witt Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Kiełbasa sąsiedzka Składniki:2 kg mięsa wieprzowego kl. 1 (chude kawałki z szynki, łopatki) siatka 16 mm2 kg mięsa wieprzowego kl. 2 (ścinki z szynki, boczku, łopatki) siatka 8 mm1,5 kg mięsa wieprzowego kl. 3 (warkocz i scinki z łopatki) siatka 3 mm Przyprawy na 1 kg farszu:Peklosól/sól 30/70 17gPieprz czarny natyralny 4gCzosnek świeży 1gMajeranek 2gKwiat gałki muszkatołowej 0,5gPapryka słodka mielona 0,5gwoda na całość farszu ok. 0,4 l Przygotowanie:Miesa mielimy i peklujemy osobno na sucho 48 godzin w temperaturze 6°C.Następnie dodajemy do klasy 3 wody i mieszamy do uzyskania kleistości.Dodajemy klasę 2, 1 i przyprawy i w dalszym ciągu mieszamy aby się dobrze rozprowadziły przyprawy, przez co równieżuzyskujemy ogólną kleistość farszu.Nadziewamy następnie w przygotowane wcześniej osłonki kiełbasiane, wieprzowe i osadzamy 2 godziny.Wędzarnię przygotowujemy i osuszamy kiełbasę. Wędzimy w temperaturze 55°C do osiągnięcia odpowiedniego koloru.Parzymy w 75°C do uzyskania w środku wyrobu 68°C. Schładzamy w zimnej wodzie przez ok. 30 minut. Wieszamy na kijach do osuszenia. Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Fajna kiełbasa , kurcze ja mam zawsze kłopot z tą gałką muszkatołową. Raz mi smakuje, a za jakiś czas nie koniecznie. Ale następną kiełbasę zrobię z Twojego przepisu. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Raz mi smakuje, a za jakiś czas nie koniecznie To rób bez niej jak Ci lepiej odpowiada. W moim wypadku użyłem kwiatu gałki muszkatołowej, jest jeszcze bardziej aromatyczny jak gałka.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Peklosól/sól 30/70 Dlaczego tak? Nie lepiej na peklosoli? Czy 30% peklosoli zabezpiecza bakteriologicznie? Ta peklosól jest aż tak szkodliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Dlaczego tak? Kolego, tak robię. U mnie szybko schodzi kiełbasa. Można również robić na samej soli.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 No właśnie, bardzo ciekawy temat. Proszę powiedzieć w jaki sposób sól zabezpiecza mięso? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Czy 30% peklosoli zabezpiecza bakteriologicznie?Tak, bo peklosól jak również sól zabezpieczają bakteriologicznie, również dodatek ziół w zależności od rodzaju wykonanego produktu, termicznej obróbki i jego konsumpcji. Np.: nigdy nie dodam peklosoli do kiełbas grillowanych lub mięs pieczonych. Również małym dzieciom nie podam nigdy wędlin wykonanych tylko na peklosoli.Biała kiełbasa jest w większości na samej soli, można również wykonać z dodatkiem peklosoli. Dojrzewające wędliny nie powinno się wykonywać na soli, a tylko z dodatkiem peklosoli. Peklosól, a sól to bardzo obszerny temat i każdy ma inne zdanie na ten temat.Pozdrowienia Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Nie przesadzajmy z dogmatami. Czy robiąc zwykłą białą (czyli szarą kiełbasę) zgodnie z recepturą bez azota(y)nów mogę ją po sparzeniu i schłodzeniu trzymać kilka dni w lodówce bez narażania się na zarzut przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu bakteriologicznemu? Moim zdaniem mogę, Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zabezpieczenie nie jest ważne dla nas, tylko dla Ciebie i Twoich bliskich. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie przesadzajmy z dogmatami.Możesz, bo wiesz, na pewno, że jest to produkt krótkotrwały i do szybkiego spożycia. Ja zawsze zużywam moją białą kiełbasę do 5 dni. Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Ja zawsze zużywam moją białą kiełbasę do 5 dni. Dobrze. Wg norm, kiełbasa surowa w ciągu doby powinna dotrzeć do klienta, a ten ma 48 godzin na jej spożycie. Oczywiście przechowywanie w lodówce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) DobrzePowiem tak, tam gdzie jest wymagane z powodów technologicznych i zabezpieczenia bakteriologicznego dodawanie peklosoli, dodaję ją, a tam gdzie to nie musi być w 100% nie dodaję jej w pełnym wymiarze. Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Jestem w trakcie opracowywania materiału na temat solenia i peklowania. Bardzo ciekawe rzeczy. Mam nadzieję, że przyda się na forum. Chodzi mi głównie o wyjaśnienie jak zachodzą te procesy i jak ma się do tego np. rozprzestrzeniający się ostatnio sposób "peklowania na sucho", mięsa na wędzonki, który tak naprawdę z peklowaniem na sucho nie ma to nic wspólnego. Na sucho peklujemy wyłącznie mięso drobne na kiełbasy i mięso na wędzonki dojrzewające. Te ostatnie co najmniej kilka tygodni.Co do solenia mięsa na nasze wyroby, warto wpierw przypomnieć sobie w jaki sposób sól zabezpiecza mięso i jak ten proces przebiega. Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Jestem w trakcie opracowywania materiału na temat solenia i peklowaniaNa pewno materiał będzie bardzo pouczający i wart przypomnienia zależności soli w zabezpieczeniu mięsa w naszych domowych wyrobach. Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kie%C5%82basa-s%C4%85siedzka/#findComment-665307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.