marcel089 Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2020 Witam, Pekluję na sucho w woreczkach próżniowych wołowinę na pastrami. Kawałki zmieściły się w rękawach 20cm (szerokość 12-15cm, grubość 5-9cm). Peklosól użyta w ilości 21g/kg. Planuję w sobotę parować i wędzić, ale nie jestem pewien czy 12 dni peklowania wystarczy. Nie mam specjalnie doświadczeń z metodą suchą. Druga sprawa to odsalanie. W większości przepisów na zagranicznych stronach zalecane jest odsalanie poprzez moczenie w czystej wodzie przez ok dobę, przy czym oni raczej peklują na mokro. Zastanawiam się czy to odsalanie jest konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17746-czas-peklowania-wo%C5%82owiny-na-sucho/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Listopada 2020 Zazwyczaj pekluję pastrami min. 3 tygodnie.Ostatnio nawet miesiąc - TUTAJ.Przy 21g/kg to bym nie odsalała.Tym bardziej, że do wykończenia stosowana jest melasa lub miód. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17746-czas-peklowania-wo%C5%82owiny-na-sucho/#findComment-683721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2020 Ja osobiscie daje 25g,pekluje 5-6 tygodni i nie odsalam. ....(bo tego przy wolowinie sie nie powinno robic ) Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17746-czas-peklowania-wo%C5%82owiny-na-sucho/#findComment-683726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Listopada 2020 Wzoruję się na przepisie Tusiaczka. On pisał, że pekluje 7-10 dni, ale wydawało mi się to trochę za krótko. Chyba odczekam jeszcze tydzień, żeby dobić do trzech. To 6kg wołowiny i szkoda byłoby coś popsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17746-czas-peklowania-wo%C5%82owiny-na-sucho/#findComment-683743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.