drakoo Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Cześć,mam pytanie odnośnie golonki, kupiłem kilka takich ładnych z skórą i chciałbym z części zrobić mięsko w szynkowarze a resztę dać do kiełbasy. Tylko nie wiem co z skórą? nie wygląda ona apetycznie, w przepisach z reguły jest napisane pokroić mięso nie pisze nic o skórze, a na yt na filmach widzę, że kroją ją wraz z skórą.Czy ta skóra jest jadalna? czy do szynkowaru mogę pokroić ją wraz z skórą? i będzie to jadalne? czy będę później twarde kawałki skóry wyciągał z zębów ? Krojąc ją czasem to mięso mi się samo oddziela od skóry czy samą skórę bez mięsa można też dodać do całości?Jak w przypadku kiełbasy? wykroić tylko mięso do mielenia? czy taką skórę też się mieli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Skóry nie dawaj!! Do kiełbasy. To znaczy można ja stosować jako klej gotowana mielona. Jest to opisane na stronie ale to "wyższa" szkoła jazdy ????. Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-661899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ok a co z szynkowarem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-661917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ja skórą z golonki wykładam szynkowar.Pokazalam to w "szynkowara wyroby anerki.Całość jest pyszna. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-661920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Czy ta skóra jest jadalna? czy do szynkowaru mogę pokroić ją wraz z skórą? i będzie to jadalne? czy będę później twarde kawałki skóry wyciągał z zębów Robiłem wiele razy golonkę ze skórą krojoną wraz z mięsem była mięciutka .Robiłem tez że gotowałem i mieliłem na 2,5 mm to takim zabiegu nie widać jej w wyrobie .Jeden i drugi sposób dla mnie odpowiada i mi smakuje .W tym wyrobie dałem na dno praski https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16305-golonka/ Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-661939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Możesz tutaj zerknąć, mój ostatni wyrób z golonki w szynkowarze.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=660962 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-661956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Dzięki za odpowiedzi, spróbowałem z skórą parzyłem 2,5h, mięso w środku miało > 70C (nie pamietam dokładnie ile) ale miejscami ta skóra była niestety twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-662577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) skóra była niestety twarda. Ja golonki i boczki parzę w 85 st . C nawet 5 , 5 godziny i nie bawię się w termometry . Skórą wykładam dno i wierzch szynkowara . Ps . a tu końcówka wyrobu , skóra zjedzona jako pierwsza . Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-662627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 . a tu końcówka wyrobu Piękny przekrój Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-662650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Piękny przekrój Dziękuję . Ja mieso po rozbiorze pekluję w próżni co najmniej dobę i to wszystko z przypraw , a prawie wszystko bo przed rozbiciem tłuczkiem posypuję z ręki mączką ziemniaczaną co służy jako stabilizator i prawie nie ma wycieku galaretki i jest soczysta i miękka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17070-tajemnica-golonkowa/#findComment-662654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.