Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I jeszcze jedno,przed chwilą przyniosłem ok.20 kg fasolki szparagowej.

Jak ją zakonserwować na zimę?

 

Pozdrawiam

Może na tej stronie coś znajdziesz.

http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=szparagowa&szukaj=Szukaj

 

pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38036
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że pod tym przepisem pytanie zadaje Gabi - to pewnie robiła fasolkę i ma doświadczenie.

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis24761.html

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38039
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz gdzie to radzę zamrozić.

Moje wszystkie próby mrożenia fasolki były nieudane.Próbowałam mrozic i surową i blanszowaną.Zawsze po ugotowaniu takiej fasolki była ona łykowata :devil: pomimo ,że oczywiście wybierałam do mrozenia młodziutką .Może zwykła zamrażarka za wolno mrozi i jest duża utrata wody z fasolki .Robiłam też pasteryzowaną w słoikach tzn zagotowywałam przez chwilę czyli właściwie blanszowałam w osolonej i ocukrzonej wodzie potem wkładałam do słoików ,zalewałam tą woda w której gotowałam, zakręcałam i pasteryzowałam dwukrotnie. Potem często robiłam na zimno z sosem czosnkowo-majonezowym.Ten sposób był lepszy ale i tak nie ma to jak świeża. Poza tym moi synowie nie przepadają za fasolką :sad:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38041
Udostępnij na innych stronach

Sorry Gonzo ale ja kliknęłam "cytuj selektywnie" i nie wiem czemu tak sie zrobiło ,że to co napisał Wnuczek wyskoczyło ,że to Ty.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38043
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że pod tym przepisem pytanie zadaje Gabi - to pewnie robiła fasolkę i ma doświadczenie.

Gonzo cześć ! To nie ja. Raczej nie pomogę w temacie, bo ja tylko mrożę fasolkę i do tego małą jej ilość.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38045
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

I jeszcze jedno,przed chwilą przyniosłem ok.20 kg fasolki szparagowej.

Jak ją zakonserwować na zimę?

Muszę powiedzieć że ja kiedyś dość sporo przygotowywałem fasolki na zimę i obie metody czyli mrożenie i zamykanie w słonej wodzie znam . Wszystko zależy co chcesz z tą fasolką zimą robić : czy na kwaśno ,czy z masełkiem i bułką tartą czy do zupki itp. Jedno jest pewne że mnie osobiście lepiej smakowała zaprawiona w słoju w słonej wodzie . Ja bym spróbował oby dwie metody po trochu bo gusta mamy różne . Zgadzam się jednak z ty stwierdzeniem że żadna metoda konserwacji na zimę nie zastąpi świeżej fasolki

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38047
Udostępnij na innych stronach

...przed chwilą przyniosłem ok.20 kg fasolki szparagowej.

Jak ją zakonserwować na zimę?...

Luknij tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1201

 

pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38070
Udostępnij na innych stronach

Chudziak, co Ty na to? balkon, 8 piętro, skrzynki balkonowe i coś takiego!

 

dodałem pudełko zapałek dla porównania wielkości moich pomidorków.

 

 

I tak wyhodowałem pomidorowe bonzai!!!

(Taki jestem dobry :) )

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38085
Udostępnij na innych stronach

Papciu, widzę, że reklamujesz Biedronkę. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38088
Udostępnij na innych stronach

Maxell, nie miałem pod ręką innych zapałek, a one są naprawdę takie miniaturki i co ciekawe ja ich nie SADZIŁEM! skąd się wzięły? nie mamy pojęcia z Danusią.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38095
Udostępnij na innych stronach

Najprawdopodobniej gołębie, albo jakieś inne ptaki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38096
Udostępnij na innych stronach

Nasiona musiały być w ziemi ogrodniczej.Ja już też miałam takie balkonowe pomidorki.Były bardzo smaczne ale ciut większe. :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38097
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, ziemia ogrodnicza jest poddawana sterylizacji, z zasady za pomoca pary. Powoduje to, że wszystkie mikroorganizmy w niej "zamieszkujące" padają, a nasiona nie nadają się do rozmnażania (przegrzanie). Przykład: nasion roślin hodowlanych nie wolno suszyć w suszarniach.

W tym co piszesz Tomuś, coś jest (może także nasionka pomidorów???). :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38099
Udostępnij na innych stronach

Chudziak, co Ty na to? balkon, 8 piętro, skrzynki balkonowe i coś takiego!

Jestem pod wrażeniem Papciu twojej hodowli balkonowej a nasiona może były w doniczkach z kwiatkami bo widzę ,że też rosną lub przychylam się do wersji Tomusia :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38106
Udostępnij na innych stronach

Sami się zastanawiamy jak te pomidorki dostały się do skrzynki. Zmieniliśmy ziemię i posadziliśmy pelargonie takie z Castoramy w pakietku - chyba było ich 8 sztuk i w jednej skrzynce pelargonie zmarniały jak pomidorki zaczęły wyrastać. Danuś chciała powyrywać, ale powiedziałem by zobaczyć co z tego wyrośnie - a tu masz. Małgoś ja do Twojej teorii skłaniam się. Są smaczne, ale czemu takie małe? zostawię na nasionka i na wiosnę zasadzę jeszcze raz. Miałem już komisję sąsiadów! i to wytrawnych ogrodników, różnie mówią, ale nadziwić się nie mogą - bo takie miniaturki. A ja jestem dumny!!! bo jestem ”fachowcem” niech tak myślą!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38119
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.