beiot Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Biotit, arkadiusz, Dzięki. Chyba tak zrobię. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/page/2/#findComment-142595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Z zakupionego kpl cielęcego zrobiłem: 1. Nerki cielęce po generalsku Składniki: - 2 nerki cielęce, - tłuszcz, - mąka, - duża cebula, - 100g ketchupu, - garść migdałów, - sól, - pieprz, - czosnek, - mleko. Nerki rozkroić, włożyć do miseczki i zalać mlekiem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następni nerki wyjąć, pokrajać w plasterki i posypać przyprawami i mąką i podsmażyć na tłuszczu (smalcu). Cebulkę podsmażyć na tłuszczu, migdały rozdrobnić i dodać do podsmażonych nerek dodając jeszcze ketchup. Poddusić i zajadać. 2. Pasztet z cielęciną: - kpl cielęcy bez nerek (serce, płuca , wątroba, może być pół w zależności od wielkości) - mięso wieprzowe, karkówka 1kg. - podgardle wieprzowe 1 kg. - dwie duże cebule, - duża bułka pszenna, - 5 jajek, - przyprawy wg. uznania. ja dałem zioła podlaskie do pasztetów. Serce i płuca pokrajać i pogotować ok 30 min w wodzie. Wystudzić i zemleć na najdrobniejszym sitku. Wątrobę surową zemleć na najdrobniejszym sitku z dodatkiem soli. Mięso wieprzowe oraz podgardle i bułkę z cebulą zemleć na drobnym sitku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodać jajka i przyprawy wymieszać, napełnić formy, naciąć kratkę na wierzchu i piec w temp ok 170 stopni 60min. Pasztet z cielęciną jest delikatny w smaku. Smacznego Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1733-ciel%C4%99cina/page/2/#findComment-142840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi