zifarek Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Cześć i czołem, Po parunastu latach nieobecności, czas by było rozpocząć swój temat.Ostatnie wędzenie na święta, odbywało się na dwa fronty ; standardowo beczułka oraz Bradley. Wędzenie dla siebie, rodzinki i znajomych, nic wielkiego. Najpierw rozpalamy.. taki pół elektryk, pół tradycyjnie Później beczkowe osuszanie przez około 1h 20minut, mięsko wcześniej ładnie ociekło w 15*C przez całą noc. Pierwsze wyciągnięte polędwiczki surowizny, po około 5h w temperaturze 50-55*C Temperatura beczkowa utrzymywana była naprawdę dobrzee wrzuta Bradley dmuchał sobie swoim rytmem, tam głównie były schaby i mniejsze szyneczki. A tak wyglada część wyrobów po przekrojeniu Do następnego Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Przed Świętami zabrałem się za pierwszą próbę upieczenia chlebka na kilkunastoletnim zakwasie od znajomego.Jak na pierwszy raz, jestem bardzo zadowolony A drugi dzień Świąt, wyglądał u mnie troszkę inaczej aniżeli u większości z Was.. (nie mam aktualnego zdjęcia, dlatego wrzuciłem zdjęcie składników z poczatku roku ) Składniki gotowe.. A to gotowe danie Edytowane 26 Grudnia 2020 przez zifarek Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-689775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Bardzo ładne, widać że szynka soczysta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-689810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Dziękuję, była soczysta, to prawda Niestety wszystko co dobre, szybko się kończy Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-689819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Dziękuję, była soczysta, to prawda Niestety wszystko co dobre, szybko się kończy Ma to swoje plusy, można zrobić następne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-690035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Grudnia 2020 To prawda, wlasnie kolejne szyneczki leżą w lodówce Jak spokojnie sylwestra spędzę, to może drugiego stycznia uruchomie sprzecior Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-690036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 1 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Stycznia 2021 Wspomnienie Sylwestra 2020/2021..Nie było już świeżych domowych wędlin, więc goście raczyli się moją drugą pasją. Tym razem sushi oraz krewetki i ośmiornica w tempurze. A już jutro, moje szyneczki idą w dym. Oczywiście będzie relacja. Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-690855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 2 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Pierwsze wędzenie w 2021 roku.Jeszcze w beczce, za mało wkładu żeby Bradleya uruchamiać, a moja elektryczna wędzarka jeszcze w budowie. Wkładu nie było dużo, ponieważ to pierwsze "testowe" wędzenie po peklowaniu hybrydowym (w próżni z nastrzykiem). Wszystko wyszło idealnie, dlatego raczej przy większych ilościach przerzucę się na takie peklowanie. Osuszanie w temp. 45-55*C. Z pomocą w rozpaleniu i wytworzeniu żaru jak zwykle przychodzi opalarka Ryobi, która zaoszczędza niezwykle dużo czasu w podgrzaniu wędzarni-kanału oraz wytworzeniu żaru. Po 4h wędzenia i 1h osuszania tak się prezentowały. Zakres temperatur od 50 do 75*C w porywach paru minut.Schabik bez parzenia. Szyneczka po parzeniu do temp. wew. 68*C, pięknie soczyta, jedynie nóż muszę naostrzyć Oby tak rozpoczęty rok 2021, dopisywał smacznymi wędzonkami przez resztę dni. Były jeszcze serki włoskie, ale zanim zrobiłem zdjęcia, zdążyłem je rozdać potrzebującym Edytowane 2 Stycznia 2021 przez zifarek Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-690940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Stycznia 2021 W nowym roku ruszyłeś z kopyta ładne wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-690950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Dziękuję, właśnie liczę na to że dobry skok w nowy rok będzie kluczowy dla moich wędzonek.. I nie tylko ???????? Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-690999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Dzisiaj udało się od Szwagra zdobyć 105 szt serków Capri z Sierpca w dobrej cenie Właśnie wleciały do solanki, jutro przyprawy, siatka i wyzwanie.. Następnie podział wśród znajomych którzy niezmiennie chętni na dowolną ilość Będzie mała relacja Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-691866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Stycznia 2021 105 szt serków Hurtem lecisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-691867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) No właśnie wcześniej było po 20-30 szt, tym razem puściłem wodze fantazji i postanowiłem zaopatrzyć 50% chętnych.Liczyłem że gdybym chciał na raz uwędzić dla wszystkich chętnych znajomych, to wyszłoby około 200szt... nie licząc siebie.. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez zifarek Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-691868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Stycznia 2021 to wyszłoby około 200szt Jedna robota , tylko troche dłużej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-691878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Jedna robota , tylko troche dłużej Tak, ale możliwości techniczne nie takie Jak już wcześniej mówiłem, było dziś wędzone. Serki, pięć różnych typów ;- zwykły solony- czarnuszka- zioła prowansalskie- czosnek niedźwiedzi - słodka papryka Niestety nie miałem możliwości dobrego ich osuszenia, dlatego proces wędzenia musiał trwać nieco dłużej.To jednak pokazało mi, że muszę postawić kolejną wędzarnię, tym razem własnego elektryka, zatem zakres moich wędzarni będzie wyglądał następująco : - Bradley Smoker Digital 6 racks- Beczułka z nierdzewki z paleniskiem pośrednim - Własny elektryczny kibelek o wymiarach 80x80x160 (dopiero będę robił) I krótki pogląd dzisiejszego wędzenia 103 serków z Sierpca Na następny raz, liczę że uda się 200 szt na raz.Jestem w trakcie oczekiwania odbioru przez PIW mojego pomieszczenia na RHD więc wszystko już w końcu będzie na legalu Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17958-zifarkowe-co-nieco/#findComment-691989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.