Wnuczek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Jeśli masz gdzie to radzę zamrozić. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 I jeszcze jedno,przed chwilą przyniosłem ok.20 kg fasolki szparagowej. Jak ją zakonserwować na zimę? Pozdrawiam Może na tej stronie coś znajdziesz. http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=szparagowa&szukaj=Szukaj pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Ba,ale jak?Blanszować? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Gonzo,i stała się jasność.Wielkie dzięki :lol: :lol: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Widzę, że pod tym przepisem pytanie zadaje Gabi - to pewnie robiła fasolkę i ma doświadczenie.http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis24761.html Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Jeszcze raz dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Jeśli masz gdzie to radzę zamrozić.Moje wszystkie próby mrożenia fasolki były nieudane.Próbowałam mrozic i surową i blanszowaną.Zawsze po ugotowaniu takiej fasolki była ona łykowata :devil: pomimo ,że oczywiście wybierałam do mrozenia młodziutką .Może zwykła zamrażarka za wolno mrozi i jest duża utrata wody z fasolki .Robiłam też pasteryzowaną w słoikach tzn zagotowywałam przez chwilę czyli właściwie blanszowałam w osolonej i ocukrzonej wodzie potem wkładałam do słoików ,zalewałam tą woda w której gotowałam, zakręcałam i pasteryzowałam dwukrotnie. Potem często robiłam na zimno z sosem czosnkowo-majonezowym.Ten sposób był lepszy ale i tak nie ma to jak świeża. Poza tym moi synowie nie przepadają za fasolką :sad: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Gonzo napisał/a: Jeśli masz gdzie to radzę zamrozić. Chudziaczku to nie gonzo pisał :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Sorry Gonzo ale ja kliknęłam "cytuj selektywnie" i nie wiem czemu tak sie zrobiło ,że to co napisał Wnuczek wyskoczyło ,że to Ty. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Dzięki za następną podpowiedż.Jak mi wyjdzie to napiszę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Widzę, że pod tym przepisem pytanie zadaje Gabi - to pewnie robiła fasolkę i ma doświadczenie.Gonzo cześć ! To nie ja. Raczej nie pomogę w temacie, bo ja tylko mrożę fasolkę i do tego małą jej ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam.Zwracam honor a już myślałem, że trafiłem - nicki podobne :wink: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam I jeszcze jedno,przed chwilą przyniosłem ok.20 kg fasolki szparagowej. Jak ją zakonserwować na zimę? Muszę powiedzieć że ja kiedyś dość sporo przygotowywałem fasolki na zimę i obie metody czyli mrożenie i zamykanie w słonej wodzie znam . Wszystko zależy co chcesz z tą fasolką zimą robić : czy na kwaśno ,czy z masełkiem i bułką tartą czy do zupki itp. Jedno jest pewne że mnie osobiście lepiej smakowała zaprawiona w słoju w słonej wodzie . Ja bym spróbował oby dwie metody po trochu bo gusta mamy różne . Zgadzam się jednak z ty stwierdzeniem że żadna metoda konserwacji na zimę nie zastąpi świeżej fasolki Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 ...przed chwilą przyniosłem ok.20 kg fasolki szparagowej. Jak ją zakonserwować na zimę?... Luknij tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1201 pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Chudziak, co Ty na to? balkon, 8 piętro, skrzynki balkonowe i coś takiego! dodałem pudełko zapałek dla porównania wielkości moich pomidorków. I tak wyhodowałem pomidorowe bonzai!!! (Taki jestem dobry ) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Papciu, widzę, że reklamujesz Biedronkę. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 I są to pomidory bez metali ciężkich bo na 8 piętro cięzko im dotrzeć /tym metalom/ :grin: :grin: :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Maxell, nie miałem pod ręką innych zapałek, a one są naprawdę takie miniaturki i co ciekawe ja ich nie SADZIŁEM! skąd się wzięły? nie mamy pojęcia z Danusią. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Najprawdopodobniej gołębie, albo jakieś inne ptaki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Nasiona musiały być w ziemi ogrodniczej.Ja już też miałam takie balkonowe pomidorki.Były bardzo smaczne ale ciut większe. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Albo komuś /moze na wyższych piętrach/ zaszkodziła skórka z pomidorów :wink: :grin: :grin: :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Małgoś, ziemia ogrodnicza jest poddawana sterylizacji, z zasady za pomoca pary. Powoduje to, że wszystkie mikroorganizmy w niej "zamieszkujące" padają, a nasiona nie nadają się do rozmnażania (przegrzanie). Przykład: nasion roślin hodowlanych nie wolno suszyć w suszarniach.W tym co piszesz Tomuś, coś jest (może także nasionka pomidorów???). :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 No,różnie z tą sterylizacją bywa. :lol: :lol: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Chudziak, co Ty na to? balkon, 8 piętro, skrzynki balkonowe i coś takiego!Jestem pod wrażeniem Papciu twojej hodowli balkonowej a nasiona może były w doniczkach z kwiatkami bo widzę ,że też rosną lub przychylam się do wersji Tomusia :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Sami się zastanawiamy jak te pomidorki dostały się do skrzynki. Zmieniliśmy ziemię i posadziliśmy pelargonie takie z Castoramy w pakietku - chyba było ich 8 sztuk i w jednej skrzynce pelargonie zmarniały jak pomidorki zaczęły wyrastać. Danuś chciała powyrywać, ale powiedziałem by zobaczyć co z tego wyrośnie - a tu masz. Małgoś ja do Twojej teorii skłaniam się. Są smaczne, ale czemu takie małe? zostawię na nasionka i na wiosnę zasadzę jeszcze raz. Miałem już komisję sąsiadów! i to wytrawnych ogrodników, różnie mówią, ale nadziwić się nie mogą - bo takie miniaturki. A ja jestem dumny!!! bo jestem ”fachowcem” niech tak myślą! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/2/#findComment-38119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.