Yerba Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 7 Lipca 2011 no tak tylko wtedy już jest po obróbce cieplnej .porzeczki mam z działki od matuli i cała "produkcja "zmieści mi się w lodówce .Ale tak działam tylko z cz.porzeczką . Pozostałe np. wiśnie zagotowuję tak jak Ty .Pozdrawiam Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 8 Lipca 2011 yerba, masz taką samą maszynkę jak moja mama:) A czy po przepuszczeniu przez maszynkę nie są wyczuwalne bardzo twardsze skórki? Porzeczki to jeszcze można zmiksować po prostu i zasypać cukrem, też o tym myślałam właśnie sposobie na zimno, bo maja babcia tak robiła i były pyszne. Tylko dalej nie wiem jak się z malinami uporać? Tzn sok z nich wycisnąć nie przemęczając się za bardzo. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 8 Lipca 2011 A czy po przepuszczeniu przez maszynkę nie są wyczuwalne bardzo twardsze skórki?Tak są , bo tu nie chodzi o sam sok . My tego nie przecedzamy tylko ze skórkami i pestkami wkładamy do słoiczków . masz taką samą maszynkę jak moja mama:)bo pewnie jestem z pokolenia Twojej mamy :lol: , a jako ciekawostka dla tych co nie pamiętają okresu lat 80-tych kupiona na kredyt dla młodych małżeństw ( na który nie można było kupić towarów luksusowych np. automat Wiatka prod.ZSRR tak , ale już naszej Diany nie :wink: ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 8 Lipca 2011 bo pewnie jestem z pokolenia Twojej mamyno w sumie coś koło tego U mnie nie może być czuć twardych części, bo to głównie dla córki, ona codziennie rano je serek bieluch naprzemiennie z dżemem truskawkowym albo galaretką porzeczkową, którą co roku robiłam przecierając podgotowane owoce przez sito, ale już dosyć już basta... Ręce mi odpadały. No i szukam teraz coby sobie niedrogo usprawnić pracę, znalazłam, coś takiego i wydaję mi się fajne: http://nomart.istore.pl/pl/sokownik-reczny-maszynka-do-soku-wyciskacz.html?partner=1988&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-07&utm_content=2035926#nclid=edf1b0a091250bae600147c614338eb1 tylko że potrzebuje to na już, bo w końcu się ociepliło i jutro jadę po maliny i porzeczki,, eh. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 8 Lipca 2011 madlinka bliżej Ciebie już chyba nie ma . Może będzie "po drodze" po maliny. No i trochę taniej a sprzęt sprawia wrażenie identycznego, aczkolwiek przy takiej cenie to na 95% produkt z ChRL. http://allegro.pl/zeliwna-wyciskarka-do-sokow-bergner-promocja-i1688205260.htmlhttp://allegro.pl/zeliwna-wyciskarka-do-sokow-promocja-i1688205269.html http://allegro.pl/wyciskacz-wyciskarka-rossler-do-owocow-tanio-i1694669236.html Przy czym to mogą być firmy garażowe a nie sklepy i dobrze by było się ze sprzedającym skontaktować czy można samemu odebrać. Bo cześć ceny może być w opłacie za przesyłkę "schowana". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 8 Lipca 2011 właśnie byłam tam dzisiaj w tej Angeli w Dąbrowie Górniczej, pudełko oryginalne Bergnera, produkt wygląda solidnie i co najważniejsze 58zł tylko. Jutro zdam relacje jak działa.Na Was zawsze można liczyć :* Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 8 Lipca 2011 Jutro zdam relacje jak działa.w tym sezonie popracujesz ręcznie , a na następny Jacek dorobi Ci napęd elektryczny :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 8 Lipca 2011 yerba, jeszcze chciałbym zapytać jak długo te Twoje galaretki porzeczkowe na zimno wytrzymują? Jak chronisz je przed pleśnią? Jakieś krążki parafinowe czy spirytus. Nigdy nie robiłam jeszcze na zimno a czytałam właśnie że pleśń się może rozwijać przy dłuższym przechowywaniu. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 8 Lipca 2011 jeszcze chciałbym zapytać jak długo te Twoje galaretki porzeczkowe na zimno wytrzymująPraktycznie całą zimę -bo trzymam w lodówce . Otwarte słoiki przykrywam folią aluminiową albo pergaminem i oplatam recepturką ( napisałem poprzednio mało, precyzyjnie : zakręcone -ktoś mógłby pomyśleć ,że nakrętką ) . Dziś z racji braku recepturek owiązałem sznurkiem wędliniarskim :wink: Co do pleśni myślę ,że może się pojawić wtedy , kiedy będzie za mało cukru . Jak analizuję proces przechowywania pamiętam ,że jedną zimę miałem w piwnicy , ale było to w czasach kiedy było tam zdecydowanie zimniej ( teraz jestem podłączony do ciepłociągu i zrobiło się tam cieplej ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Lipca 2011 Cały weekend ciężko pracowałam, są ogórki kiszone, ogórki w musztardzie, galaretka porzeczkowa na zimno kilka słoiczków i tradycyjna, sok malinowy, wyciskarka działa dobrze, tylko musiałam każdą partię owoców przepuścić trzy razy, aby uzyskać suche wytłoki, ale i tak to lepsze niż przecieranie przez sito. A jak się sprawuje wyciskarka w Zelmerze? Ile razy trzeba przepuszczać? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Lipca 2011 Ja mam zamiar zacząć bawić się w "przetwórstwo domowe" w tym tygodniu.Pewnie zrobię ogórki chilli wg.Majki :thumbsup: .. i troszkę innych .Mam w planach też zrobienie fasolki wg.Pokemona i ogórki Beny :smile: A potem.. pewnie buraki ...papryka itd. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Lipca 2011 A jak się sprawuje wyciskarka w Zelmerze? Ile razy trzeba przepuszczać? W moim zelmerku przepuszczam owoc tylko raz . Za pierwszym razem wytłoki suche - zresztą jest możliwość regulacji docisku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 12 Lipca 2011 W moim zelmerku przepuszczam owoc tylko raz . Za pierwszym razem wytłoki suche - zresztą jest możliwość regulacji docisku .no proszę, to jest różnica, no ale co się dziwić, tutaj jak mocniej śrubę przykręciłam, to mi się zapychało :/ Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Po raz pierwszy podam na forum przepis: na paprykę marynowaną. Przepis znalazłam kiedyś w necie, miał wiele pozytywnych opinii, więc zaryzykowałam. Od tamtej pory robię wg tego przepisu co roku Papryka konserwowaSkładniki1,5 -2kg papryki oczyszczonej (może być różnokolorowa) pokroić w paski (lub w sposób, który nam odpowiada)3 cebule pokroić w grubsze piórka1 duża łyżka soli zalewa 4 szklanki wody (1 l)1 szklanka octu 10%20 dkg cukru6 ziaren pieprzu6 ziaren ziela angielskiego2 liście laurowe4 goździki Pokrojoną paprykę i cebulę nasolić na 2 godz. po czym odsączyć.Zagotować zalewę i w tej zalewie gotować partiami paprykę i cebulę po 2 minuty, wyciągać łyżką cedzakową.Po zakończeniu blanszowania paprykę i cebulę układać ciasno w słoikach, zalać tą samą wrzącą zalewą, dać po 1 łyżce oliwy na wierzch i pasteryzować ok. 8-10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-170673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Witam Dzisiejszy urobek 15 kg pomidorów lima już zaprawione . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Andrzej kopsnij swój przepishttp://www.chefpaul.net/tomato2.html Pozdrawiam [ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 17:06 ]:clap: :brawo: :clap: było co robić.... :wink: Pokemonie to jest pikuś :grin: ale dzięki . Na zimę robię ponad sto słoi . :smile: Serki się wędzą , wędzę drugi raz na zimno boczek wczoraj parzony . Ciekawi mnie jego smak , robię to pierwszy raz . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Serki się wędząandrzeju, o tych serach to musimy pogadać... jak ty je robisz... nockę sobie zarezerwuję na pogawędkę Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Andrzej kopsnij swój przepis http://www.chefpaul.net/tomato2.html Mam pytanko odnośnie tego przepisu, czy koniecznie musi być sól kamienna - jeśli tak to dlaczego ? Sorki za laickie pytanie lecz zawsze lepiej zapytać niż użyć złej soli Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Może być z Wieliczki. :wink: Kamienna ma jeszcze mikroelementy jest bardziej słona (więcej cukru w cukrze :wink: i jest zdrowsza , rafinowana to czysty chlorek , ale ostatnio była dyskusja co do peklowania - jodowana czy nie jodowana i na koniec nasz Technolog stwierdził , że nigdzie nie ma wzmianki o wyższości jednej nad drugą i szkodliwości). Ale ja laik jestem bo solą morską to pluję i szybko usta słodką wodą płuczę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 15 kg pomidorów lima już zaprawione . może śmieszne pytanie , ale do jakich potraw ich później używasz ? czy po pasteryzacji się nie "rozlecą " Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 czy koniecznie musi być sól kamienna - Ja taką używam i jeszcze musi być nie jodowana . Popróbuj na innej soli . andrzeju, o tych serach to musimy pogadać... nockę sobie zarezerwuję na pogawędkę Pierwszą czy ostatnią :lol: [ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 20:32 ]ale do jakich potraw ich później używasz ? Na super sok pomidorowy , można również zrobić przecier pomidorowy Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 świadziu napisał/a: czy koniecznie musi być sól kamienna - Ja taką używam i jeszcze musi być nie jodowana .ja też takiej używam do przetworów, ponoć ogórki od jodowanej się bardziej psują. W tym roku teściowa przywiozła mi z Wieliczki, taką brudną, miałam opory, ale kazała spróbować, póki co cały brud zszedł na dół, a ogórki pyszne i twarde, zobaczymy jak przetrzymają zimę? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Robione wczoraj ogórki "szeleszczące" :wink: ze względu na charakterystyczny szelest podczas jedzenia. :grin: Ogórki "szeleszczące" 3,5 kg ogórków 3 łyżki soli 1 główka czosnku 6 łyżek oleju 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1,5 szklanki octu 0,8-1 kg cukru Nieobrane umyte ogórki pokroić w plastry, posolić i zostawić na 12 godzin. Następnie odlać wytworzoną wodę, dodać czosnek pokrojony w małą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i lekko podsmażyć paprykę, wlać do ogórków. Zagotować ocet z cukrem (ilość cukru trzeba dopasować do własnych upodobań) i wlać do ogórków. Zostawić całość na 12 godzin, po tym czasie nakładać do słoików. Nie pasteryzować. Smacznego :grin: PS. Przepraszam, za słabą jakość zdjęcia, ale robione telefonem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-172249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Robione wczoraj ogórki "szeleszczące"Interesujący przepis, trzeba będzie wypróbować :wink: Ale mam pytanie i chyba dobrze widzę.. że nie są w całości pokryte zalewą... jak się przechowują na dłuższy okres?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-172250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Robię podobne ogórki tyle że składniki "jakby inne" :grin: 4kg obranych ogórków pokrojonych w plasterki1 szklanka cukru1 szklanka octu (ja daję mniej)3 łyżki soliod 6 do 8 ząbków czosnku Harnaś (jest ostrzejszy niż np. Omega) przeciśniętego przez praskę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, później do słoiczków i pasteryzacja 10/15 min. Życzę smacznego :thumbsup: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-172263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.