grzes855 Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2005 Krupnioki śląskie Składniki: - Skórki wp i mięso z głów wp 1 kg (ok 1.2 kg świeżych) - Wątroba wp 20 dag - Okrawki z mięsa 20 dag - Podgardle wp 20 dag - Płuca wp 70 dag - Skwarki ze słoniny świeżej 25 dag - Krew wp 1 kg (suszonej 20 dag rozpuścić w 1 l zimnej wody) - Kasza gryczana biała (nie palona) 70 dag - Tłuszcz z gotowania głów i kości 40 dag - Cebula 10 dag Przyprawy i materiały pomocnicze: - Ziele angielskie mielone 4-5 sztuk - Sól, - pieprz naturalny mielony, - majeranek, - jelita wp cienkie Wykonanie: Mięso z głów, okrawki, podgardle, płuca i skórki po dokładnym oczyszczeniu i umyciu ugotować w lekko osolonej wodzie. Obraną cebulę wraz ze skwarkami rozmoczonymi nieco w wywarze z mięsa i skór oraz surową wątrobę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Kasze przebrać. Wywar z mięsa, okrawków i płuc, przecedzić. Na jego części ugotować kasze na sypko. Odcedzone z wywaru po wystudzeniu składniki zemleć w maszynce i połączyć ze zmielonymi skrawkami, wątrobą i cebulą. Do zmielonej masy dodać napęczniałą kasze, przyprawy, krew i tłuszcz z wywaru, całość dokładnie wymieszać i odsmakować. Masa powinna być mocno pikantna. Jelita napełnić nie zbyt ściśle, przygotowana masą. Końcówki jelit można zakańczać zawiązując przędzą bawełnianą lu zaflokować. Krupnioki włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu tak, aby wywar lekko mrugał. Gotować ok. 25 min (dop. Papla: Z uwagi na różną wytrzymałość obecnie dostępnych jelit proponuję kontrolować czas parzenia i dostosować go do temperatury wewnątrz batonu, około 71°C). Po ugotowaniu i wystudzeniu krupnioki można spożywać na zimno, smażone bez flaka lub grzane w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Najlepsza kasza to ta we woreczkach bardzo proste rozwiazanie :grin: nigdy sie nieprzypali Podam moze przepisik na tzw.po slasku krupniok (kaszanka) Krupnioki śląskie (przy uboju) Składniki: 1/2 głowizny 0,8 l krwi 0,8 kg słoniny 2 kg kaszy jęczmiennej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie mielone, liść laurowy. Wykonanie: Głowiznę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli do smaku. Do wywaru z głowizny wrzucamy kaszę jęczmienna w woreczkach i dolewamy wody tak aby kasza była całkowicie zanurzona i lekko gotujemy. Zanim kasza dojdzie czas ten wykorzystujemy na mielenie słoniny i obranie głowizny. Słoninę przetapiamy pod koniec dodając posiekana cebulę a następnie czosnek, wszystko odstawiamy żeby przestygło. Po około 45 -50 min kasza na pewno będzie dobra, więc osaczamy lekko, rozcinamy woreczki i wsypujemy do miski albo wanny, lekko mieszając co jakiś czas pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso z głowizny (uszy i skórki zostawiamy dla dobrego pieska :-) ) oraz przetopiona słoninę ze skwarkami mielimy drobno i dodajemy do wcześniej ostygłej kaszy. Następnie mieszając dokładnie, dodajemy przyprawy według swojego smaku ale warto trochę dobrze przeprawić bo smak ucieka. Na koniec dodajemy krew i możemy zrobić próbę smaku na patelni a jak smakuje nadziewamy w jelita i parzenie. Życzę wszystkim swojskiego smaku. No i tyle tylko mogę pokazać przed parzeniem a dodam ze jeszcze ani jeden nie pękł. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-76911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 1/2 glowizny 0,8 kg sloniny Na dwa kilo kaszy :wink: W moim rejonie daje się trochę więcej tłustości :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-76914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Kazdy robi z pewnoscia inaczej a jak narazie nikt nienarzeka ze za chude :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-76923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 1/2 glowizny 0,8 l krwi 0,8 kg sloniny 2 kg kaszy jeczmiennej Mało mięcha jak na mój gust, przed chwilą skończyłem gotowanie wsadu, około 8kg mięsa, pachwiny, inne okrawki plus skórki i do tego dwa kilo pęczaku. .Mieso z glowizny (uszy i skurki dla dobrego pieska )oraz przetopiona slonine ze skwarkami mielimy drobno i dodajemy do wczesniej ostygnietej kaszy . Ja mięso mielę na sitku 8 lub 10mm, a skórki na 4mm i dodaję do gorącej kaszy, co zrobię jutro, bo mięso mielę schłodzone. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-77015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Przepis jest bardziej ubojowo-wiejski gdzie trzeba z jednej sztuki zrobic dla wszystkich duzo wszystkiego a i dobrego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-77035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam! mam pytanie:jak długo można przechować suszoną krew w lodówce? Cytuj Staram się pisać poprawnie po polsku Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-95252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Hallo!!!! Ja mam pytanie: gdzie moge sucha krew kupic??? (w niemczech) Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-95261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Stycznia 2010 sam tez juz szukalem ale nie znalazlem. Kupuje swieza krew od rzeznika, problemem jest ze sprzedaje ja tylko we wtorki a ja mam czas dopiero w sobote.Pozdrawiam Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-95269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Stycznia 2010 mam pytanie:jak długo można przechować suszoną krew w lodówce? najważniejsze aby nie uległa zawilgoceniu. Kupując całe opakowanie, masz podany termin przydatności. Kupując mniej, należy zapytać się sprzedającego, do kiedy musimy zużyć suszoną krew. Kupuje swieza krew od rzeznika, problemem jest ze sprzedaje ja tylko we wtorki a ja mam czas dopiero w sobote.Można, kupić rozdrobnić mikserem, blenderem itp. posolić i zamrozić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-95270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Można, kupić rozdrobnić mikserem, blenderem itp. posolić i zamrozić.wiem ze mozna, ale ja moje krupnioki mieszam z krwia i nie parzac laduje do woreczkow i takie surowe jak sa zamrazam w zamrazarce. Jakbym uzywal zamrozonej krwi, to musialbym je sparzyc lub przepiec, a ja lubie takie surowe podpieczone na patelni z cebula. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-95278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Stycznia 2010 mam pytanie:jak długo można przechować suszoną krew w lodówce? najważniejsze aby nie uległa zawilgoceniu. Kupując całe opakowanie, masz podany termin przydatności. Kupując mniej, należy zapytać się sprzedającego, do kiedy musimy zużyć suszoną krew. Kupuje swieza krew od rzeznika, problemem jest ze sprzedaje ja tylko we wtorki a ja mam czas dopiero w sobote.Można, kupić rozdrobnić mikserem, blenderem itp. posolić i zamrozić. Dlaczego solic przed mrozeniem? :???: :o :rolleyes: Jak robie krupnioki , zymloki to musze planowac na swieza krew (wtorek ,sobota)i tez jak Yogi laduje w woreczki i do zamrazalki a troszeczke do jelit zeby dzieci ucieche mialy . A jak krwi za duzo to reszte zamrazam tak jak jest bez solenia czy miksowania i w miare potrzeby dodaje do salcesonow i krupniokow wykonanych w malej ilosci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-95293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Dlaczego solic przed mrozeniem? ... szybciej rozmraża się. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-95298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudzina Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Czy ktoś próbował dodawać do krupnioka kartofli? Znajomy twierdzi że robiła tak jego mama i lepszych w życiu nie jadł. Niestety on nie ma zielonego pojęcia jak ona to robiła. Może ktoś już to testował i zna proporcje? Cytuj Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Czy ktoś próbował dodawać do krupnioka kartofli? Znajomy twierdzi że robiła tak jego mama i lepszych w życiu nie jadł.Kartofle to, głównie skrobia. Kasza też skrobia. Jednak nie można ich porównywać pod względem smakowym. Mam wrażenie, że znajomy pamięta smaki z dzieciństwa, które trudno się odtwarza. Nic nie wiem na ten temat. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudzina Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Pewnie masz rację. Smaki z dzieciństwa są nie możliwe do odtworzenia i zawsze będzie smakowało inaczej. Cytuj Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Pewnie masz rację. Smaki z dzieciństwa są nie możliwe do odtworzenia i zawsze będzie smakowało inaczej. A może to chodzi o Kiszka ziemniaczana A może też w przekroju ktoś widział bułczankę lub kiszkę łódzką (nazywaną "czarne")? :-) Poszukaj na Forum przez opcję Szukaj :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudzina Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Jeśli dobrze zrozumiałem mojego znajomego to nie chodziło o zamianę kaszy na ziemniaki ale o dodanie pewnej ilości ziemniaków co całkowicie zmienia smak. Myślę że najprościej będzie samemu poeksperymentować z proporcjami. Cytuj Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Czy ktoś próbował dodawać do krupnioka kartofli?Bezposrednio nie ale obok tak i smakuje super :thumbsup: . Nigdy nieslyszalem zeby do krupniolka dodawano kartofli :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Stycznia 2011 ale o dodanie pewnej ilości ziemniaków co całkowicie zmienia smak Ja do kaszanki dodaję parę zmielonych na fi 8 parę ziemniaków, oczywiście w zależności od ilości kaszanki. Taka kaszanka moim zdaniem trzyma dłużej "wilgoć" i ważne: nie można jej mrozić surowej ( przed obróbką termiczną). Ta była bez ziemniaków - też dobra. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Stycznia 2011 i ważne: nie można jej mrozić surowej ( przed obróbką termiczną).Dlaczego jesli wolno zapytac :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Według mnie to tak jak z kurkami czy też po innemu :grin: pieprznikami jadalnymi, gdy je zamrozimy bez blanszowania to potem są gorzkie.Tak samo i kaszanka z ziemniakami mrożona na surowo nabiera gorzkawego posmaku.Po obróbce termicznej nie ma problemu można mrozić. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Ja mam pytanie: gdzie moge sucha krew kupic??? (w niemczech)sam tez juz szukalem ale nie znalazlemMówicie macie :grin: http://cgi.ebay.de/1-Kg-Blutpulver-getrocknetes-Schweineblut-/290444062525?pt=Metzgereiausstattung&hash=item439fd0af3d Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Mysle ze najlepsza i niezastapiona jest krew swieza i placac 1-2 E za 1 l jest w pelni OK.Zwsze mozna zamrozic.A tutaj jeszcze o krupniolkach moich w moim wydaniu exstra.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6475Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Mysle ze najlepsza i niezastapiona jest krew swieza i placac 1-2 E za 1 l jest w pelni OK.Tak to już jest :grin: Każdy używa jak mu pasuje, z świeżą krwią jest trochę zabawy, a mrożona to już nie świerza. Z kg suchej wychodzi 6l krwi. Gdzieś czytałem, że z proszkiem trzeba uważać bo szkodzi zdrowiu, jak się dostanie do dróg oddechowych. Ja używam świerzą jak jest ,a jak nie ma to w proszku :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/#findComment-143940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.