Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich serdecznie. Jestem w trakcie wykańczania mojej grillo wedzarni lecz dziś po próbie grilowania jestem zniesmaczony, nie wiem co zrobiłem źle. Kopci się poza grill i nie ma z tego żadnej przyjemności co jest źle?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Cały czas myślę jak to zrobić bo to jest oczywiste że są potrzebne

[Dodano: 07 cze 2020 - 16:32]

Dokręciłem dwie deski widoczne na zdjęciu dalej kopcił, czopuch też przebudowałem, komin ma 130cm fi 200

post-103076-0-25690000-1591543574_thumb.jpg

post-103076-0-59933800-1591543618_thumb.jpg

post-103076-0-18576800-1591543687_thumb.jpg

post-103076-0-89520200-1591543746_thumb.jpg

post-103076-0-84102600-1591543815_thumb.jpg

post-103076-0-89982500-1591543926_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668519
Udostępnij na innych stronach

Cały czas myślę jak to zrobić bo to jest oczywiste że są potrzebne

[Dodano: 07 cze 2020 - 16:32]

Dokręciłem dwie deski widoczne na zdjęciu dalej kopcił, czopuch też przebudowałem, komin ma 130cm fi 200

Prawdopodobnie komin jest za krótki.

spróbuj na próbę dołożyć kawałek rury -bez tego zakończenia.

czy pomieszczenie, w którym stoi grill ma dopływ powietrza? Czy nie jest zbyt szczelne?

czy w czasie grilowania nie wiał mocniejszy wiatr?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668526
Udostępnij na innych stronach

:) zimna czapa i zimny komin blokują dym...

Dym lezie gdzie mu łatwiej/szybciej... ;)

Albo wygrzewaj czapę/komin palnikiem takim do papy np albo zamykaj grilla na szczelnie, rozgrzej, zdejmuj "przesłonę" i grilluj ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668529
Udostępnij na innych stronach

1. Ociepli komin izolacją 

2. Daj wyschnąć zaprawie i cegła jakieś 7 dni

3. Potem wygrzej palnikiem jak było pisane 20 min

Wsadzaj co jakiś czas gazetę i podpal

Sprawdzaj co dzieje się z dymem

Jak nadal złe to znowu wygrzewaj mx 3 x po 20 min w jednym ciągu

jeżeli po max 3 próbach wygrzewania  dalej nic to wtedy przebudowa

 

 

powodem może być wilgoć materiału budowlanego, który mocno obciąża dym

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668552
Udostępnij na innych stronach

Zasada jest prosta

Czym wyższy tym lepszy

ALE

No i zaczyna się  :laugh: 

Jeżeli gazy w nim się nadmiernie wychłodzą, to powstaje korek termiczny, i wysokość działa wtedy na niekorzyść 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668560
Udostępnij na innych stronach

Obie propozycje  OK.

Mam tylko obawy co do pierwszej, a dokładniej mówiąc jak długo to wytrzyma  nie zawilgnie. Osobiście wybrał bym oryginalnie izolowany komin od ogrzewania gazowego.

Strażak przyda się w wietrzne dni napewno.  :thumbsup: 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668582
Udostępnij na innych stronach

Czy komin ma 20 cm srednicy na całej długości,czy jest jakoś zwężany?

jak piszesz komin ma tylko 1.3 m długości,a otwarcie/wejście grilla jest olbrzymie,dym rzecz jasna bedzie uchodził tym większym otworem,a ocieplenie tego krótkiego komina nic ci za bardzo nie da,. Oczywiście w końcu jak sie nagrzeje, to część dymu pewnie będzie uchodziła kominem. Przedłużenie tego komina pewnie byłoby kłopotliwe,jakieś kotwy do dachu itp.

Generalnie przy krótkich kominach w altankach stosuje się przede wszystkim kominy ceglane,jak taki wygrzejesz to z cugiem nie będzie problemu. Patrząc na twój grill - miałeś nosa i zrobiłeś intuicyjnie to co powinno się zrobic przede wszystkim, ograniczyć wielkośc otworu grilla, po pierwsze obniżając go,a w drugiej kolejności zwężając. grill jak widzę zrobiony, ma byc obklejany,ale w takiej konfiguracji zawsze będziesz miał kłopot z ciągiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668621
Udostępnij na innych stronach

Komin na całej długości ma 20cm,w chorwacji mają takie duże grille i wszystko działa. Chce go przedłużyć 1m i ocieplić z nadzieja jak się nagrzeje to będę miał cug. Czekam też aż wyschnie czopuch gdyż jest mokry bo lala się tam woda przez całą noc jeśli to nie pomoże będę zmniejszał wejście lub zainwestuje w wymuszony cug

[Dodano: 08 cze 2020 - 18:36]

Myślę żeby zrobić stalowa ramę, o ile pomniejszyć otwór grilla? Teraz ma 120x90cm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668634
Udostępnij na innych stronach

Taka ramka będzie dobrze?

moim zdaniem przy niskim ciśnieniu i tak może występować czasami cofanie dymu.

mam otwarty kominek oraz piec na drewno (  kominy odpowiednio 6m i 7,5 m tylko poddasze jest nieogrzewane)

czasami dym "się wraca"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668745
Udostępnij na innych stronach

Taka ramka będzie dobrze?

Taka ramka też może nic nie dać. Powodem "cofki" może być bowiem podciśnienie powstające podczas wiatru za twoją grillowędzarnią po zawietrznej (czyli od strony  otworu grilla). Wtedy pomimo naturalnej skłonności ciepłego powietrza do unoszenia się w górę, przy tak dużym otworze to podciśnienie łatwiej spowoduje "cofkę". Aby uniknąć takiej sytuacji, w mojej grillowędzarni zastosowałem wentylator wyciągowy, który po włączeniu nie tylko wyciąga dym i opary, ale powoduje nawet większe żarzenie się węgla drzewnego. Włączam go więc wtedy, gdy np. żar przygasa  :D Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby wentylator z regulowaną prędkością obrotową, ale to już "wyższa" szkoła jazdy.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668755
Udostępnij na innych stronach

Możesz mi podpowiedzieć jaki wentylator kupiłeś? 

Przewidując niewielkie temperatury w moim grillu, kupiłem zwykły, "łazienkowy" wentylatorek z białego PCW, za co oczywiście zostałem mocno skrytykowany na tut. forum. Można go znaleźć na moim filmie (9.48):  https://www.youtube....1EiEdzU-pI&t=5s

Jest to zwyczajny "zefirek" fi 100. Mnie on (jak dotąd) służy dobrze, choć już sporo grillowałem. 

Wszystko jednak zależy od usytuowania (bliskości źródła żaru). 

Dla własnego spokoju radziłbym więc zakupić metalowy (np. taki do ogrzewania kominkowego) i najlepiej z regulacją obrotów. 

Wtedy będzie pełny komfort  :thumbsup: Trzeba jednak pamiętać o tym, że opary z grilla zawierają tłuszcz, więc konieczne będzie okresowe "odtłuszczanie" wirnika (np. benzyną ekstrakcyjną).

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668803
Udostępnij na innych stronach

Czyli wentylator o temp. Pracy 70-80 stopni wzupelnosci wystarczy?

 

Zapomnij o tym  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Po  pierwsze ten wentylator nie może pracować w wysokich temperaturach

po drugie nie możne pracować ze spalinami (substancje  smoliste) i oparami pluszczu.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668805
Udostępnij na innych stronach

Cześć kolego  , zapomnij o zmianie  średnicy komina na mniejszą do fi 125 , wielkość twojego paleniska  otwartego , bo tak nalezy traktować Twoja komorę grilla , który zbudowałeś to  138 cm x 100 cm , taka komora pewnie wymaga komina fi 300 , w jednej z publikacji na temat kominków jest opisane jak dobrać srednice komina do wielkości paleniska otwartego , jak ściagnę  wypożyczona książkę od kolegi to Ci ją mogę pokazać na miejscu . Wracając do tematu . Komin powinien mieć wysokość minimum 2,5 m i być ocieplony  , w firmie HERBUD :Numery telefonów. Arkadiusz Wycisk - Dyrektor Oddziału : tel: 783-130-003 e-mail: arkadiusz.wycisk@herbud.pl Biuro: tel: 77 454-08-64 fax: 77 454-08-68 e-mail: opole@herbud.pl   , kupisz łupiny z twardej wełny mineralnej , którymi można obłozyć komin pokrywajac go blacha lub mniej profesjonalnie można dobrać rurę spiro o dużej średnicy jako płaszcz . Tak ocieplony komin będzie działał , pomóc także powinno proponowane przez Ciebie zmniejszenie światła komory , ale nie w tym kształcie  , tylko jako prostokąt , oparty dolna krawędzią o  podstawę komory , i zasłaniający górna krawędż około 150 mm do 180 mm .Innym rozwiazaniem jest pokrycie łupin z wełny  siatka do dociepleń i z klejem w dwóch warstwach i pomalowanie powstałej powłoki farba elewacyjna , wełna nie nagrzeje sie tak by farba zeszła. Kupowanie strażaka nie wiele da i chyba jest kosztowne ,Powinieneś chyba także pod wylotem komina  umieścić  tacke metalowa by skropliny nie spadały bezpośrednio na grill , a tak się będzie dziać , mam  tak umiejscowiony komin w wędzarni u siebie i to zastosowałem. Opole nie jest tak duże , jak chcesz to napisz na priv , możemy sie skontaktować . Pozdrawiam 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668818
Udostępnij na innych stronach

Czyli wentylator o temp. Pracy 70-80 stopni wzupelnosci wystarczy?

Gdyby mój wentylatorek dostawał TAKĄ :facepalm:  temperaturę, to by się już dawno "sfajczył"/roztopił. Z uwagi na sporą (u mnie) jego odległość od rusztu, jak pisałem - nadal mi służy. Muszę jednak przyznać, że nie włączam go na stałe, tylko co jakiś czas na krótko (np. gdy węgiel drzewny słabo się żarzy).

No i to konieczne odtłuszczanie co jakiś czas.

Ważne też jest, JAK się grilluje. Ja grilluję albo w tackach aluminiowych, albo produkty owinięte w folię Al, aby tego spalonego tłuszczu było jak najmniej.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668851
Udostępnij na innych stronach

Na dzień dzisiejszy komin został ocieplony i ma długość 240cm, gdy przyłożę do komina rozpalony kawałek drewienka ciąg jest niesamowity ale niestety są momenty w których dalej kopci kominek ☹️ czekam na ramkę i wtedy zobaczymy lecz myślę że bez wyciągu się nie obejdzie, po co teraz kupować nowy komin fi 300????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17362-brak-cugu/#findComment-668864
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.