Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa Gajowego

 

Przepis autorski 

 

post-72431-0-79648800-1590336070_thumb.jpgpost-72431-0-38635200-1590336079_thumb.jpgpost-72431-0-18021400-1590336085_thumb.jpgpost-72431-0-67322200-1590336211_thumb.jpgpost-72431-0-94084300-1590336250_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
Maszynka nr.8
1.Łopatka 7 kg
Po klasyfikacji uzyskałem :
-1 kl 3,5 kg / Mięso podzieliłem na dwie części jedną pokroiłem w kostkę 1,5 cm druga część szarpak
-2 kl 2,4 kg /10 mm
-3 kl 1,1 kg /2,5 mm
2.Boczek 2 kg  /10 mm
3.Słonina 1 kg  / Krojona w kostkę 0,5-1 cm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 
-peklosól 18 g/kg
-sól warzona do słoniny 18 g /kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 5 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg
-przyprawa puszczańska 2 g/kg
-pieprz czarny 1 g kg
-gorczyca ziarno biała i czarna po 2 g /kg
-jelita w/p 30/32
-woda 10% + 250 ml
 
WYKONANIE 
Łopatkę klasyfikujemy i peklujemy każdą klasę w osobnym pojemniku. Boczek tniemy w kawałki 3 cm i również peklujemy .Słoninę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin wyjmujemy i tniemy w drobną kostkę solimy. Cały surowiec wkładamy do lodówki temp 4-6 stopnie u mnie surowiec peklował się 38 godzin .Następnie mięso rozdrobniłem dodałem wszystkie przyprawy wodę i bardzo dokładnie wyrobiłem do kleistości. Zalecam wyrabiać każdą klasę osobno następnie łączymy i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przyprawione mięso wkładam ponownie do lodówki na 10 godz. w celu wyrównania się smaków w mięsie. Po tym czasie dodajemy do mięsa szklankę wody i ponownie wyrabiamy . Napełniamy jelita . Wieszamy kiełbaskę na kijach i rozgrzewamy wędzarnie. Gdy wędzarnia będzie wygrzana wkładamy kiełbaskę i osuszamy na żarze temp.40-50 st. Po osuszeniu wędzimy w temp.55-60 do koloru jaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 3 godz.
Następnie kiełbaskę odparzamy w wodzie 75-80 st. do momentu jak w środku będzie miała 70 st. Po parzeniu natychmiast kiełbasę topimy w zimnej wodzie . Później chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia kiełbasy.
SMACZNEGO
Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/
Udostępnij na innych stronach

 

 

przyprawa puszczańska

Czy to ta przyprawa?

http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplprzyprawa-ziolowa-puszczanska-100g-p-236html-p-236.html

Fajnie wygląda w przekroju :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/#findComment-667617
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

 

 

Super. Pieprz ziołowy od nich mam i jest super.

To prawda. Osobiście tą Białowieską to uwielbiam , jest bardzo aromatyczna i sprawdza się nie tylko do mięsa. Sałatki ,zupy ,bigos czy fasolka  :thumbsup:  Ta przyprawa bardzo mi przypomina niektóre mieszanki z wschodu. Jest jeszcze Puszczańska też ok ale już mniej ją lubię. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/#findComment-696117
Udostępnij na innych stronach

Czytając  :rolleyes: "uwagi", że w innej Twojej kiełbasie brak  :tongue:  mięsa z niedźwiedzia, aż strach zapytać  czego użyłeś do   :w00t: "Kiełbasy Gajowego".

Nie tylko wyroby, ale i zdjęcia  :thumbsup:   "strasznie" apetyczne  :clap: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17324-kie%C5%82basa-gajowego/#findComment-696129
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.