Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam pytanie odnośnie golonki, kupiłem kilka takich ładnych z skórą i chciałbym z części zrobić mięsko w szynkowarze a resztę dać do kiełbasy. Tylko nie wiem co z skórą? nie wygląda ona apetycznie, w przepisach z reguły jest napisane pokroić mięso nie pisze nic o skórze, a na yt na filmach widzę, że kroją ją wraz z skórą.

Czy ta skóra jest jadalna? czy do szynkowaru mogę pokroić ją wraz z skórą? i będzie to jadalne? czy będę później twarde kawałki skóry wyciągał z zębów :D

Krojąc ją czasem to mięso mi się samo oddziela od skóry czy samą skórę bez mięsa można też dodać do całości?

Jak w przypadku kiełbasy? wykroić tylko mięso do mielenia? czy taką skórę też się mieli? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/
Udostępnij na innych stronach

Skóry nie dawaj!! Do kiełbasy. To znaczy można ja stosować jako klej gotowana mielona. Jest to opisane na stronie ale to "wyższa" szkoła jazdy ????. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-661899
Udostępnij na innych stronach

Czy ta skóra jest jadalna? czy do szynkowaru mogę pokroić ją wraz z skórą? i będzie to jadalne? czy będę później twarde kawałki skóry wyciągał z zębów

 

Robiłem wiele razy golonkę ze skórą krojoną wraz z mięsem była mięciutka .Robiłem tez że gotowałem i mieliłem na 2,5 mm to takim zabiegu nie widać jej w wyrobie .Jeden i drugi sposób dla mnie odpowiada i mi smakuje .W tym wyrobie dałem na dno praski https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16305-golonka/

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-661939
Udostępnij na innych stronach

Możesz tutaj zerknąć, mój ostatni wyrób z golonki w szynkowarze.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=660962

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-661956
Udostępnij na innych stronach

skóra była niestety twarda. 

 

Ja golonki i boczki parzę w 85 st . C nawet 5 , 5 godziny i nie bawię się w termometry . Skórą wykładam dno i wierzch szynkowara . 

 

Ps . a tu końcówka wyrobu , skóra zjedzona jako pierwsza .

post-41581-0-79029600-1586335987_thumb.jpg

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-662627
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękny przekrój

 

Dziękuję .

 

Ja mieso po rozbiorze pekluję w próżni  co najmniej dobę i  to wszystko z przypraw , a prawie wszystko bo przed rozbiciem tłuczkiem posypuję z ręki mączką ziemniaczaną co służy jako stabilizator i prawie nie ma wycieku galaretki i jest soczysta i miękka . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-662654
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.