kukon Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam miłe Koleżeństwo.Uwędziłem około 4 kg kiełbasy (wyszła lekko chuda i przesuszona) oraz kilkanaście sztuk pstrąga. Nie stosuję peklosoli tylko samą sól niejodowaną. Zrobiłem ciuteniek słońszą ze względu na lato. Wszystko byłoby ok tylko nie jestem w stanie skonsumować tego w krótkim okresie czasu - nawet gdy daję gratisy znajomym.Proszę o podpowiedzi czy taką wędlinę:- zapakować próżniowo i przechowywać w lodówce,- przechowywać w lodówce bez pakowania próżniowego,- zapakować próżniowo i wpakować do zamrażarki?Jeżeli chodzi o pstrąga to przy większej ilości kilka sztuk wkładam do lodówki do bieżącego zużycia a część pakuję próżniowo i na półce w lodówce oczekuje na swoją kolejkę, czas przechowywania do miesiąca góra półtora. Po tym czasie jest ok. Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez kukon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17549-przechowywanie-kie%C5%82basy-bez-peklosoli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 To po cholerę robisz tego tyle??Rób mniej i nie będziesz miał problemów z przechowywqniem A i same wyroby będą tańsze bo nie będziesz musiał tego na siłę rozdawać.A teraz to do zamrażarki wsadź.W.próżni.lub tylko w folii aby dalej nie wyjechało.No chyba ze narobiłaś tego tyle ze i w "rok" nie.przeżyjesz to w próżnie pakuj Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17549-przechowywanie-kie%C5%82basy-bez-peklosoli/#findComment-674838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Już pisałem w innym temacie - poczytaj tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kiełbasa-na-samej-soli/?p=664878 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17549-przechowywanie-kie%C5%82basy-bez-peklosoli/#findComment-674889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukon Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Ta ilość kiełbasy, która pozostała po poczęstunkach to ok. 2,0 kg. Nie jest to jakaś znacząca ilość ale poza mną nikt nie jest mięsożerny (poza rybą) a mi taka ilość wystarcza na 2 do 3 tygodni. Więc tak jak TOSHIBA wpakuję to do zamrażarki i będzie oki. Wirus dzięki za ciekawy link. Napewno skorzystam z podanej tam wiedzy ale nie widzę Twojej wypowiedzi, chyba że jesteś pod innym nickiem. Dzięki i Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17549-przechowywanie-kie%C5%82basy-bez-peklosoli/#findComment-674997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) 1 tydzień to bym wsadzil do lodówki bez niczego 2 tygodnie to zawinol bym w czysta szmatke bawełna lub tetra tak aby się nie dotykały i do lodowki 3 tygodnie to ryzyko PSDużo zależy co jeszcze trzymasz w lodowce, jak często ja otwierasz, temperatura i wilgotność, obieg powietrza itd Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17549-przechowywanie-kie%C5%82basy-bez-peklosoli/#findComment-675001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 To ja zapytam a na peklosoli porównawcza jak ta trwałość wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17549-przechowywanie-kie%C5%82basy-bez-peklosoli/#findComment-675007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Moja zapakowana w próżni się kiedyś zawieruszyla w szufladzie lodówki na okres ponad 2 miesięcy. I była dobra oraz pachnąca. Ogólnie to zazwyczaj nie doczeka tygodnia gdyż zostaje z konsumowana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17549-przechowywanie-kie%C5%82basy-bez-peklosoli/#findComment-675011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukon Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 TOSHIBAChyba Twoja metoda jest dobra. Jakiś czas temu zrobiłem trochę kiełbasy z dziczyzny. Było tego z 5 kg. Wyrzuciłem wszystko z lodówki i powiesiłem kiełbasę na drążkach (patykach) po tygodniu zaczeła się karbować (suszyć) a po ok. 12 dniach ją zafoliowałem próżniowo i do końca była w lodówce (nie zamrażarce). Konsumpcja trwała grubo ponad moiesiąc. Ostatnie pętka smakowały naj. Tą kiełbasę (także pstrągi) o których piszę w poście zakładającym temat zapakowałem do folii po dwóch dniach od uwędzenia dlatego, że miejsca w lodówce brak. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17549-przechowywanie-kie%C5%82basy-bez-peklosoli/#findComment-675120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.