Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć i czołem,

 

Po parunastu latach nieobecności, czas by było rozpocząć swój temat.

Ostatnie wędzenie na święta, odbywało się na dwa fronty ; standardowo beczułka oraz Bradley. 

 

Wędzenie dla siebie, rodzinki i znajomych, nic wielkiego. 

 

Najpierw rozpalamy.. taki pół elektryk, pół tradycyjnie  :D

received-404256117384779.jpg

 

 

Później beczkowe osuszanie przez około 1h 20minut, mięsko wcześniej ładnie ociekło w 15*C przez całą noc. 

received-238131371064849.jpg
 
 
Pierwsze wyciągnięte polędwiczki surowizny, po około 5h w temperaturze 50-55*C
received-391937585368485.jpg
 
Temperatura beczkowa utrzymywana była naprawdę dobrze

received-176247614190721.jpg
 
Bradley dmuchał sobie swoim rytmem, tam głównie były schaby i mniejsze szyneczki. 
received-1263480067367072.jpg
 
A tak wyglada część wyrobów po przekrojeniu :)
received-398495934751116.jpg
 
received-888385331932378.jpg
 
received-1278972272482267.jpg

 

 

 

 

Do następnego  :tongue:

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/
Udostępnij na innych stronach

Przed Świętami zabrałem się za pierwszą próbę upieczenia chlebka na kilkunastoletnim zakwasie od znajomego.

Jak na pierwszy raz, jestem bardzo zadowolony  :D

20200502-152342.jpg

 

A drugi dzień Świąt, wyglądał u mnie troszkę inaczej aniżeli u większości z Was..  :devil:

(nie mam aktualnego zdjęcia, dlatego wrzuciłem zdjęcie składników z poczatku roku :) )

20200226-183423.jpg
 
Składniki gotowe.. 
20200413-181907.jpg
A to gotowe danie  :angel:
Edytowane przez zifarek

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-689775
Udostępnij na innych stronach

To prawda, wlasnie kolejne szyneczki leżą w lodówce :)

 

Jak spokojnie sylwestra spędzę, to może drugiego stycznia uruchomie sprzecior :)

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-690036
Udostępnij na innych stronach

Wspomnienie Sylwestra 2020/2021..

Nie było już świeżych domowych wędlin, więc goście raczyli się moją drugą pasją. 

Tym razem sushi oraz krewetki i ośmiornica w tempurze.

 

20201231-193704.jpg

 

A już jutro, moje szyneczki idą w dym. Oczywiście będzie relacja.

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-690855
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze wędzenie w 2021 roku.

Jeszcze w beczce, za mało wkładu żeby Bradleya uruchamiać,  a moja elektryczna wędzarka jeszcze w budowie.

 

Wkładu nie było dużo, ponieważ to pierwsze "testowe" wędzenie po peklowaniu hybrydowym (w próżni z nastrzykiem). Wszystko wyszło idealnie, dlatego raczej przy większych ilościach przerzucę się na takie peklowanie. 

 

Osuszanie w temp. 45-55*C. Z pomocą w rozpaleniu i wytworzeniu żaru jak zwykle przychodzi opalarka Ryobi, która zaoszczędza niezwykle dużo czasu w podgrzaniu wędzarni-kanału oraz wytworzeniu żaru. 

1.jpg
Po 4h wędzenia i 1h osuszania tak się prezentowały. Zakres temperatur od 50 do 75*C w porywach paru minut.
2.jpg
Schabik bez parzenia.
20210102-180531.jpg
 
20210102-180541.jpg
 
Szyneczka po parzeniu do temp. wew. 68*C, pięknie soczyta, jedynie nóż muszę naostrzyć  :devil:
20210102-200530.jpg
 
Oby tak rozpoczęty rok 2021, dopisywał smacznymi wędzonkami przez resztę dni.
 
Były jeszcze serki włoskie, ale zanim zrobiłem zdjęcia, zdążyłem je rozdać potrzebującym  :D
Edytowane przez zifarek

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-690940
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, właśnie liczę na to że dobry skok w nowy rok będzie kluczowy dla moich wędzonek.. I nie tylko ????????

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-690999
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj udało się od Szwagra zdobyć 105 szt serków Capri z Sierpca w dobrej cenie  :D

 

Właśnie wleciały do solanki, jutro przyprawy, siatka i wyzwanie.. 

Następnie podział wśród znajomych którzy niezmiennie chętni na dowolną ilość  :D

Będzie mała relacja  :yawn:

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-691866
Udostępnij na innych stronach

No właśnie wcześniej było po 20-30 szt, tym razem puściłem wodze fantazji i postanowiłem zaopatrzyć 50% chętnych.

Liczyłem że gdybym chciał na raz uwędzić dla wszystkich chętnych znajomych, to wyszłoby około 200szt... nie licząc siebie..

:D

Edytowane przez zifarek

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-691868
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedna robota , tylko troche dłużej      

Tak, ale możliwości techniczne nie takie  :D 

 

Jak już wcześniej mówiłem, było dziś wędzone. Serki, pięć różnych typów ;

- zwykły solony

- czarnuszka

- zioła prowansalskie

- czosnek niedźwiedzi 

- słodka papryka

 

 

Niestety nie miałem możliwości dobrego ich osuszenia, dlatego proces wędzenia musiał trwać nieco dłużej.

To jednak pokazało mi, że muszę postawić kolejną wędzarnię, tym razem własnego elektryka,  zatem zakres moich wędzarni będzie wyglądał następująco : 

 

- Bradley Smoker Digital 6 racks

- Beczułka z nierdzewki z paleniskiem pośrednim 

- Własny elektryczny kibelek o wymiarach 80x80x160 (dopiero będę robił) 

 

I krótki pogląd dzisiejszego wędzenia 103 serków z Sierpca  :)

Na następny raz, liczę że uda się 200 szt na raz.

Jestem w trakcie oczekiwania odbioru przez PIW mojego pomieszczenia na RHD więc wszystko już w końcu będzie na legalu  :angel: 

 

1-1.jpg

1-2.jpg
1-3.jpg
1-4.jpg

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-691989
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.