zefciu Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lutego 2020 Pod koniec października kupiłem podpuszczkę mikrobiologiczną marki Browin. Zrobiłem kilka serów – za każdym razem ser całkiem dobrze wychodził. Robił się ładny skrzep, pozyskiwałem dużo kazeiny, a serwatka była prawie przezroczysta. Wyszło nawet jak próbowałem przygotowywać go bez odkwaszania mleka. Potem miałem trochę przerwy. Podpuszczka stała w lodówce w zakręconej buteleczce. Przedwczoraj – 18 lutego postanowiłem znowu zrobić ser. Odkwasiłem 5 l mleka do poziomu „prawie 7”, podgrzałem do 33℃, dodałem łyżeczkę podpuszczki. Nawet po dwóch godzinach nie zrobił się porządny skrzep. Zostawiłem wszystko na noc. Rano zebrałem trochę sera, ale znacznie mniej, niż zwykle i serwatka była dalej „mleczna”. Postanowiłem zrobić drugą próbę z ok. 1 l mleka. Nie odkwasiłem go tak mocno i podgrzałem do 39℃ – bliżej tego, co było podane w przepisie. Tym razem po godzinie zrobił się skrzep. Miękki, ale dał się pociąć. Po odczekaniu 20 min. próbowałem odcisnąć ser – całość przeciekła przez gazę. W obu przypadkach używałem tego samego mleka (pasteryzowane z Lidla) Moje pytanie: czy moja podpuszczka straciła już właściwości? Czy może jest jakiś inny powód, dla którego ser nie wychodzi? Nie chcę marnować więcej mleka. Jeśli więc podpuszczka w tym czasie miała „prawo” się popsuć – kupię nową. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16935-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-podpuszczki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2020 Wszystko ma prawo się popsuć. Od podpuszczki po mleko.Gdzieś tu na forum masz opisane jak wykonać poprawnie próbę podpuszczki. Ale zanim cokolwiek zaczniesz, to poczytaj sobie też o produkcji sera. Np. podpuszczki nie dajemy na łyżki tylko krople. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16935-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-podpuszczki/#findComment-657605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lutego 2020 Odkwasiłem 5 l mleka do poziomu „prawie 7” Czy możesz opisać bardziej szczegółowo? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16935-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-podpuszczki/#findComment-657670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Lutego 2020 Gdzieś tu na forum masz opisane jak wykonać poprawnie próbę podpuszczki. Tu opis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2952-pr%C3%B3ba-podpuszczki/ Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16935-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-podpuszczki/#findComment-657695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2020 Moja podpuszcza już 5 lat leży w lodówce. Ostatnio też miałem problem - nie zrobił się skrzep. Dostałem mleko od krowy, która ocieliła się 1 lub 2 dni wcześniej.Za kolejne dwa dni znowu dostałem mleko od tej samej krowy, ta sama podpuszczka i wszystko poszło zgodnie z planem, ser wyszedł taki jak powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16935-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-podpuszczki/#findComment-657727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zefciu Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2020 Gdzieś tu na forum masz opisane jak wykonać poprawnie próbę podpuszczki.Dzięki. Testowanie na 100 ml ma sens. Ale zanim cokolwiek zaczniesz, to poczytaj sobie też o produkcji sera. Np. podpuszczki nie dajemy na łyżki tylko krople. Rzeczywiście – powinienem się lepiej wyposażyć i skołować jakąś pipetę. Mały wydatek, a się zwróci w postaci niezmarnowanego mleka. Czy możesz opisać bardziej szczegółowo?Mierzę papierkiem uniwersalnym, więc „na oko” – kolor był prawie taki jak wzorca pH=7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16935-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-podpuszczki/#findComment-657739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) Rzeczywiście – powinienem się lepiej wyposażyć i skołować jakąś pipetę. Mały wydatek, a się zwróci w postaci niezmarnowanego mleka.Zefciu w aptece kupisz za grosze.Dodatkowo rozpuszczasz tą podpuszczkę w wodzie przed dodaniem do mleka. Poczytaj na spokojnie zanim stracisz motywację do serów. A to naprawdę fajna zabawa. Tutaj możesz poczytać o moich początkach ( w sumie nadal jestem raczkujący )https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/Warto zacząć od literatury : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16150-j-licznerski-serowarstwo/Zaraz będzie weekend więc można odpocząć przy książce Edytowane 21 Lutego 2020 przez chudziak Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16935-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-podpuszczki/#findComment-657761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zefciu Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2020 No cóż – szczęście początkującego uratowało mnie przed stratą motywacji. Pierwsze sery wyszły naprawdę dobre.Moim błędem było to, że od początku rzuciłem się na przepisy (jeszcze w języku, który nie do końca rozumiem) zamiast przestudiować sobie podstawy sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16935-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-podpuszczki/#findComment-657765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lutego 2020 Dasz radę i jeszcze nie zauważysz kiedy Cię wciągnie Przyłóż się do podstaw, bo sery naprawdę mało wybaczają i głupi błąd potrafi zepsuć całą produkcję. Ale jak zaskoczysz co i jak to zobaczysz jak relaksują. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16935-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-podpuszczki/#findComment-657770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.