soliera Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Nie trafiłem na forum, na podobny temat.Znajdę gdzieś charakterystykę poszczególnych rodzajów jelit/osłonek na wędliny?Które osłonki/jelita nadają się najlepiej do konkretnych rodzajów wędlin? Ja robię wędliny typu kiełbasa szynkowa w osłonkach białkowych; D55.Wędzenie 50-65C przez 3-4h, później parzenie do 70C wewnątrz batonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Znajdę gdzieś charakterystykę poszczególnych rodzajów jelit/osłonek na wędliny? Które osłonki/jelita nadają się najlepiej do konkretnych rodzajów wędlin? Opisane https://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/623-przydatnosc-uzytkowa-poszczegolnych-rodzajow-jelit jest ogólne zastosowanie jelit na poszczególne rodzaje wyrobów, co nie przesądza zastosowania innego np. kiełbasa szlachty w kątnicy wieprzowej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kielbasa-szlachty/ Zastosowanie osłonek sztucznych determinuje; budowa, rodzaj materiału i jego właściwości fizykochemiczne itd.https://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/729-troche-o-oslonkach-sztucznych-tabele Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2020 To zanim się wczytam w podlinkowane wątki, zapytam wprost, czy osłonkę białkową mogę zastosować do kiełbasy długo wędzonej i potem suszonej przez minimum 30 dni?Ten przepis mnie mocno korci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lutego 2020 @Bagno, wielkie dzięki za pomoc!Na moim etapie zaawansowania ta wiedza w zupełności wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.