ReniaS Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Przepis na piernik dojrzewający podrzuciła mi moja Halusia i tak obie upiekłyśmy na święta - receptura podobno przekazywana z pokolenia na pokolenie od Ziutka Jezierze...……. PIERNIK DOJRZEWAJĄCYSkładniki:0,5 kg miodu1kg mąki krupczatki1 kostka masłaO,4 kg cukru1 przyprawa korzenna15 dag orzechów włoskich10 dag rodzynek3 całe jaja½ szklanki mleka3 płaskie łyżeczki sody50 dag powidełWykonanie:Miód, cukier i masło podgrzewamy w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Kiedy składniki się połączą, będą gorące i zupełnie płynne wylewamy je na przesianą do miski mąkę. Lekko studzimy i wyrabiamy mikserem lub ręką. W zimnym mleku rozpuszczamy sodę – dodajemy do ciasta wraz z przyprawą korzenną. Mieszamy. Rozbijamy jajka. Ponownie zagniatamy aż ciasto będzie miało gładką, jednolitą konsystencję. Wrzucamy bakalie i raz jeszcze dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto na piernik przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy do lodówki (może być też chłodna piwnica) minimalnie na 2 tygodnie, by w tym czasie dojrzało.Ciasto dzielimy na 4 równe części. Placki pieczemy po 20 minut.Po ostudzeniu smarujemy powidłami.Polewę na piernik dodałam wg własnego uznania.Polewa 1/3 kostki palmy1 szklanka cukru3 łyżki kakao Dekomoreno4 łyżki wody3 żółtkaZagotować, mieszając do rozpuszczenia cukru. Po ostygnięciu dodać żółtka - dobrze wymieszać.Polać z wszystkich stron, górę posypać przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów. Edytowane 15 Lutego 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Wygląda apetycznie!Smak mogę sobie tylko wyobrazić znając tyle lat Halusię. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) 1 przyprawa korzenna co oznacza? lyzka, szklanka?- takie przyprawy robie sama.a teraz tak juz inaczej ..cenie przepisy domowe i ale czesto osoby ktore chca cos zrobic a nie mieszkaja w Polsce to od razu maja problem , bo dla kogos to torebka cukru waniliowego czy kostka masla jest sprawa oczywista ( chociaz dzis tez nie calkiem bo sa rozne ) , oczywiscie moge poszukac sobie w netie bo ja znam polski ale mam sporo znajomych co gotuja lub pieka czasem google tak tlumaczy ze nie idzie tego odczytac. Tak ze jest prosba w wedlinach potrafimy zamieniac na system wagowy to i w takich przepisach tez by bylo fajnie Sama podajac przepisy zmieniam bo u nas dla odmiany mamy dl w przepisach cukierniczych CIasto bardzo apetyczne a ja bardzo lubie piernik Edytowane 8 Stycznia 2020 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Wygląda apetycznie!Smak mogę sobie tylko wyobrazić znając tyle lat Halusię. Tak jak Halinka zapewniała ,a ja ufam w kwestii gotowania i wypieków mojej Siostrze - piernik wyszedł przepyszny.....i baaaardzo wysoki -11cm.Po przełożeniu powidłami z każdy dniem stawał się jeszcze bardziej mięciutki...... naprawdę godny polecenia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Stycznia 2020 naprawdę godny polecenia Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2020 1 przyprawa korzenna co oznacza? lyzka, szklanka?- takie przyprawy robie sama.Tak ze jest prosba w wedlinach potrafimy zamieniac na system wagowy to i w takich przepisach tez by bylo fajnie Sama podajac przepisy zmieniam bo u nas dla odmiany mamy dl w przepisach cukierniczych CIasto bardzo apetyczne a ja bardzo lubie piernik Doskonale Cię rozumiem, ale ten przepis Halinka dostała z informacją, że jest bardzo staryi przechodzi z pokolenia na pokolenie- więc zamieściłam go w oryginale i nic już w nim nie zmieniałam. Jeśli chciałabyś z niego skorzystać, to podane wielkości odmierzałam: szklanką 250 ml, a łyżka stołowa to 15 ml.Gwarantuję, że wyjdzie …….Polecam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Reniu, to ja dorzucę może fotkę piernika w przekroju. Tak jak pisze Siostra, peirnik z dnia na dzień coraz lepszy i szybko znika. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta.Dziękuję Reniu za zaufanie. Ja zaufałam rok temu koledze - Dziękuję Dawid ( naginajka) Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) @ReniaS, Ja juz si esporo nauczylam , ale pamietam ze jak zaczynalam korzystac z polskich przepisow ( jeszcze w dobie nieinternetowej ) mialam spore problemy ile to ma byc kostka masla , tu chodzi mi glownie o ta korzenna przyprawe czy lyzka czy torebka , jak ta druga to jak wagowo? Edytowane 8 Stycznia 2020 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Stycznia 2020 tu chodzi mi glownie o ta korzenna przyprawe czy lyzka czy pacza , jak ta druga to jak Donatko , zapewne Renia użyła tej samej przyprawy korzennej , opakowanie 20g. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Stycznia 2020 dzieki Halinko , o to chodzilo , ja robie od lat tylko swoja przyprawe i takiej zawsze uzywam do piernika staropolskiego , czy do pierniczkow "naszych pepparkakor" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) @ReniaS, spore problemy ile to ma byc kostka masla , tu chodzi mi glownie o ta korzenna przyprawe czy lyzka czy pacza , jak ta druga to jak wagowo? Ja użyłam taką, jaką miałam - 20 gramową paczkę przyprawy korzennej Dr. Oetkera , a kostka margaryny u nas to 250g, masła 200g. Edytowane 8 Stycznia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) U nas kostka masla najczesciej kupowana . to 500 g z podzialka po 50g , margaryny nawet nie wiem bo wogole nie uzywam w mojej kuchni.Smakowalyscie nawzajem swoich wypiekow?Moja mama piecze takie jedno ciasto ze sliwkami , ( przepis dostala od znajomej) i wiecie co na jednym przyjeciu byly 3 placki z tego samego przepisu a kazdy smakowal inaczej , znajome stwierdzily ze mojej mamy to nie moze byc z tego przepisu bo jest najlepsze bylo znacznie wyzsze i pulchne .Rozwiazanie zagadki dosc proste....tylko moja mama ukrecala recznie w makutrze Edytowane 8 Stycznia 2020 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 9 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Smakowalyscie nawzajem swoich wypiekow? @Elektro Halinka mojego nie jadła Jej - pyszniutki, jak wszystko co moja Halusia wyprodukuje Oczywiście nie identyczne......wyglądowo też się różniły - u mnie nieco jaśniejsze ciasto, ale ciemniejsza polewa.Piekłyśmy w jednym dniu - Halinka wysyłała mi fotorelacje......z dokładnie odważonymi częściami ciasta do wypieczenia placków więc z takim instruktażem .......... Edytowane 10 Stycznia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Halusia moglaby mnie adoptowac ...lubie slodkie ale do ciast jakos nie mam reki, mam swoje sprawdzone co robie i te wychodza.Z Polskich przepisow zadkorobie bo zazwyczaj mi nie wychodza ., czesto korzystam z blooga moje wypieki. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lutego 2020 Rogaliki Halusi ....tak w ramach treningu przed Zakopanem... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Lutego 2020 tak w ramach treningu przed Zakopanem... No tak …. już raz widziałem jak te sprytne paluszki zawijały te cuda w Krutyni - ale wtedy nazywały się znikaliki Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Lutego 2020 Reniu super!Juz nie mogę doczekac się spotkania! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Lutego 2020 tak w ramach treningu przed Zakopanem...No tak …. już raz widziałem jak te sprytne paluszki zawijały te cuda w Krutyni - ale wtedy nazywały się znikaliki Znikaliki - tak, bardzo szybko zniknęły -Waldku, to zasługa Siostrzyczki- jej wypieki są przepyszne no i sprawdzone. [Dodano: 15 lut 2020 - 13:19]Reniu super!Juz nie mogę doczekac się spotkania!Dziękuję To chyba wszyscy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Lutego 2020 Piękne rogaliki Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Lutego 2020 Dziękuję Effa Mam kilka różnych przepisów, ale te "zlotowe" Halinki lubimy najbardziej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Lutego 2020 Bardzo prosty przepis! Ciasteczka owsiane3-4 dojrzałe banany1 szklanka płatków owsianych½ szklanki mieszanki studenckiej lub zamienniki wg uznania (orzechy nerkowca, rodzynki, suszone morele itp.)3-4 łyżki pestek słonecznika½ łyżeczki cynamonu1 łyżka mioduBanany rozgnieść. Dosypać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Lutego 2020 Dobrze, że nie musisz liczyć kalorii ???????????? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Lutego 2020 electra czy mozesz podac dokladnie jak przygotowujesz ta przyprawe do piernika , bo ja zawsze musze ja przywozic z Polski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Lutego 2020 Rogaliki Halusi ....tak w ramach treningu przed Zakopanem... Pięknie Reniu... śmiem napisać że bardziej dopracowany kształt od moich Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Lutego 2020 że bardziej dopracowany kształt od moich No pilnuj formy Halusia - bo uczennica prześcignie Mistrzynię - Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi