karas220288 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Września 2020 Witam, chciałem spróbować wędzenia, niestety nie posiadam jeszcze wędzarni.W necie są filmiki jak ludzie wędza w garnkach. Wpadłem na pewien pomysł:Posiadam sporą brytfanne, tzw gęsiarka, wchodzą tam spokojnie w całości 2 kawałki 2 kg schabu ( piekłem już kilka krotnie), i jest jeszcze sporo miejsca.Co powiecie na taki patent:Zrębki wedzarnicze namoczone w wodzie.Do brytfanny wkładam puszkę po konserwie do niej zrębki, jest dość płaska, ale myślę że zasyp na jedno wędzenie wystarczy, zawsze mogę dosypać. Stawiam ją z boku naczynia. Naczynie jest na tyle duże że stawiam na palnik w taki sposób aby grzał puszkę ze zrębkami. I teraz, dwie opcje:Stawiam kratkę na pozostałej części brytfanny i na to kładę mięso. Czy może lepiej oddzielić tą część z puszką ( wspawałbym kawałek blachy ( szczelinę zostawić w jakim miejscu? Chodzi o to którędy dym miałby przechodzić do komory, czy od dołu, góra czy może kilka otworków wywiercić w tej przegrodzie. Co do dymienia, nie problem go robiłbym to w garażu na starej kuchence gazowej. Chciałbym uwedzic w tym od święta kawałek schabu, czy szyneczki. Mogę rozrysować na szybko o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Września 2020 Byl juz na forum taki temathttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5199-czy-ktos-wedzil-w-garnku/?p=146353 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Września 2020 Znam dwie takie osoby co bardzo dobrze sobie poczynają w dymieniu w garnkach i jestem pełen podziwu jakie piękne wyroby im wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Września 2020 @jacekw21, Uwedzic jak sie naprawde chce mozna we wszystkim , w kartonie , ja pierwsza szynke na swieta uwedzilam w 10l bance na mleko Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 29 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Września 2020 Widziałem ten temat. Tam zrębki są pod wędzonka, ja chciałem oddzielić zrębki od wędzonki ( zrębki w kącie naczynia w puszce po konserwie), ale nie wiem czy to lepszy pomysły niż rozsypanie ich na dnie całego naczynia. W moim pomyśle soki z wędzenia nie będą wpadać do zrębków.Wczoraj zrobiłem próbę i wędziłem tak udka, i udka śmierdzą spalenizną, i są blade ( 3 h). Rozgrzałem zrębki, jak zaczęło dymić zmniejszyłem ogień do minimum. Udka postawiłem na koszyku do gotowania na parze. Pomimo minimalnego ognia, miałem problem z temperaturą w naczyniu. Utrzymywała się na poziomie 80 i przy takim ustawieniu nie było dymu, musiałem mocniej podgrzewać zrębki. A wtedy temp do 120 skakała. Udka zamiast się wędzić, poprostu się piekły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Września 2020 Moim zdaniem gesiarka jest zbyt niska zeby mozna bylo wedzic lepszy wysoki garnek z pokrywka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 29 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Września 2020 No dlatego chcę zrębki umieścić na skraju naczynia, i podgrzewać miejscowo najmniejszym palnikiem tylko to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Września 2020 @karas220288,moze uzyj takich swieczek do podgrzewania , to temp nie bedzie taka wysoka ,albo lampek olejowych jak sa w wedzarkach do ryb typ ABU. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Września 2020 (edytowane) Witam, Oto sposób marynarski.Materiały:- karton po telewizorze /starym lampowym, bo teraz tylko płaskie ekrany /- puszka po konserwie Baltonowskiej około 900 gr - nie pamiętam- lutownica typu kolba 100-150 W- strużyny ze szczebli trapu pilotowego czyli zrębki- żelazko do prasowania W dnie puszki należy wykonać otwór o średnicy grota kolby lutowniczej.Puszkę dość ściśle napełniamy zrębkami. W otwór od strony dna wciskamy grot lutownicy.W boku kartonu należy wyciąć otwór o średnicy puszki,pomniejszony o 2mm, tak aby puszka, ups, generator dymu ciasno siedział.Do kartonu wkładamy żelazko ustawione na minimalna temperaturę ,np jedwab.Zawieszamy rybkę mięsko czy co tam mamy.Włączamy zasilanie żelazka i lutownicy i cierpliwie czekamy.Zaręczam, że na polskich statkach rybackich załogi w ten sposób uwędziły tony ryb Pozdrawiam z Moa na Kubie Edytowane 29 Września 2020 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Września 2020 Miałem podobny przypadek lat temu sporo do tyłu. "Wędziłem" w kartonie po radzieckim TV "Rubin" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 30 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Września 2020 No tak, tylko czy taki podgrzewacz da radę. Miałem postawiony na palniku, grzałem na minimalnej mocy, temp w naczyniu 80 stopni i praktycznie zero dymu. Tylko palnik był duży, obejmował większą część naczynia. Teraz naczynie postawie na skraju, tak aby nagrzewały się tylko zrębki. Jeszcze myślałem aby gęsiarka potraktować jako komorę wędzarnicza, a dym wytwarzać w innym naczyniu. Tylko nie wiem jak ów dym przenieść do gęsiarki wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-678950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 30 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Września 2020 Z innej beczki. Czy suszenie mogę wykonać w piekarniku w 50 stopniach?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17642-w%C4%99dzenie-w-domu-w-brytfannie-g%C4%99siarka/#findComment-679008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.