Skocz do zawartości

Jelita / osłonki - charakterystyka


soliera

Rekomendowane odpowiedzi

Nie trafiłem na forum, na podobny temat.

Znajdę gdzieś charakterystykę poszczególnych rodzajów jelit/osłonek na wędliny?

Które osłonki/jelita nadają się najlepiej do konkretnych rodzajów wędlin?

 

Ja robię wędliny typu kiełbasa szynkowa w osłonkach białkowych; D55.

Wędzenie 50-65C przez 3-4h, później parzenie do 70C wewnątrz batonu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znajdę gdzieś charakterystykę poszczególnych rodzajów jelit/osłonek na wędliny? Które osłonki/jelita nadają się najlepiej do konkretnych rodzajów wędlin?
Opisane  https://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/623-przydatnosc-uzytkowa-poszczegolnych-rodzajow-jelit  jest ogólne zastosowanie jelit na poszczególne rodzaje wyrobów, co nie przesądza zastosowania innego np. kiełbasa szlachty w kątnicy wieprzowej.   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kielbasa-szlachty/

Zastosowanie osłonek sztucznych determinuje; budowa, rodzaj materiału i jego właściwości fizykochemiczne itd.

https://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/729-troche-o-oslonkach-sztucznych-tabele 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.