Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem spróbować wędzenia, niestety nie posiadam jeszcze wędzarni.

W necie są filmiki jak ludzie wędza w garnkach. Wpadłem na pewien pomysł:

Posiadam sporą brytfanne, tzw gęsiarka, wchodzą tam spokojnie w całości 2 kawałki 2 kg schabu ( piekłem już kilka krotnie), i jest jeszcze sporo miejsca.

Co powiecie na taki patent:

Zrębki wedzarnicze namoczone w wodzie.

Do brytfanny wkładam puszkę po konserwie do niej zrębki, jest dość płaska, ale myślę że zasyp na jedno wędzenie wystarczy, zawsze mogę dosypać. Stawiam ją z boku naczynia. Naczynie jest na tyle duże że stawiam na palnik w taki sposób aby grzał puszkę ze zrębkami. I teraz, dwie opcje:

Stawiam kratkę na pozostałej części brytfanny i na to kładę mięso. Czy może lepiej oddzielić tą część z puszką ( wspawałbym kawałek blachy ( szczelinę zostawić w jakim miejscu? Chodzi o to którędy dym miałby przechodzić do komory, czy od dołu, góra czy może kilka otworków wywiercić w tej przegrodzie. Co do dymienia, nie problem go robiłbym to w garażu na starej kuchence gazowej. Chciałbym uwedzic w tym od święta kawałek schabu, czy szyneczki. Mogę rozrysować na szybko o co mi chodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/
Udostępnij na innych stronach

Znam dwie takie osoby co bardzo dobrze sobie poczynają w dymieniu w garnkach i jestem pełen podziwu jakie piękne wyroby im wychodzą 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678863
Udostępnij na innych stronach

@jacekw21, Uwedzic jak sie naprawde chce mozna we wszystkim , w kartonie , ja pierwsza szynke na swieta uwedzilam w 10l bance na mleko  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678872
Udostępnij na innych stronach

Widziałem ten temat. Tam zrębki są pod wędzonka, ja chciałem oddzielić zrębki od wędzonki ( zrębki w kącie naczynia w puszce po konserwie), ale nie wiem czy to lepszy pomysły niż rozsypanie ich na dnie całego naczynia. W moim pomyśle soki z wędzenia nie będą wpadać do zrębków.

Wczoraj zrobiłem próbę i wędziłem tak udka, i udka śmierdzą spalenizną, i są blade ( 3 h). Rozgrzałem zrębki, jak zaczęło dymić zmniejszyłem ogień do minimum. Udka postawiłem na koszyku do gotowania na parze. Pomimo minimalnego ognia, miałem problem z temperaturą w naczyniu. Utrzymywała się na poziomie 80 i przy takim ustawieniu nie było dymu, musiałem mocniej podgrzewać zrębki. A wtedy temp do 120 skakała. Udka zamiast się wędzić, poprostu się piekły.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678875
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem gesiarka jest zbyt niska zeby mozna bylo wedzic lepszy wysoki garnek z pokrywka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678897
Udostępnij na innych stronach

@karas220288,moze uzyj takich swieczek do podgrzewania , to temp nie bedzie taka wysoka ,albo lampek olejowych jak sa w wedzarkach do ryb typ ABU. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678924
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Oto sposób marynarski.

Materiały:

- karton po telewizorze /starym lampowym, bo teraz tylko płaskie ekrany /

- puszka po konserwie Baltonowskiej około 900 gr - nie pamiętam

- lutownica typu kolba 100-150 W

- strużyny ze szczebli trapu pilotowego  czyli zrębki

- żelazko do prasowania

 

W dnie puszki należy wykonać otwór o średnicy grota kolby lutowniczej.

Puszkę dość ściśle napełniamy zrębkami. W otwór od strony dna wciskamy grot lutownicy.

W boku kartonu należy wyciąć otwór o średnicy puszki,pomniejszony o 2mm, tak aby puszka, ups, generator dymu ciasno siedział.

Do kartonu wkładamy żelazko ustawione na minimalna temperaturę ,np  jedwab.

Zawieszamy rybkę mięsko czy co tam mamy.

Włączamy zasilanie żelazka i lutownicy i cierpliwie czekamy.

Zaręczam, że na polskich statkach rybackich załogi w ten sposób uwędziły tony ryb

 

Pozdrawiam z Moa na Kubie

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678929
Udostępnij na innych stronach

Miałem podobny przypadek lat temu sporo do tyłu. "Wędziłem"  w kartonie po radzieckim TV "Rubin"

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678938
Udostępnij na innych stronach

No tak, tylko czy taki podgrzewacz da radę. Miałem postawiony na palniku, grzałem na minimalnej mocy, temp w naczyniu 80 stopni i praktycznie zero dymu. Tylko palnik był duży, obejmował większą część naczynia. Teraz naczynie postawie na skraju, tak aby nagrzewały się tylko zrębki. Jeszcze myślałem aby gęsiarka potraktować jako komorę wędzarnicza, a dym wytwarzać w innym naczyniu. Tylko nie wiem jak ów dym przenieść do gęsiarki wtedy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678950
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.