Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Pekluję na sucho w woreczkach próżniowych wołowinę na pastrami. Kawałki zmieściły się w rękawach 20cm (szerokość 12-15cm, grubość 5-9cm). Peklosól użyta w ilości 21g/kg. Planuję w sobotę parować i wędzić, ale nie jestem pewien czy 12 dni peklowania wystarczy. Nie mam specjalnie doświadczeń z metodą suchą.

 

Druga sprawa to odsalanie. W większości przepisów na zagranicznych stronach zalecane jest odsalanie poprzez moczenie w czystej wodzie przez ok dobę, przy czym oni raczej peklują na mokro. Zastanawiam się czy to odsalanie jest konieczne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17746-czas-peklowania-wo%C5%82owiny-na-sucho/
Udostępnij na innych stronach

Zazwyczaj pekluję pastrami min. 3 tygodnie.

Ostatnio nawet miesiąc - TUTAJ.

Przy 21g/kg to bym nie odsalała.

Tym bardziej, że do wykończenia stosowana jest melasa lub miód.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17746-czas-peklowania-wo%C5%82owiny-na-sucho/#findComment-683721
Udostępnij na innych stronach

Wzoruję się na przepisie Tusiaczka. On pisał, że pekluje 7-10 dni, ale wydawało mi się to trochę za krótko. Chyba odczekam jeszcze tydzień, żeby dobić do trzech. To 6kg wołowiny i szkoda byłoby coś popsuć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17746-czas-peklowania-wo%C5%82owiny-na-sucho/#findComment-683743
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.