Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Pieczarki na plackach ziemniaczanych .

:clap:

 

w sobotę spróbuję powielić ten przysmak.

proszę, napisz co jest w plastikowych pojemniczkach i w kamionce na piątym obrazku

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/13/#findComment-699540
Udostępnij na innych stronach

Robiłam gofry ziemniaczane ale tak jak placki - bez mąki.

Ziemniaki ścieram na dużych oczkach, odciekają na sicie.

Do tego cebulką, jajko, skrobia z odcieku i przyprawy.

Te dla mężusia są z pieprzem, moja część tylko z solą (po upieczeniu jem z cukrem)

Są mega chrupiące

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/13/#findComment-699548
Udostępnij na innych stronach

 

Pieczarki na plackach ziemniaczanych .

:clap:

 

co jest w plastikowych pojemniczkach i w kamionce na piątym obrazku

 

W plastikowych pojemnikach jest mąka pszenna i mleko a w kamionce sól.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/13/#findComment-699759
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: Piękna maczuga szkoda, że przez internet nie czuć zapachu :tongue:

 

Podniosłeś ciśnienie idę coś na grilla wrzucić :D 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/13/#findComment-700604
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nogi wyglądają super. Napisz coś więcej o sposobie przygotowania. Czy skórę rozcinałeś?.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/13/#findComment-702559
Udostępnij na innych stronach

 

 

zimne nóżki które się marynują

 

Znowu pyszności :tongue: , czy poza golnko stosujesz inne mięso do nabicia maczugi?


[Dodano: 03 kwi 2021 - 08:52]

 

 

Noga gotowa do konsumpcji.

 

W tej wcześniejszej chyba pierzastego dodałeś ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/13/#findComment-702560
Udostępnij na innych stronach

Nogi wyglądają super. Napisz coś więcej o sposobie przygotowania. Czy skórę rozcinałeś?.

Skóry nie rozcinam.Trybuje golonke a mięso pozyskane tnę na nieregularną kostkę najlepiej pod niewielkim kontem.Do marynaty używam tylko soli warzonki,młotkowanego pieprzu oraz suszonego czosnku w płatku roztartego w moździerzu.Do wypełnienia kieszeni potrzebne jest mięso pozyskane z dodatkowej golonki.Można dołożyć surową marchew w trakcie wypełnienia.Całość zawinięta jest w folię celulozową i zasznurowana.Po dobie leżakowania w lodówce podana jest obróbce termiczne(parzenie) do uzyskania wewnątrz 85 st.C a następnie sprasowana.

[Dodano: 03 kwi 2021 - 14:21]

 

 

 

Noga gotowa do konsumpcji.

 

W tej wcześniejszej chyba pierzastego dodałeś ?

 

Nie dodawałam.Jest dodane mięso z przedniej golonki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/13/#findComment-702593
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w ramach eksperymentu zapuszkowałem opiekane makrele w sosie pomidorowym na bazie(pulpa pomidorowa,cebula,sól,cukier,pieprz,oregano,ocet,olej rzepakowy)Całość sosu zblendowana oraz przetarta przez sito.

post-63315-0-05041600-1617801273_thumb.jpg

post-63315-0-28875000-1617801291_thumb.jpg

post-63315-0-09297900-1617801305_thumb.jpg

post-63315-0-43397200-1617801326_thumb.jpg

post-63315-0-97540300-1617802628_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/13/#findComment-703044
Udostępnij na innych stronach

Podaj coś więcej bo wygląda wspaniale.

Pomysł zrodził się na podstawie przepisu ze strony

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16799-rosja-ukraina-konserwy-rybne/?hl=rosja

Pokrojoną makrele w dzwonki posoliłem i odstawiłem na 2 godz.do lodówki.Następnie opłukałem dzwonki z nadmiaru soli i zostawiłem do ocieknięcia poczym opruszyłem mąką(użyłem manitoby)i usmażyłem na głębokim oleju.

Sos zrobiłem z pokrojonej w kostkę białej cebuli zeszklonej na oleju(dodałem odrobine soli aby cebula puściła sok) następnie dodałem cukier oraz po chwili ocet.Po kilku minutach dodałem pulpe pomidorową oraz szczypte oregano.Całość chwile gotowałem a następnie zblędowałem.Po zbledowaniu doprawiłem grubo mielonym pieprzem(aby podczas przecierania nie przedostał się do sosu)Jeszcze raz doprowadziłem na chwlę do wrzenia poczym całość przetarłem przez sito.Puszki zapełniłem rybą i zalałem sosem.Po zamknięciu sterylizowałem przez 60 min w szybkowarze.Po odpuszczenu ciśnienia puszki zalałem dwukrotnie zimną wodą.Co do ilości przypraw to robiłem na własny smak ale sos jest słodko kwaśny z nutą pieprzu,jedyne co zmienię w przyszłości to kosystencje sosu na bardziej rzadki.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/13/#findComment-703246
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.