bilu72 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) Dzisiaj miałem robić kiełbase lecz mam problem z kupnem słoniny do wytopu smalcu.Mieso( schab,1,9kg,karczek 2,2 kg,słonina 1,1 kg)krojone było w piątek i zasolone solą(ze wzgledu na wysoka temp.podczas pieczenia nie zastosowałem peklosoli) w ilości 92g na 5,2 kg,oraz dodałem 30g pieprzu i 42g czosnku.Podczas sobotniego grilowania zrobiłem dwa małe pętka pilotażowe i zdecydowałem się dzisiaj dodać jeszcze 10g pieprzu oraz 20g czosnku.Mięso leży samotnie w witrynie chłodniczej w temp.6 st oraz wilgotności około 45% (termometr analogowy)Teraz mam pytanie czy mogę przetrzymać mięso jeszcze 24 godz? Edytowane 18 Maja 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Maja 2020 Możesz ???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Maja 2020 Możesz Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolii Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Maja 2020 Dzisiaj miałem robić kiełbase lecz mam problem z kupnem słoniny do wytopu smalcu.Mieso( schab,1,9kg,karczek 2,2 kg,słonina 1,1 kg)krojone było w piątek i zasolone solą(ze wzgledu na wysoka temp.podczas pieczenia nie zastosowałem peklosoli) w ilości 92g na 5,2 kg,oraz dodałem 30g pieprzu i 42g czosnku.Podczas sobotniego grilowania zrobiłem dwa małe pętka pilotażowe i zdecydowałem się dzisiaj dodać jeszcze 10g pieprzu oraz 20g czosnku.Mięso leży samotnie w witrynie chłodniczej w temp.6 st oraz wilgotności około 45% (termometr analogowy)Teraz mam pytanie czy mogę przetrzymać mięso jeszcze 24 godz?Myślę że możesz ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Maja 2020 Kiełbasa czeka na pieczenie a słonina na przetop. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) Słoninka się wytapiaNie mogłem się oprzeć spróbować Coraz lepsze te skwareczkiKiełbaska też nabiera rumieńców Edytowane 19 Maja 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Maja 2020 Coraz lepsze te skwareczk Solisz podczas wytapiania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Maja 2020 Coraz lepsze te skwareczk Solisz podczas wytapiania?Nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Maja 2020 Pierwszy rzut zalany,słoiczki pojedyńczo idą do szybkowaru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) No to dzisiaj byłoby na tyle.Teraz pora zakisić małosolnego,upiec chlebek i delektować się kiełbaską po Łukowsku Edytowane 19 Maja 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Maja 2020 Powiedz jaka w smaku jest sama kiełbaska. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Maja 2020 Powiedz jaka w smaku jest sama kiełbaska. Kiełbaska na gorąco jest super,ciekawe jak będzie smakować ze smalcem na zimno.Smak czosnku odziwo zanikł przynajmniej przy goracej kiełbasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Maja 2020 Kiełbasa jak kiełbasa, ale jaki zajebiaszczy będzie smalczyk. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Maja 2020 Kiełbasa jak kiełbasa, ale jaki zajebiaszczy będzie smalczyk. Jutro będzie degustacja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Maja 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) Kiełbaska po Łukowsku już prawie gotowa.Na degustację muszę poczekać do wieczora Edytowane 20 Maja 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Maja 2020 prawie gotowa Wygląda smakowicie Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Maja 2020 Chlebek w moich wariacjach nie wyszedł niemniej ze sklepowym kiełbaska i skwareczki są przepychota. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolii Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Maja 2020 Słoninka się wytapia20200519_182732.jpgNie mogłem się oprzeć spróbować 20200519_182842.jpgCoraz lepsze te skwareczki20200519_185226.jpgKiełbaska też nabiera rumieńców20200519_185917.jpg fajnie wygląda! [Dodano: 26 maj 2020 - 15:04]Chlebek w moich wariacjach nie wyszedł niemniej ze sklepowym kiełbaska i skwareczki są przepychota.Ja wstawiam słoik do mikrofalówkę na 1-2 min i wtedy łatwo dostaję kiełbasę. Ale wygląda PRZEPYSZNIE! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Maja 2020 Podobne rarytasy serwowały kobiety swoim mężom kiedy wyjeżdżali na "saxsy" za chlebem do RFN.Kiełbasa była robiona tradycyjnie,formowana w odcinki które mieściły się do słoików i zalana smalcem z własnego wytopu[świnki w tym czasie miały sporo tłuszczu].Takie tam moje smaki i wspomnienia z prawie dorosłego dzieciństwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-667777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody37 Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Lutego 2021 Witam, dziś zrobiłem moja pierwsza kiełbasę po Łukowsku. Muszę przyznać że nie spodziewałem się, że wyjdzie aż tak dobra. A oto efekty mojej pracy. Konsumpcja oczywiście z chlebkiem własnej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-697371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Lutego 2021 Wygląda bardzo apetycznie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17300-ukraina-kie%C5%82baska-w-s%C5%82oikach-po-%C5%82ukowsku/page/2/#findComment-697393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.