slavo_kamikaze Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Za rok lub 2 prawdopodobnie będzie u mnie remont dachu, ale na strychu są wędzarki, które nie wiem czy rozbierać.W końcu udało mi się znaleźć kilku wiekowych ludzi, którzy wędzili tak jak ich dziadkowie przed wojną właśnie w takich pomieszczeniach. Standardowa procedura to:(oczywiście zależne to jest od mięsa) ( na zimno) Boczek ,szynka ,baleron- rozpalić kociołek pełen trocin (polecali mi bukowe), przykryć deklem , zamknąć wędzarkę i tak zostawić. 2-gi dzień niech się suszy, 3-ci dzień znowu pełen kociołek trocin i tak 3 razy. potem ewentualnie powtarzać żeby uzyskać dany kolor.Ponoć produkt trwały.Pytanie moje czy zna ktoś taką metodę?Bo jakoś nie mogę takiej znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17959-metoda-starych-dziadk%C3%B3w-na-strychu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Pytanie moje czy zna ktoś taką metodę? Bo jakoś nie mogę takiej znaleźć. To jest typowe wędzenie kilkudniowe na zimno w wykonaniu naszych Dziadków.Obecnie możemy użyć dymogeneratora lub coś takiego https://pl.aliexpress.com/item/1005001660173810.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4e425c0fUP2fI9. Tu masz o wędzeniu na zimnohttps://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17959-metoda-starych-dziadk%C3%B3w-na-strychu/#findComment-689401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.