Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem opiszę kolejną potrawę.

Robocza nazwa – schab cebulowy.

 

Robi się to na grilu (ale trzeba mieć napęd !) lub w wędzarni w której można osiągnąć około 160 stopni.

 

Zaczynamy od schabu około 30 - 40 cm długości, pozbawiamy go kości, tłuszczu i błon.

 

Rozcinamy go spiralnie – tak jakby ktoś próbował rozciąć makowiec, tak żeby znów był płaski – żeby wyglądał tak jak przed zwinięciem.

 

Powstaje kwadrat lub prostokąt o grubości około 1 do 1,5 cm, który delikatnie wałkujemy wałkiem, lub rozbijamy go dłoniom – nie tłuczkiem.

 

Teraz potrzebujemy dużo pociętej w księżyce cebuli.

 

Prototyp tej potrawy zawiera tylko posolony i delikatnie popieprzony schab + tylko posoloną i delikatnie pokropioną oliwą pociętą cebulę.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby ktoś zmodyfikował „farsz i wsadził tam to na co ma ochotę.

 

Rozkładamy dużą ilość cebuli na schabie i zwijamy go dokładnie, cebula powinna być wypełnieniem w środku a nie rozłożona na całej powierzchni schabu.

Dokładnie zwijamy końce składamy do środka i zawiązujemy tak jak szynkę do wędzarni.

 

Całość można upiec na grilu, jednak jak ktoś nie ma napędu to lepiej niech nie prubuje tego robić, można też upiec w wędzarni.

Jeżeli pieczemy to na grilu to wysokość należy tak dobrać –

Za nisko lepiej się piecze, ale można przepalić przędze, za wysoko gorzej się piecze lub wcale, ale za to przędza się nie przepali.

 

Potrawa wyśmienita, 50 cm schabu starczyło na 4 osoby na wieczór.

:lol: :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1686-schasb-cebulowy/
Udostępnij na innych stronach

Toshiba

 

Robiłem podobny schab tylko że nadziewany podpieczonymi wcześniej kurkami z cebulą.

Piekłem w rądlu w piekarniku.

Na grillu można go zrobić ale trzeba najpierw grillować w folii aluminiowej a potem tylko dopiec.

Również wszystkim bardzo go polecam.

Pychota.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1686-schasb-cebulowy/#findComment-37634
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.