Skocz do zawartości

Kiełbasy cienkie i grube parzone w osłokach/jelitach.


Rekomendowane odpowiedzi

                                                                                                                                                    Kiełbasy cienkie tylko parzone.

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17254-kie%C5%82basy-cienkie-i-grube-parzone-w-os%C5%82okachjelitach/
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa koperkowa parzona .
 
Mięso:
1.80kg łopatki.
1,20kg szynki
1,60kg wp.II
400ml woda.
Mięso bez klasyfikacji.
 
Przyprawy:

18g/kg peklosól

2g/kg pieprz

2g/kg czosnek świeży.

3g/kg koper susz.

1g/kg cukier

 
Mięso kroimy na mniejsze kawałki dodajemy poklosól i dokładnie mieszamy, peklujemy 48h w lodówce 4-6st.C . Następnego dnia mielimy całość na sicie fi10 przyprawiamy według wagi mięsa dodajemy wodę, dokładnie wyrabiamy do kleistości i nadziewamy w jelito..
parzenie: woda 80st.C do uzyskania 68st wewnątrz wyrobu, następnie schładzamy w zimnej wodzie.
 
 

post-57525-0-23974500-1588155978_thumb.jpg

post-57525-0-38889600-1588156020_thumb.jpg

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

 

 

Załączone miniatury

 

 

Super wygląda . :thumbsup::clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Bardzo ładna, różowa kiełbasa  :clap:

Dobór mięs sprzyja kleistości.

Jednak doceniam wyrabianie  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dzięki wam za opinie  :D  to cieszy oko.

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

  • 5 tygodni później...
Mielonka Tyrolska wg. Krystka
 
Mięso:
Łopatka 50% 600g
Podgardle 50% 600g
 
Przyprawy:
19g/kg peklosól
2,5g/kg pieprz
0,7g/kg ziele angielskie
0,7g/kg gałka muszkatowa
2g/kg czosnku susz.
3g/kg aromat tyrolskiej
10g/kg żelatyna
100ml/kg woda
Osłonki termo.fi115 lub inne.
 
1.Mięso kroimy w kawałki i peklujemy 24h w lodówce.
2.Następnie mielimy całość na sicie fi4.
3. Doprawiamy do smaku według wagi.
4. Napełniamy osłonki.
5.Znów wkładamy do lodówki na 8h w celu wyrównania się smaków w osłonce.
6.Parzymy wkładając do wody zimnej parząc w wodzie o temp. 80st.C. Osłonek termo nie należy przekłuwać więc parzenie mierzymy 1cm szerokości batonu na 10min. parzenia.
7.Wychładzamy baton w zimnej wodzie z 30min.
8.Dajemy do lodówki by nam mięso jak i galaretka stężała.

9.Szamiemy 1f642.png

post-57525-0-82433200-1590743820_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

  • 4 tygodnie później...

Kiełbasa "Paprykowa" :D

 

Mięso:

  • 30% Podudzia indycze b/s
  • 30% łopatka wp III
  • 10% podudzia z kurczaka b/s
  • 20% podgardle.
  • 10% słonina.
  • mielenie sito fi10
Przyprawy:
  • Peklosól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek, papryka słodka, cukier, papryka surowa sparzona.
  • jelito 28/30/32
  • Na grillu smakuje wybornie.. :tongue::D
  • Produkt krótkotrwały.

post-57525-0-48739600-1593030516_thumb.jpg

post-57525-0-25661600-1593030544_thumb.jpg

post-57525-0-69179100-1593030577_thumb.jpg

post-57525-0-48699900-1593030593_thumb.jpg

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

  • 1 miesiąc temu...

Pyszna kiełbaska ze srym i pieczarką :tongue: :tongue: :tongue:

 

mięso:
50% kl.I z szynki.
20% kl. III z łopatki
30% kl.II podgardle chude.
przyprawy:
18g/kg peklosól
3g/kg pieprz czarny m.
1g/kg cukier
40g/kg cebula surowa
300g/kg pieczarka
100g/kg ser żółty.
200ml/kg woda
 
Mięso klasyfikujemy i peklujemy 24h w lodówce następnego dnia mielimy całość na sicie fi10, pieczarkę dusimy do miękkości pokrojoną w kostkę, cebulkę również na złoto, ser ścieramy na grubej tarce wyrabiamy dokładnie mięso i na koniec dodajemy pieczarkę ser i cebulę dokładnie mieszamy i nabijamy w jelita 30/32 i parzymy woda 80st. do 68st wewnątrz wyrobu, hartujemy kiełbaskę w zimnej wodzie i szamiemy

 

post-57525-0-44549400-1596747760_thumb.jpg

post-57525-0-06463000-1596747792_thumb.jpg

post-57525-0-64969100-1596747812_thumb.jpg

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

 

 

Pyszna kiełbaska ze srym i pieczarką

No, no, ciekawie wygląda  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

przepis się tworzy
 

A kiedy go planujesz upublicznić? Chętnie przeczytam jaki ser i jakie pieczarki(blanszowane, surowe, duszone lub może konserwowe)?

Dobry przepis bo krótki  :D  Tylko ile mniej więcej te pieczarki i ser stanowią  - choć podejrzewam , że na oko były te składniki dodawane :laugh:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Dobry przepis bo krótki  :D  Tylko ile mniej więcej te pieczarki i ser stanowią  - choć podejrzewam , że na oko były te składniki dodawane :laugh:

Już zaktualizowałem przepis :D:thumbsup:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.