TOSHIBA Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Lipca 2008 WitamI znów poznałem nową fajną potrawę, mającą związek z tym Forum.Oczywiście nazwy nie pamiętam, więc nadam jej roboczą nazwę „szynka piwna nadziewana” :lol: Jest to cała szynka ze skórą z obciętą stópką (dla tych co ostatnio nie wiedzieli co to jest to wyjaśniam, stópka to raciczka.). Z szynki wycina się kość, nie trzeba tego super delikatnie robić, po prostu ma wyjść.Kość będzie potrzebna jako element dekoracyjny, więc po wyjęciu usuwamy w miarę dokładnie mięso.Wszystkie drobne zrzynki zbieramy razem dodajemy około 3 kg mięsa z golonek i mielimy na sitku 3 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól (lub sól jak kto chce, ale pamiętać o kolorze) i pieprz oraz około 0,3 do 0,5 litra piwa.Wszystko mieszamy do jednolitej masy. Ważymy wytrybowaną szynkę i odmierzamy ilość peklosoli (lub soli jak wyżej) i pieprzu. Peklosól dajemy 21 g na 1 kg mięsa (do farszu jak i do samej szynki pieprz jak kto uważa (około 0,5 g na każdy kilo)Do farszu można dodać 2 – 3 rozduszone kostki rosołowe lub samemu skomponować inne przyprawy – ja jadłem z kostkami rosołowymi i było OK. Odmierzoną ilością peklosoli ( i pieprzem) nacieramy szynkę od środka do całkowitego wchłonięcia soli. Bierzemy farsz i ładujemy go do szynki (od strony większego otworu) pierwszą porcje dosłownie wcieramy w mięso szynki. Bierzemy przędze i igłe i zaszywamy „na dupkę” szynkę (głównie za skórę ale chwytamy też mięso) od strony większego otworu. Potem odwracamy szynkę ubijamy farsz i ewentualnie dopychamy go ale już przez mniejszą dziurą (od strony stópki) na koniec wciskamy do połowy kość tak aby staw wystawał – dekoracja – i obwiązujemy przędzą – dla uszczelnienia. I do lodówki na 24 do 48 godz. Po tym czasie do suchej wędzarni i suszymy. Wędzimy jak kto może ciepłym żadkim dymem przez 6 godz i zwiększamy temperaturę do 140 - 160 stopni, lub zaraz po wysuszenie ostro ogień.Czas dobrać wg wbitego w najgrubsze miejsce termometru.Fachowiec który to robił powiedział mi że On poznaje kiedy szynka jest gotowa po wysunięciu się kości, ale ja wolę termometr Należy pamiętać że jest to szynka – pieczona w ogniu – więc mięso musi się ściąć. PSWarto delikatnie ostrym nożem, nakroić skórę szynki w szachownicę 3 cm na 3 cm unika się niekontrolowanych pęknięć które mogą popsuć efekt końcowy. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1682-szynka-piwna-nadziewana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Lipca 2008 TOSHIBA, Szkoda, że przy poznawaniu i próbowaniu nowych wyrobów nie masz aparatu fotograficznego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1682-szynka-piwna-nadziewana/#findComment-37605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Lipca 2008 Nie miałem, ale po kontrakcie - hmmm kiedy to będzie :question: :lol: , ale napewno w tym roku zrobie to i sfotografuje :grin: PSJutro opiszę następną potrawę, też nie pamiętam jak się to nazywało :lol: ale będzie to "schab cebulowy" :!: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1682-szynka-piwna-nadziewana/#findComment-37607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.