Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj miałem robić kiełbase lecz mam problem z kupnem słoniny do wytopu smalcu.Mieso( schab,1,9kg,karczek 2,2 kg,słonina 1,1 kg)krojone było w piątek i zasolone solą(ze wzgledu na wysoka temp.podczas pieczenia nie zastosowałem peklosoli) w ilości 92g na 5,2 kg,oraz dodałem 30g pieprzu i 42g czosnku.Podczas sobotniego grilowania zrobiłem dwa małe pętka pilotażowe i zdecydowałem się dzisiaj dodać jeszcze 10g pieprzu oraz 20g czosnku.Mięso leży samotnie w witrynie chłodniczej w temp.6 st oraz wilgotności około 45% (termometr analogowy)

Teraz mam pytanie czy mogę przetrzymać mięso jeszcze 24 godz?

Edytowane przez bilu72

Dzisiaj miałem robić kiełbase lecz mam problem z kupnem słoniny do wytopu smalcu.Mieso( schab,1,9kg,karczek 2,2 kg,słonina 1,1 kg)krojone było w piątek i zasolone solą(ze wzgledu na wysoka temp.podczas pieczenia nie zastosowałem peklosoli) w ilości 92g na 5,2 kg,oraz dodałem 30g pieprzu i 42g czosnku.Podczas sobotniego grilowania zrobiłem dwa małe pętka pilotażowe i zdecydowałem się dzisiaj dodać jeszcze 10g pieprzu oraz 20g czosnku.Mięso leży samotnie w witrynie chłodniczej w temp.6 st oraz wilgotności około 45% (termometr analogowy)

Teraz mam pytanie czy mogę przetrzymać mięso jeszcze 24 godz?

Myślę że możesz ;-)

Słoninka się wytapiapost-63315-0-11362000-1589905927_thumb.jpg

Nie mogłem się oprzeć spróbować post-63315-0-11858400-1589906001_thumb.jpg

Coraz lepsze te skwareczkipost-63315-0-21834500-1589907286_thumb.jpg

Kiełbaska też nabiera rumieńcówpost-63315-0-27522400-1589907676_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
No to dzisiaj byłoby na tyle.Teraz pora zakisić małosolnego,upiec chlebek i delektować się kiełbaską po Łukowsku

post-63315-0-94429700-1589919153_thumb.jpg

post-63315-0-70640900-1589919178_thumb.jpg

post-63315-0-16662200-1589919217_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72

Powiedz jaka w smaku jest sama kiełbaska. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Powiedz jaka w smaku jest sama kiełbaska. :D

Kiełbaska na gorąco jest super,ciekawe jak będzie smakować ze smalcem na zimno.Smak czosnku odziwo zanikł przynajmniej przy goracej kiełbasie.

Kiełbasa jak kiełbasa, ale jaki zajebiaszczy będzie smalczyk. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

:thumbsup:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

prawie gotowa

Wygląda smakowicie  :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Słoninka się wytapiaattachicon.gif20200519_182732.jpg

Nie mogłem się oprzeć spróbować attachicon.gif20200519_182842.jpg

Coraz lepsze te skwareczkiattachicon.gif20200519_185226.jpg

Kiełbaska też nabiera rumieńcówattachicon.gif20200519_185917.jpg

:) fajnie wygląda! 

[Dodano: 26 maj 2020 - 15:04]

Chlebek w moich wariacjach nie wyszedł niemniej ze sklepowym kiełbaska i skwareczki są przepychota.

Ja wstawiam słoik do mikrofalówkę na 1-2 min i wtedy łatwo dostaję kiełbasę. Ale wygląda PRZEPYSZNIE!

Podobne rarytasy serwowały kobiety swoim mężom kiedy wyjeżdżali na "saxsy" za chlebem do RFN.Kiełbasa była robiona tradycyjnie,formowana w odcinki które mieściły  się do słoików i zalana smalcem z własnego wytopu[świnki w tym czasie miały sporo tłuszczu].Takie tam moje smaki i wspomnienia z prawie dorosłego dzieciństwa :)  :)

  • 8 miesięcy temu...
Witam, dziś zrobiłem moja pierwsza kiełbasę po Łukowsku. Muszę przyznać że nie spodziewałem się, że wyjdzie aż tak dobra. A oto efekty mojej pracy. Konsumpcja oczywiście z chlebkiem własnej roboty.

post-95318-0-18470200-1613851148_thumb.jpg

post-95318-0-36574600-1613851214_thumb.jpg

post-95318-0-38036400-1613851269_thumb.jpg

post-95318-0-72387200-1613851350_thumb.jpg

post-95318-0-22712300-1613851392_thumb.jpg

post-95318-0-38135000-1613851439_thumb.jpg

post-95318-0-06652400-1613851476_thumb.jpg

post-95318-0-91247500-1613851525_thumb.jpg

post-95318-0-03422100-1613851580_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.