miał być krupnik?

:no:

30 minut temu, MariuszB napisał(a):

Będą flaczki 👌

:yes:

No to zaczynamy ,ale najpierw musimy przygotować składniki.

Składniki:

-flaki wołowe(czyli oficjalnie krowa od środka)

-włoszczyzna która udaje że jest tu zdrowa

-liście laurowe i ziele angielskie bo tradycja musi być

-majeranek w takiej ilości ,,aż sąsiedzi zaczną kichać"

-sól,pieprz I odrobina odwagi

-masło i mąka na zasmażkę

 

-ewentualnie rogaty kucharz który nie pyta tylko gotuje

cdn.

 

20251128_130753.jpg

20251128_130757.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050677
Udostępnij na innych stronach

Przygotowanie:

Oczyszczam flaki z niepożądanych pozostałości następnie kroimy na zadawalającą nas wielkość wrzucamy do gara i

-płuczemy kilkukrotnie,parzymy,płuczemy, znów...ogólnie bawimy się w SPA dla wnętrzności.Flaki po takim traktowaniu mają być tak czyste że mogłyby prowadzić program,,Perfekcyjna pani domu-wersja rzeźnicza".

 

cdn.

20251128_134447.jpg

20251128_135808.jpg

20251128_140752.jpg

20251128_140927.jpg

20251128_141020.jpg

20251128_141348.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050685
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie

Flaki przekładamy do odpowiedniej wielkości garnka,zalewamy zimną wodą i po zagotowaniu pilnujemy aby tylko pykały tak jak niedzielny rosół który gotujemy kilka godz.Gotujemy tak długo( oj długo) aż zmiękną I przestaną przypominać gumowy dywanik malucha.

 

cdn.

20251128_144655.jpg

20251128_144821.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050693
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, bilu72 napisał(a):

Flaki po takim traktowaniu mają być tak czyste że mogłyby prowadzić program,,Perfekcyjna pani domu-wersja rzeźnicza".

Jacek popraw coś bo z tego co widzę to Twoje flaki nie zaliczą testu bialej rękawiczk -wersja kulinarna😉🤣

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050703
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Jacek popraw coś bo z tego co widzę to Twoje flaki nie zaliczą testu bialej rękawiczk -wersja kulinarna😉🤣

Flaki były kilkukrotnie jeszcze płukanie zanim powędrowała do gotowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050708
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, bilu72 napisał(a):

Flaki były kilkukrotnie jeszcze płukanie zanim powędrowała do gotowania.

Ja obgotowywuje 2,3x zanim trafią do gara w zależności od tego czy "zaciągają i jak" 🤑. W każdym razie Jury bez próbki nie może zaliczyć testu😉😂.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050713
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Ja obgotowywuje 2,3x 

To już ,,wyjałowione" smaku trzeba troszkę zostawić😁

 

7 minut temu, wawaldek11 napisał(a):

Obgotowujesz w kawałkach czy już pokrojone?

Ja obgotowałem pokrojone,ale moje są wstępnie już sparzone a nie całkiem surowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050717
Udostępnij na innych stronach

Jak już nasz główny bohater zmiękł możemy dodać szatkowane.

Warzywa

dodajemy włoszczyznę czyli 

marchewkę (dla koloru)

korzeń pietruszki i selera(dla pozoru)

a cebulę  (dla zamieszania)

całość mieszamy i dalej gotujemy🙂

cdn.

 

20251128_181343.jpg

20251128_181425.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050723
Udostępnij na innych stronach

Kiedy warzywka zmiękną to nadchodzi wstępna kulminacja smaków czyli.

Przyprawy

-dodajemy liście laurowe

-ziele angielskie

-majeranek.Dużo.

Tak dużo przetartego w dłoniach majeranku  że jeżeli mamy kota w domu to zacznie patrzeć podejrzanie.

Całość mieszamy,przykrywamy garnek pokrywką aby nie stracić wydobywającego się aromatu z przypraw i gotujemy nadal.

 

20251128_185734.jpg

20251128_185906.jpg

20251128_190046.jpg

20251128_190052.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050727
Udostępnij na innych stronach

Po wydobycie się wszystkich aromatów z poprzednich  przyprawy dochodzimy do kulminacja i przyprawiamy wg.własnego smaku.

-grubo świeżo mielony czarnym pieprzem(klasyk) oraz 

  - solą( nie pomylić z tak tu na forum wszech obecną Peklosolą)

podczas próbowania pamiętamy o  zasadzie: Nie wkładamy do potrawy łyżki którą próbowaliśmy tą potrawę bez ponownego  jej umycia

Gotujemy dalej

20251128_193213.jpg

20251128_193301.jpg

20251128_193502.jpg

20251128_193505.jpg

20251128_193516.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050736
Udostępnij na innych stronach

Jak już flaki będą się rozpływać w ustach tak  ody podczas letnich  wakacji  w Egipcie możemy  po doprawieniu  zostać przy flakach w rosole i użyć ich jako bazy do innych(np.po zamojsku)lub  zrobić  jak to kabaret OTTO mówił a  na to wszystko

Zasmażka czyli 

-masło + mąka = złoty środek,czyli,,flaczana magia"która zagęści zupę tak że łyżka będzie stała,a goście będą pytali:

-To danie czy dekoracja?t

A jak już będziecie serwować to podawajcie gorące z chlebem i gdy sąsiad

do Was zawita i spyta:

,,co to tak pachnie?"

Zaproście go na talerz pożywnej zupy i powiedzcie mu że to 

 

,,Tradycja! I trochę majeranku."

 

SMACZNEGO

Pozdrawiam i do zobaczenia na kulinarnym szlaku czyli 

Jarmarku przedświątecznym w Katowicach i Nikiszowcu 07.12.2025

Przepraszam że przynudzałem i za ewentualne błędy w pisowni ale nie korzystam z kompa.

 

 

 

20251128_200358.jpg

20251128_200435.jpg

20251128_200708.jpg

20251128_200749.jpg

20251128_200938.jpg

20251128_201034.jpg

20251128_201418.jpg

20251128_201539.jpg

20251128_205955.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/56/#findComment-1050742
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.