Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Krupnioki śląskie

 

Składniki:

- Skórki wp i mięso z głów wp 1 kg (ok 1.2 kg świeżych)

- Wątroba wp 20 dag

- Okrawki z mięsa 20 dag

- Podgardle wp 20 dag

- Płuca wp 70 dag

- Skwarki ze słoniny świeżej 25 dag

- Krew wp 1 kg (suszonej 20 dag rozpuścić w 1 l zimnej wody)

- Kasza gryczana biała (nie palona) 70 dag

- Tłuszcz z gotowania głów i kości 40 dag

- Cebula 10 dag

 

Przyprawy i materiały pomocnicze:

- Ziele angielskie mielone 4-5 sztuk

- Sól,

- pieprz naturalny mielony,

- majeranek,

- jelita wp cienkie

 

Wykonanie:

Mięso z głów, okrawki, podgardle, płuca i skórki po dokładnym oczyszczeniu i umyciu ugotować w lekko osolonej wodzie. Obraną cebulę wraz ze skwarkami rozmoczonymi nieco w wywarze z mięsa i skór oraz surową wątrobę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Kasze przebrać. Wywar z mięsa, okrawków i płuc, przecedzić. Na jego części ugotować kasze na sypko. Odcedzone z wywaru po wystudzeniu składniki zemleć w maszynce i połączyć ze zmielonymi skrawkami, wątrobą i cebulą. Do zmielonej masy dodać napęczniałą kasze, przyprawy, krew i tłuszcz z wywaru, całość dokładnie wymieszać i odsmakować. Masa powinna być mocno pikantna. Jelita napełnić nie zbyt ściśle, przygotowana masą. Końcówki jelit można zakańczać zawiązując przędzą bawełnianą lu zaflokować. Krupnioki włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu tak, aby wywar lekko mrugał. Gotować ok. 25 min (dop. Papla: Z uwagi na różną wytrzymałość obecnie dostępnych jelit proponuję kontrolować czas parzenia i dostosować go do temperatury wewnątrz batonu, około 71°C). Po ugotowaniu i wystudzeniu krupnioki można spożywać na zimno, smażone bez flaka lub grzane w wodzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Najlepsza kasza to ta we woreczkach bardzo proste rozwiazanie :grin: nigdy sie nieprzypali

Podam moze przepisik na tzw.po slasku krupniok (kaszanka)

 

Krupnioki śląskie (przy uboju)

 

Składniki:

1/2 głowizny

0,8 l krwi

0,8 kg słoniny

2 kg kaszy jęczmiennej

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

 

Przyprawy:

sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie mielone, liść laurowy.

 

Wykonanie:

Głowiznę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli do smaku. Do wywaru z głowizny wrzucamy kaszę jęczmienna w woreczkach i dolewamy wody tak aby kasza była całkowicie zanurzona i lekko gotujemy. Zanim kasza dojdzie czas ten wykorzystujemy na mielenie słoniny i obranie głowizny. Słoninę przetapiamy pod koniec dodając posiekana cebulę a następnie czosnek, wszystko odstawiamy żeby przestygło. Po około 45 -50 min kasza na pewno będzie dobra, więc osaczamy lekko, rozcinamy woreczki i wsypujemy do miski albo wanny, lekko mieszając co jakiś czas pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso z głowizny (uszy i skórki zostawiamy dla dobrego pieska :-) ) oraz przetopiona słoninę ze skwarkami mielimy drobno i dodajemy do wcześniej ostygłej kaszy.

Następnie mieszając dokładnie, dodajemy przyprawy według swojego smaku ale warto trochę dobrze przeprawić bo smak ucieka. Na koniec dodajemy krew i możemy zrobić próbę smaku na patelni a jak smakuje nadziewamy w jelita i parzenie.

 

Życzę wszystkim swojskiego smaku. No i tyle tylko mogę pokazać przed parzeniem a dodam ze jeszcze ani jeden nie pękł. :-)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-76911
Udostępnij na innych stronach

1/2 glowizny

 

0,8 kg sloniny

Na dwa kilo kaszy :wink: W moim rejonie daje się trochę więcej tłustości :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-76914
Udostępnij na innych stronach

1/2 glowizny

0,8 l krwi

0,8 kg sloniny

2 kg kaszy jeczmiennej

Mało mięcha jak na mój gust, przed chwilą skończyłem gotowanie wsadu, około 8kg mięsa, pachwiny, inne okrawki plus skórki i do tego dwa kilo pęczaku.

 

.

Mieso z glowizny (uszy i skurki dla dobrego pieska )oraz przetopiona slonine ze skwarkami mielimy drobno i dodajemy do wczesniej ostygnietej kaszy .

Ja mięso mielę na sitku 8 lub 10mm, a skórki na 4mm i dodaję do gorącej kaszy, co zrobię jutro, bo mięso mielę schłodzone. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-77015
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

mam pytanie:jak długo można przechować suszoną krew w lodówce?

najważniejsze aby nie uległa zawilgoceniu. Kupując całe opakowanie, masz podany termin przydatności. Kupując mniej, należy zapytać się sprzedającego, do kiedy musimy zużyć suszoną krew.

Kupuje swieza krew od rzeznika, problemem jest ze sprzedaje ja tylko we wtorki a ja mam czas dopiero w sobote.

Można, kupić rozdrobnić mikserem, blenderem itp. posolić i zamrozić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-95270
Udostępnij na innych stronach

Można, kupić rozdrobnić mikserem, blenderem itp. posolić i zamrozić.

wiem ze mozna, ale ja moje krupnioki mieszam z krwia i nie parzac laduje do woreczkow i takie surowe jak sa zamrazam w zamrazarce. Jakbym uzywal zamrozonej krwi, to musialbym je sparzyc lub przepiec, a ja lubie takie surowe podpieczone na patelni z cebula.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-95278
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie:jak długo można przechować suszoną krew w lodówce?

najważniejsze aby nie uległa zawilgoceniu. Kupując całe opakowanie, masz podany termin przydatności. Kupując mniej, należy zapytać się sprzedającego, do kiedy musimy zużyć suszoną krew.

Kupuje swieza krew od rzeznika, problemem jest ze sprzedaje ja tylko we wtorki a ja mam czas dopiero w sobote.

Można, kupić rozdrobnić mikserem, blenderem itp. posolić i zamrozić.

Dlaczego solic przed mrozeniem? :???: :o :rolleyes:

 

Jak robie krupnioki , zymloki to musze planowac na swieza krew (wtorek ,sobota)i tez jak Yogi laduje w woreczki i do zamrazalki a troszeczke do jelit zeby dzieci ucieche mialy .

A jak krwi za duzo to reszte zamrazam tak jak jest bez solenia czy miksowania i w miare potrzeby dodaje do salcesonow i krupniokow wykonanych w malej ilosci.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-95293
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Czy ktoś próbował dodawać do krupnioka kartofli? Znajomy twierdzi że robiła tak jego mama i lepszych w życiu nie jadł. Niestety on nie ma zielonego pojęcia jak ona to robiła. Może ktoś już to testował i zna proporcje?
Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143899
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś próbował dodawać do krupnioka kartofli? Znajomy twierdzi że robiła tak jego mama i lepszych w życiu nie jadł.

Kartofle to, głównie skrobia. Kasza też skrobia. Jednak nie można ich porównywać pod względem smakowym.

Mam wrażenie, że znajomy pamięta smaki z dzieciństwa, które trudno się odtwarza.

Nic nie wiem na ten temat.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143906
Udostępnij na innych stronach

Pewnie masz rację. Smaki z dzieciństwa są nie możliwe do odtworzenia i zawsze będzie smakowało inaczej.
Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143908
Udostępnij na innych stronach

Pewnie masz rację. Smaki z dzieciństwa są nie możliwe do odtworzenia i zawsze będzie smakowało inaczej.

A może to chodzi o Kiszka ziemniaczana

 

A może też w przekroju ktoś widział bułczankę lub kiszkę łódzką (nazywaną "czarne")? :-) Poszukaj na Forum przez opcję Szukaj :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143910
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dobrze zrozumiałem mojego znajomego to nie chodziło o zamianę kaszy na ziemniaki ale o dodanie pewnej ilości ziemniaków co całkowicie zmienia smak. Myślę że najprościej będzie samemu poeksperymentować z proporcjami.
Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143914
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś próbował dodawać do krupnioka kartofli?

Bezposrednio nie ale obok tak i smakuje super :thumbsup: .

Nigdy nieslyszalem zeby do krupniolka dodawano kartofli :rolleyes:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143929
Udostępnij na innych stronach

ale o dodanie pewnej ilości ziemniaków co całkowicie zmienia smak

Ja do kaszanki dodaję parę zmielonych na fi 8 parę ziemniaków, oczywiście w zależności od ilości kaszanki. Taka kaszanka moim zdaniem trzyma dłużej "wilgoć" i ważne: nie można jej mrozić surowej ( przed obróbką termiczną).

Ta była bez ziemniaków - też dobra.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143931
Udostępnij na innych stronach

Według mnie to tak jak z kurkami czy też po innemu :grin: pieprznikami jadalnymi, gdy je zamrozimy bez blanszowania to potem są gorzkie.Tak samo i kaszanka z ziemniakami mrożona na surowo nabiera gorzkawego posmaku.Po obróbce termicznej nie ma problemu można mrozić.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143935
Udostępnij na innych stronach

Ja mam pytanie: gdzie moge sucha krew kupic??? (w niemczech)

sam tez juz szukalem ale nie znalazlem

Mówicie macie :grin:

http://cgi.ebay.de/1-Kg-Blutpulver-getrocknetes-Schweineblut-/290444062525?pt=Metzgereiausstattung&hash=item439fd0af3d

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143936
Udostępnij na innych stronach

Mysle ze najlepsza i niezastapiona jest krew swieza i placac 1-2 E za 1 l jest w pelni OK.

Zwsze mozna zamrozic.

A tutaj jeszcze o krupniolkach moich w moim wydaniu exstra.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6475

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143937
Udostępnij na innych stronach

Mysle ze najlepsza i niezastapiona jest krew swieza i placac 1-2 E za 1 l jest w pelni OK.

Tak to już jest :grin:

Każdy używa jak mu pasuje, z świeżą krwią jest trochę zabawy, a mrożona to już nie świerza.

Z kg suchej wychodzi 6l krwi.

Gdzieś czytałem, że z proszkiem trzeba uważać bo szkodzi zdrowiu,

jak się dostanie do dróg oddechowych.

Ja używam świerzą jak jest ,a jak nie ma to w proszku :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143940
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.