Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

no tak tylko wtedy już jest po obróbce cieplnej :cry: .porzeczki mam z działki od matuli i cała "produkcja "zmieści mi się w lodówce .Ale tak działam tylko z cz.porzeczką . Pozostałe np. wiśnie zagotowuję tak jak Ty .Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165945
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

yerba, masz taką samą maszynkę jak moja mama:) A czy po przepuszczeniu przez maszynkę nie są wyczuwalne bardzo twardsze skórki?

Porzeczki to jeszcze można zmiksować po prostu i zasypać cukrem, też o tym myślałam właśnie sposobie na zimno, bo maja babcia tak robiła i były pyszne.

Tylko dalej nie wiem jak się z malinami uporać? Tzn sok z nich wycisnąć nie przemęczając się za bardzo.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165963
Udostępnij na innych stronach

A czy po przepuszczeniu przez maszynkę nie są wyczuwalne bardzo twardsze skórki?

Tak są , bo tu nie chodzi o sam sok . My tego nie przecedzamy tylko ze skórkami i pestkami wkładamy do słoiczków .

masz taką samą maszynkę jak moja mama:)

bo pewnie jestem z pokolenia Twojej mamy :lol: , a jako ciekawostka dla tych co nie pamiętają okresu lat 80-tych kupiona na kredyt dla młodych małżeństw ( na który nie można było kupić towarów luksusowych np. automat Wiatka prod.ZSRR tak , ale już naszej Diany nie :wink: )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165965
Udostępnij na innych stronach

bo pewnie jestem z pokolenia Twojej mamy

no w sumie coś koło tego :D

U mnie nie może być czuć twardych części, bo to głównie dla córki, ona codziennie rano je serek bieluch naprzemiennie z dżemem truskawkowym albo galaretką porzeczkową, którą co roku robiłam przecierając podgotowane owoce przez sito, ale już dosyć już basta... :D Ręce mi odpadały.

No i szukam teraz coby sobie niedrogo usprawnić pracę, znalazłam, coś takiego i wydaję mi się fajne:

http://nomart.istore.pl/pl/sokownik-reczny-maszynka-do-soku-wyciskacz.html?partner=1988&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-07&utm_content=2035926#nclid=edf1b0a091250bae600147c614338eb1

tylko że potrzebuje to na już, bo w końcu się ociepliło i jutro jadę po maliny i porzeczki,, eh.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165966
Udostępnij na innych stronach

madlinka bliżej Ciebie już chyba nie ma ;). Może będzie "po drodze" po maliny. No i trochę taniej a sprzęt sprawia wrażenie identycznego, aczkolwiek przy takiej cenie to na 95% produkt z ChRL.

 

http://allegro.pl/zeliwna-wyciskarka-do-sokow-bergner-promocja-i1688205260.html

http://allegro.pl/zeliwna-wyciskarka-do-sokow-promocja-i1688205269.html

 

http://allegro.pl/wyciskacz-wyciskarka-rossler-do-owocow-tanio-i1694669236.html

 

Przy czym to mogą być firmy garażowe a nie sklepy i dobrze by było się ze sprzedającym skontaktować czy można samemu odebrać. Bo cześć ceny może być w opłacie za przesyłkę "schowana".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165984
Udostępnij na innych stronach

właśnie byłam tam dzisiaj w tej Angeli w Dąbrowie Górniczej, pudełko oryginalne Bergnera, produkt wygląda solidnie i co najważniejsze 58zł tylko. Jutro zdam relacje jak działa.

Na Was zawsze można liczyć :*

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165988
Udostępnij na innych stronach

Jutro zdam relacje jak działa.

w tym sezonie popracujesz ręcznie , a na następny Jacek dorobi Ci napęd elektryczny :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-165990
Udostępnij na innych stronach

yerba, jeszcze chciałbym zapytać jak długo te Twoje galaretki porzeczkowe na zimno wytrzymują? Jak chronisz je przed pleśnią? Jakieś krążki parafinowe czy spirytus. Nigdy nie robiłam jeszcze na zimno a czytałam właśnie że pleśń się może rozwijać przy dłuższym przechowywaniu.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166025
Udostępnij na innych stronach

jeszcze chciałbym zapytać jak długo te Twoje galaretki porzeczkowe na zimno wytrzymują

Praktycznie całą zimę -bo trzymam w lodówce . Otwarte słoiki przykrywam folią aluminiową albo pergaminem i oplatam recepturką ( napisałem poprzednio mało, precyzyjnie : zakręcone -ktoś mógłby pomyśleć ,że nakrętką ) . Dziś z racji braku recepturek owiązałem sznurkiem wędliniarskim :wink: Co do pleśni myślę ,że może się pojawić wtedy , kiedy będzie za mało cukru .

Jak analizuję proces przechowywania pamiętam ,że jedną zimę miałem w piwnicy , ale było to w czasach kiedy było tam zdecydowanie zimniej ( teraz jestem podłączony do ciepłociągu i zrobiło się tam cieplej )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166046
Udostępnij na innych stronach

Cały weekend ciężko pracowałam, są ogórki kiszone, ogórki w musztardzie, galaretka porzeczkowa na zimno kilka słoiczków i tradycyjna, sok malinowy, wyciskarka działa dobrze, tylko musiałam każdą partię owoców przepuścić trzy razy, aby uzyskać suche wytłoki, ale i tak to lepsze niż przecieranie przez sito. A jak się sprawuje wyciskarka w Zelmerze? Ile razy trzeba przepuszczać?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166280
Udostępnij na innych stronach

Ja mam zamiar zacząć bawić się w "przetwórstwo domowe" w tym tygodniu.

Pewnie zrobię ogórki chilli wg.Majki :thumbsup: .. i troszkę innych .

Mam w planach też zrobienie fasolki wg.Pokemona i ogórki Beny :smile:

A potem.. pewnie buraki ...papryka itd. :cool:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166283
Udostępnij na innych stronach

A jak się sprawuje wyciskarka w Zelmerze? Ile razy trzeba przepuszczać?

 

W moim zelmerku przepuszczam owoc tylko raz . Za pierwszym razem wytłoki suche - zresztą jest możliwość regulacji docisku .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166300
Udostępnij na innych stronach

W moim zelmerku przepuszczam owoc tylko raz . Za pierwszym razem wytłoki suche - zresztą jest możliwość regulacji docisku .

no proszę, to jest różnica, no ale co się dziwić, tutaj jak mocniej śrubę przykręciłam, to mi się zapychało :/

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-166335
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Po raz pierwszy podam na forum przepis: na paprykę marynowaną. Przepis znalazłam kiedyś w necie, miał wiele pozytywnych opinii, więc zaryzykowałam. Od tamtej pory robię wg tego przepisu co roku

 

Papryka konserwowa

Składniki

1,5 -2kg papryki oczyszczonej (może być różnokolorowa) pokroić w paski (lub w sposób, który nam odpowiada)

3 cebule pokroić w grubsze piórka

1 duża łyżka soli

 

zalewa

4 szklanki wody (1 l)

1 szklanka octu 10%

20 dkg cukru

6 ziaren pieprzu

6 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

4 goździki

 

Pokrojoną paprykę i cebulę nasolić na 2 godz. po czym odsączyć.

Zagotować zalewę i w tej zalewie gotować partiami paprykę i cebulę po 2 minuty, wyciągać łyżką cedzakową.

Po zakończeniu blanszowania paprykę i cebulę układać ciasno w słoikach, zalać tą samą wrzącą zalewą, dać po 1 łyżce oliwy na wierzch i pasteryzować ok. 8-10 minut.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-170673
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiejszy urobek 15 kg pomidorów lima już zaprawione . :smile:

 

 

 

 

 

Pozdrawiam

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171470
Udostępnij na innych stronach

Andrzej kopsnij swój przepis

http://www.chefpaul.net/tomato2.html

 

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 17:06 ]

:clap: :brawo: :clap: było co robić.... :wink:

Pokemonie to jest pikuś :grin: ale dzięki . Na zimę robię ponad sto słoi . :smile:

 

Serki się wędzą , wędzę drugi raz na zimno boczek wczoraj parzony . Ciekawi mnie jego smak , robię to pierwszy raz .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171471
Udostępnij na innych stronach

Serki się wędzą

andrzeju, o tych serach to musimy pogadać... jak ty je robisz... nockę sobie zarezerwuję na pogawędkę :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171475
Udostępnij na innych stronach

Andrzej kopsnij swój przepis

 

http://www.chefpaul.net/tomato2.html

 

 

Mam pytanko odnośnie tego przepisu, czy koniecznie musi być sól kamienna - jeśli tak to dlaczego ? Sorki za laickie pytanie lecz zawsze lepiej zapytać niż użyć złej soli :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171476
Udostępnij na innych stronach

Może być z Wieliczki. :wink: Kamienna ma jeszcze mikroelementy jest bardziej słona (więcej cukru w cukrze :wink: i jest zdrowsza , rafinowana to czysty chlorek , ale ostatnio była dyskusja co do peklowania - jodowana czy nie jodowana i na koniec nasz Technolog stwierdził , że nigdzie nie ma wzmianki o wyższości jednej nad drugą i szkodliwości).

 

Ale ja laik jestem bo solą morską to pluję i szybko usta słodką wodą płuczę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171481
Udostępnij na innych stronach

15 kg pomidorów lima już zaprawione .

 

może śmieszne pytanie , ale do jakich potraw ich później używasz ? czy po pasteryzacji się nie "rozlecą "

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171491
Udostępnij na innych stronach

czy koniecznie musi być sól kamienna -

Ja taką używam i jeszcze musi być nie jodowana .

 

Popróbuj na innej soli .

 

andrzeju, o tych serach to musimy pogadać...

nockę sobie zarezerwuję na pogawędkę :)

Pierwszą czy ostatnią :lol:

 

[ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 20:32 ]

ale do jakich potraw ich później używasz ?

Na super sok pomidorowy , można również zrobić przecier pomidorowy

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171504
Udostępnij na innych stronach

świadziu napisał/a:

czy koniecznie musi być sól kamienna -

 

 

Ja taką używam i jeszcze musi być nie jodowana .

ja też takiej używam do przetworów, ponoć ogórki od jodowanej się bardziej psują. W tym roku teściowa przywiozła mi z Wieliczki, taką brudną, miałam opory, ale kazała spróbować, póki co cały brud zszedł na dół, a ogórki pyszne i twarde, zobaczymy jak przetrzymają zimę?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-171565
Udostępnij na innych stronach

Robione wczoraj ogórki "szeleszczące" :wink: ze względu na charakterystyczny szelest podczas jedzenia. :grin:

 

Ogórki "szeleszczące"

 

3,5 kg ogórków

3 łyżki soli

1 główka czosnku

6 łyżek oleju

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

1,5 szklanki octu

0,8-1 kg cukru

 

Nieobrane umyte ogórki pokroić w plastry, posolić i zostawić na 12 godzin. Następnie odlać wytworzoną wodę, dodać czosnek pokrojony w małą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i lekko podsmażyć paprykę, wlać do ogórków. Zagotować ocet z cukrem (ilość cukru trzeba dopasować do własnych upodobań) i wlać do ogórków. Zostawić całość na 12 godzin, po tym czasie nakładać do słoików. Nie pasteryzować.

 

 

Smacznego :grin:

 

 

 

PS.

Przepraszam, za słabą jakość zdjęcia, ale robione telefonem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-172249
Udostępnij na innych stronach

Robione wczoraj ogórki "szeleszczące"

Interesujący przepis, trzeba będzie wypróbować :wink: Ale mam pytanie i chyba dobrze widzę.. że nie są w całości pokryte zalewą... jak się przechowują na dłuższy okres??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-172250
Udostępnij na innych stronach

Robię podobne ogórki tyle że składniki "jakby inne" :grin:

 

4kg obranych ogórków pokrojonych w plasterki

1 szklanka cukru

1 szklanka octu (ja daję mniej)

3 łyżki soli

od 6 do 8 ząbków czosnku Harnaś (jest ostrzejszy niż np. Omega) przeciśniętego przez praskę.

 

Wszystko mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, później do słoiczków i pasteryzacja 10/15 min.

 

Życzę smacznego :thumbsup:

:grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/5/#findComment-172263
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.