andrzej1909 Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Marca 2006 Witam,Mam wędzarnię murowaną z cegieł (dość duża) i termometr mierzący temperaturę w połowie jej wysokości. Temperatury pokazywane przez termometr były zgodne z zalecanymi w przepisach. Problem polega na tym, że wędząc kiełbaskę o długości ok. 50 cm jej dolne końce są niedowędzone a w przypadku pieczenia dolna część kiełbasy jest niedopieczona. Górna część jest w porządku. Może ktoś z kolegów mi podpowie jak uzyskać jednakową temperaturę na całej wysokości wędzarni. Nadmieniam, że wędziłem w czasie mrozu i może przyczyną był problem z rozgrzaniem wędzarni, a może było coś nie tak z ciągiem? Cytuj pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Marca 2006 Witaj Co prawda w sprawach wędzenia nie mam jeszcze wielkiego doswiadczenia to jednak wydaje mi się że właśnie dolne części kiełbas są narażone na większą temperaturę.Dziwne więc że u ciebie jest odwrotnie.Czy wylot dymu do komory wędzarniczej jest usytuowany na jej dole ? i gdzie masz wylot ? napisz coś więcej. Z drugiej strony dobrze wygrzana wędzarnia zbudowana z cegły gwarantuje utrzymanie ciepła i mróz nie powinien mieć tu wielkiego wpływu, no chyba że duży mróz ale ostanio takich nie było. Mirosław Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Marca 2006 andrzej1909 :P Moim zdanim z mojego doświadczeni sądze , że nie da się uzyskać jednakowej tem. w całej wędzarni.Wynika to ze świętej zasady fizyki - grawitacji, iż powietrze o wyższej tem. jest lżejsze i zbiera się w górnej części wędzarni a chłodniejsze w dolnej coś jak w centralnym ogrzewaniu -kaloryfery sa u góry cieplejsze niż u dołu i niema na to rady ,chyba ,żeby zastosować wymuszoną cyrkulacje powietrza.Proponuje Ci krótsze kółka kiełbasy ,ja robie takie do 30 cm.Można też ich obracać w połowi wędzenia na kołku dolną część do góry a góra na dół. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca 2006 Wszedłem na moment, a tu ciekawa dyskusja. Już kiedyś na ten temat bardzo duzo dyskutowaliśmy. Robi sie takie podwieszane, ażurowe przegrody - dwie - z otworami, które ustawia się w górnej części wędzarni tak, by otwory ustawione były naprzemienie. ma to za zadanie zagęścić dym w wędzarni i spowodować bardziej równomierne rozłożenie jego gęstości jak i temperatur w urzadzeniu. Nie wiem jaką masz wedzarnię, ale pomyśl, może na otwór wlotowy dymu do wedzrni załozyć siatkę z grubym żwirem. Regulacja grubościa warstwy. A przede wszystkim chyba musisz zaizolować swoją maszynerię, nie zapominając o kominie, jesli takowy masz.Jak napiszesz więcej to bedziemy "radzić".Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Marca 2006 Maxell :P Witaj! No z tym ażurem w suszarni to dla mnie coś nowego , no i ta siatka z żwirem. To może być rozwiązanie .Czy na strnie w temacie wędzarni jest coś więcej na ten temat?A tak przy okazji czy dostałeś ode mnie prywatną wiadomość na temat uboju ? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1909 Opublikowano 15 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Marca 2006 Dziękuję kolegom za rady. Wlot dymu do komory mam na dole, a nad wlotem umieściłem siatkę drucianą o oczkach ok. 2 cm. Spróbuję jeszcze ocieplić całą wędzarnię i lepiej ją rozgrzać przed następnym wędzeniem. Cytuj pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Witam.Sporo ostatnio mówiło sie o kiepskich rozkładach temperatur w wędzarniach, kwaśnych wędzonkach, wilgoci itp.Wczoraj rozmawiałem z Jackiem Wosiem - Ligawą. Jego praktyka w długoletnim obcowaniu z wedzarniami doprowadziła go do nastepujących wniosków, które zreszta u siebie z powodzeniem stosuje.Otóż prosił bym przekazał (mam nadzieję, iż sam sie wkrótce obszerniej w temacie wypowie) że on między dwiema metalowymi ściankami wedzarni ma włókninę szklaną (chyba dobrze zapamietałem ), która ma super własciwości nagrzewające. Najpierw wędzarnia jest rozgrzewana wewnatrz palnikiem gazowym dość długo, a dopiero potem przeprowadzane wędzenie juz w trybie uzaleznionym od receptury. Od momentu wdrozenia tego usprawnienia, znikł problem wystepowania wilgoci na wedlinach i ich kwaśnego smaku.Mam nadzieję, że obszerniej w temacie wypowie sie sam autor pomysłu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-1217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Faktycznie można włożyć jako izolację płyty z włókna mineralnego takie jakie stosuje się do izolacji przewodów kominowych w domach.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-1218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Witam Należy zwrócić na jeszcze jedną rzecz uwagę Nie wiem jak to się nazywa od strony fizyki ale jak się wklada chłodne szynki lub kiełbasy do rozgrzanej wędzarni zawsze na wędlinach pojawi się rosa .Tym większa im większa różnica temperatury. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-1219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Dlatego do znudzenia piszemy, iz pierwszym etapem wedzenia jest osuszanie produktów gorącym powietrzem, możliwie bez udziału dymu (otwarte szybry i pełny "ciąg") Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-1220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Maxell Myslę że tak długo będziesz pisał o wygrzaniu wędzarni i o osuszaniu jak długo będą nowi zadymiacze. Każdy musi przez to przejść . Według mnie znacznie łatwiej jest zrobić białą kiełbasę niż w miarę dobrze uwędzić. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-1221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Po to są stawiane przed nami wyzwania żeby je zdobywać a im trudniejsze zadanie, tym większa radość z jego wykonania. Obyśmy mieli przed sobą zawsze ciekawe wyzwania i możliwość ich spełniania. Tego sobie i wam życzę. :grin: Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-1226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Należy zwrócić na jeszcze jedną rzecz uwagę Nie wiem jak to się nazywa od strony fizyki ale jak się wklada chłodne szynki lub kiełbasy do rozgrzanej wędzarni zawsze na wędlinach pojawi się rosa .Tym większa im większa różnica temperatury. Rosa pojawi się także, gdy nagle zwiększymy temperaturę dymu. Gdy niechcący dopuścimy do wygaśnięcia ognia, zajęci np. degustacją browarku, może się zdarzyć, że wędzarnia i wędzonki zdążą przestygnąć. W momencie gdy ponownie rozpalimy ogień i od razu puścimy taki gorący dym, to skropli się na zimnych wędzonkach i znowu mamy kwas. Trzeba ciągle nadzorować wędzarnię. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-1228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józek Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Dziękuję wszystkim którzy włączyli się w ten temat który kilka dni temu bez przyjemności podniosłem, ale widzę, że nie byłem w tym przykrym doświadczeniu pierwszy i pewnie nie będę ostatni. Widzę, że sprawa nie jest całkiem trywialna, ten "kwaśny przysznic" można sobie załatwić bardzo łatwo i to kilkoma sposobami, dlatego uważam, że warto było. Mamy już wskazówki dotyczące: materiału użytego do budowy, izolacji, wilgotności terenu, wilgotności drewna, wygrzewania wędzarni, podsuszania, a właściwie podgrzewania wędzonek na starcie, ciągu, szybkości zmian temperatury podczas wędzenia, gęstości dymu... Lista jest ciągle otwarta, ktokolwiek jeszcze coś chciałby dorzucić, niech nie pęka.... Znajomość naszych słabości jest naszą siłą. Wszystkie te rady i sugestie bardzo uważnie analizuję i układa się to w logiczną całość. Mam nadzieję, że tym razem wspólnymi siłami tak dokładnie i wszechstronnie to rozwałkujemy, że każdy następny nawet całkiem początkujący zadymiacz po uważnym przestudiowaniu tego tematu nie zazna kwaśnego smaku porażki. Poniżej dla porządku i do kompletu wkleiłem początkowe teksty jakie na ten temat były na Oliwce. Pozdrawiam. Józek 18 kwietnia Dziadku, cieszę się że podejmujesz temat "teoria i praktyka wędzenia". W szczególności czekam na dwa wątki: wędzenie zimne klasyczne oraz jak uniknąć kondensacji kwasu octowego. Ten drugi temat był tematem dyskusji na stronce, przestudiowałem go, było OK ale ostatnio znów czegoś brakło i kicha... Oczywiście nie ponaglam, chciałem tylko wzmocnić Twoje postanowienie, żebyś swoje bogate doświadczenie wyłożył nam właśnie tak, na chłopski rozum. Dziadek 19 kwietnia JÓZEK –co do wędzenia dymem zimnym to nie jest moja domena nie mam cierpliwości po prostu przy wędzeniu tak długim podejrzewam by nic nie zostało w wędzarni, Co do wytwarzania się aldechidów kwasu octowego spróbuj wędzić drewnem w miarę suchym by dym nie był zbyt wilgotny ograniczając odpowiednio dostęp powietrza do paleniska - bo powodem może być zbyt wilgotny dym . Pozdrawiam Józek 20 kwietnia Dziadek - dzięki za odpowiedź. Ja ćwiczę swoją cierpliwość na różne sposoby, a czekanie na smakowity efekt motywuje mnie bardzo i w tym ćwiczeniu pomaga. Poprzednio co prawda nie 14 dni, a tylko 5 dni, ale wytrzymałem, zresztą dla małych elementów jak polędwiczki i schab zgodnie z sugestiami jakie znalazłem na form było wystarczająco. Cierpliwość i pilnowanie 22 stopni C zostało nagrodzone. No to teraz zachęcony sukcesem powtórzyłem tamten cykl, badałem codziennie postępy i nie było kwaśne. Ponieważ kolor po tych 5 dniach był dość słaby, a poza tym były w zestawie również większe sztuki przeznaczone od początku do parzenia, to wykombinowałem, że zrobię końcówkę w ciepłym dymie, żeby wszystkim sztukom dodac koloru, a tym do parzenia dodatkowo zrobić skórkę białkową żeby im pomóc w zachowaniu soczystości. Więc ostatniego dnia z marszu przy temperaturze 22 stopnie i rzadkim dymie po prostu dodałem powietrza do paleniska i drewno zamiast się prażyć na węglach przy niedoborze tlenu, teraz zaczęło się palić płomieniem. Po około 40 minutach takiego podgrzewania w bardzo rzadkim dymie do około 35 stopni zamknąłem szyber zimnego powietrza dodawanego do spalin przed komorą, dym zgęstniał i temperatura w ciągu następnej pól godziny doszła do 45 stopni. Po następnych 3 godzinach utrzymywania 35-45 stopni wygasiłem ogień, otworzyłem komorę i stwierdziłem, że wędzonki i siatki zrobiły się wilgotne, z niektórych aż nakapało wody na posadzkę, a oczywiste w tej sytuacji skojarzenie z kwasem potwierdziło się niestety. Szybkie płukanie złagodziło sprawę, ale dla mnie problem jest dla przyszłości, dlatego o tym mówię. Wędzarnia murowana, w piwnicy, podłączona rurą do komina. Drewno bukowe, korowane, suszone 3 lata pod dachem. Jeśli moje obserwacje byly wiarygodne, to stało się to podczas tego feralnego przejścia na wyższą temperaturę, a to znaczy, że wilgoć zawarta w dymie kondensowała się na najzimniejszych elementach, czyli na wędzonkach, które nie nadążały za wzrostem temperatury w komorze i do końca zostały mokre. Taki ja wyprowadziłem z tego zdarzenia wniosek/hipotezę, nie ujawniałem się z nim, bo czekałęm na egzekucję eksperta. Teraz proszę o weryfikację i ewentualnie inne wskazówki jakie pomogą mnie i innym uniknąć podobnych wpadek. Czy są jakieś sposoby żeby na bieżąco mierzyć/kontrolowac wilgotność w komorze? Przypuszczam, że każdy normalny pokojowy wilgotnościomierz zostanie zjedzony i zaklejony prze składniki dymu. Może praktycy mają jakieś sposoby? W zaleceniach pisze, że wilgotność w komorze ma być "75-90%", przy czym obawa jest, że będzie zbyt niska i wędzonki nadmiernie wyschną. Seminole w Ameryce naczynia z wodą do komory każe stawiać żeby parowały, CO2 wiesza szmaciane kieszenie z wodą, a u mnie na odwrót: one mimo suchego drewna mają za wilgotno i dostają reumatyzmu albo innych zakwasów. Bądź mądry i pisz wiersze. U mnie oczywiście musiało być okresowo 100% i kondensacja, ale skąd miałem to w czasie dymienia wiedzieć??? Bez tego pomiaru albo jakiegoś innego cwanego sposobu cała ta teoria z procentami nadaje się do... książek. A jeść mięsko i ryby pięknie uwędzone na zimno się chce... Nie spoczniemy aż dojdziemy. Pozdrawiam. Maxell 20 kwietnia Witam. Często zrzucamy wine na korę, choc powiem Wam, iz tylko drewno brzozowe wymaga okorowania z uwagi na substancje zawarte w jego korze. Inne drewna nie musza byc korowane. Wazne jest, by drewno było suche (dotyczy także kory) i zdrowe (zero próchnicy itp.). Rozkład temperatur w wędzarni musi być równomierny. Najczęściej dochodzi do takiej sytuacji, że trzon wedzarni jest dobrze wygrzany i izolowany, ząś komin nie. Na skutek różnicy temeratur w górnej części wędzarni powstaje własnie na powierzchni wedzonek wilgoć i ewentualnie kwas octowy. Warto sobie zerknąc na arta na stronce odnośnie punktu rosy - jest chyba w dziale wszystko o mięsie. Radzę, zwrócic także uwagę na wilgotnośc gruntu. Ze zdjęc widzę, że sporo wędzarenek jest urządzeniami prowizorycznymi (nie umniejszam absolutnie ich przydatności) zmontowanymi w ostatniej chwili. Grunt jest bardzo nasiąkniety wodą. Podczas wygrzewania i procesu wedzenia, duzo ciepła pochłania ogrzanie gruntu, a tym samym odparowywanie wody. I choć wydaje się, że wedzarnia wewnatrz jest wygrzana, to podczas podniesienia temperatury, na skutek parowania wilgoci z ziemi, przedostaje sie ona do naszego urządzenia i osiada na wędzonkach. Prosze zwrócic na to uwagę. Być może przyczyna tkwi właśnie tutaj. Mam na myśli zarówno całą długość kanału dymowego, jesli jest tylko wykopanym w ziemi, przykrytym rowkiem, oraz wnetrza wedzarni, jesli postawiona jest nad ziemią. Bagno, 20 kwietnia Jeśli chodzi o wędzenie, to przyczyn może być wiele i co najgorsze dla każdej wędzarni - inne, w tym przypadku każdy musi doszukać się własnych. W przypadku Józka chyba zaszkodziło wilgotne powietrze lub należało wyjąc wędzonki z komina i podgrzać odpowiednio do wyższej temp. nawet do 80C, póżniej dopiero umieścić wędzonki w kominie i wędzić w ciepłym dymie.Pisał o tym Chef Paul (Pozdrawiam kolegę) z okazji wędzenia szynki z dzika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-1233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubas Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Października 2019 Chcialem zapytac termometr pokazuje 60 stopni w wedzarni ale gdy przyloze reke do komina to nie wydaje mi sie by ten dym tyle mial czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-643351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Października 2019 A jaki masz termometr i gdzie umieszczony.Najlepiej jak byś pokazał fotkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/169-rozk%C5%82ad-temperatur-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzarni/#findComment-643352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi