TOSHIBA Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Lipca 2008 Tak jak pisałem opiszę kolejną potrawę.Robocza nazwa – schab cebulowy. Robi się to na grilu (ale trzeba mieć napęd !) lub w wędzarni w której można osiągnąć około 160 stopni. Zaczynamy od schabu około 30 - 40 cm długości, pozbawiamy go kości, tłuszczu i błon. Rozcinamy go spiralnie – tak jakby ktoś próbował rozciąć makowiec, tak żeby znów był płaski – żeby wyglądał tak jak przed zwinięciem. Powstaje kwadrat lub prostokąt o grubości około 1 do 1,5 cm, który delikatnie wałkujemy wałkiem, lub rozbijamy go dłoniom – nie tłuczkiem. Teraz potrzebujemy dużo pociętej w księżyce cebuli. Prototyp tej potrawy zawiera tylko posolony i delikatnie popieprzony schab + tylko posoloną i delikatnie pokropioną oliwą pociętą cebulę. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby ktoś zmodyfikował „farsz i wsadził tam to na co ma ochotę. Rozkładamy dużą ilość cebuli na schabie i zwijamy go dokładnie, cebula powinna być wypełnieniem w środku a nie rozłożona na całej powierzchni schabu.Dokładnie zwijamy końce składamy do środka i zawiązujemy tak jak szynkę do wędzarni. Całość można upiec na grilu, jednak jak ktoś nie ma napędu to lepiej niech nie prubuje tego robić, można też upiec w wędzarni.Jeżeli pieczemy to na grilu to wysokość należy tak dobrać – Za nisko lepiej się piecze, ale można przepalić przędze, za wysoko gorzej się piecze lub wcale, ale za to przędza się nie przepali. Potrawa wyśmienita, 50 cm schabu starczyło na 4 osoby na wieczór. :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1686-schasb-cebulowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Lipca 2008 Toshiba Robiłem podobny schab tylko że nadziewany podpieczonymi wcześniej kurkami z cebulą.Piekłem w rądlu w piekarniku.Na grillu można go zrobić ale trzeba najpierw grillować w folii aluminiowej a potem tylko dopiec.Również wszystkim bardzo go polecam.Pychota. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1686-schasb-cebulowy/#findComment-37634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.