jacekw21 Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) Kiełbasa Gajowego Przepis autorski SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Maszynka nr.81.Łopatka 7 kgPo klasyfikacji uzyskałem :-1 kl 3,5 kg / Mięso podzieliłem na dwie części jedną pokroiłem w kostkę 1,5 cm druga część szarpak-2 kl 2,4 kg /10 mm-3 kl 1,1 kg /2,5 mm2.Boczek 2 kg /10 mm3.Słonina 1 kg / Krojona w kostkę 0,5-1 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg-sól warzona do słoniny 18 g /kg-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 5 g/kg-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg-przyprawa puszczańska 2 g/kg-pieprz czarny 1 g kg-gorczyca ziarno biała i czarna po 2 g /kg-jelita w/p 30/32-woda 10% + 250 ml WYKONANIE Łopatkę klasyfikujemy i peklujemy każdą klasę w osobnym pojemniku. Boczek tniemy w kawałki 3 cm i również peklujemy .Słoninę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin wyjmujemy i tniemy w drobną kostkę solimy. Cały surowiec wkładamy do lodówki temp 4-6 stopnie u mnie surowiec peklował się 38 godzin .Następnie mięso rozdrobniłem dodałem wszystkie przyprawy wodę i bardzo dokładnie wyrobiłem do kleistości. Zalecam wyrabiać każdą klasę osobno następnie łączymy i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przyprawione mięso wkładam ponownie do lodówki na 10 godz. w celu wyrównania się smaków w mięsie. Po tym czasie dodajemy do mięsa szklankę wody i ponownie wyrabiamy . Napełniamy jelita . Wieszamy kiełbaskę na kijach i rozgrzewamy wędzarnie. Gdy wędzarnia będzie wygrzana wkładamy kiełbaskę i osuszamy na żarze temp.40-50 st. Po osuszeniu wędzimy w temp.55-60 do koloru jaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 3 godz.Następnie kiełbaskę odparzamy w wodzie 75-80 st. do momentu jak w środku będzie miała 70 st. Po parzeniu natychmiast kiełbasę topimy w zimnej wodzie . Później chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia kiełbasy.SMACZNEGO Edytowane 24 Maja 2020 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Maja 2020 przyprawa puszczańska Czy to ta przyprawa?http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplprzyprawa-ziolowa-puszczanska-100g-p-236html-p-236.htmlFajnie wygląda w przekroju Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/#findComment-667617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Maja 2020 Czy to ta przyprawa? Zgadza się jedna i druga mieszanka pochodzą z Runa jak dla mnie jedne z najlepszych mieszanek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/#findComment-667619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lutego 2021 Super. Pieprz ziołowy od nich mam i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/#findComment-695829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Lutego 2021 Super. Pieprz ziołowy od nich mam i jest super. To prawda. Osobiście tą Białowieską to uwielbiam , jest bardzo aromatyczna i sprawdza się nie tylko do mięsa. Sałatki ,zupy ,bigos czy fasolka Ta przyprawa bardzo mi przypomina niektóre mieszanki z wschodu. Jest jeszcze Puszczańska też ok ale już mniej ją lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/#findComment-696117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Lutego 2021 Czytając "uwagi", że w innej Twojej kiełbasie brak mięsa z niedźwiedzia, aż strach zapytać czego użyłeś do "Kiełbasy Gajowego".Nie tylko wyroby, ale i zdjęcia "strasznie" apetyczne . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/#findComment-696129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Lutego 2021 aż strach zapytać czego użyłeś do "Kiełbasy Gajowego". Dziękuje uśmiałem się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/#findComment-696134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.